fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De invloed van een matras op je nachtrust.

Publicatie datum: 23 november, 2020

Laatste update: 19 november, 2023

Door: Redactie Top-X

Bijna niks is zo vervelend als liggen en draaien op het moment als je in slaap probeert te komen. Soms kan het wel tot uren duren, voordat je onder zeil bent. Als je hier last van hebt is het slim om eens kritisch naar je matras te kijken. Soms is er geen andere optie dan een nieuw matras kopen. Een goed matras kan namelijk grote invloed hebben op jouw slaapritme. Wij leggen je graag uit waarom dit het geval is en waarom slaap belangrijk is voor je gezondheid.

Een gezond leven begint bij goede nachtrust

Slaap is één van de drie levensbehoeftes voor een gelukkig leven. Buiten voeding en beweging is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Iedereen heeft wel eens het probleem gehad dat ze niet in slaap konden komen of dat je simpelweg te laat naar bed gaat. Het gevolg hiervan is dat je de volgende dag veel minder concentratie hebt. Misschien heb je hier in het begin van de dag niet zo veel last van, naarmate de uren vorderen zal je steeds minder scherp worden.

Naast dit praktische probleem zijn er veel onderzoeken die correlatie aantonen tussen te weinig slapen en gewicht toename. Dit heeft onder andere als reden dat de eetlust verhoogd wordt bij te weinig slaap. Je lichaam zal energie uit voedsel proberen te verkrijgen, omdat het niet genoeg binnen krijgt via het normale slapen. Door slecht slapen licht een depressie ook op de loer. Bij meer dan 90 procent van de mensen die lijdt aan depressie is slaaptekort één van de grootste kenmerken. Daar waar depressie onnodig veel stress veroorzaakt heeft dit een negatief effect op de gezondheid.

Het aanschaffen van een goed matras is daarom enorm belangrijk. Een nieuw matras kopen heeft dus een positieve invloed op jouw gezondheid. Wacht daarom niet tot het einde van de levensduur van je matras en bestel op tijd een nieuwe.

Hoe kan jouw matras voor een goede nachtrust zorgen?

Simpelweg komt het er op neer dat geen enkel lichaam hetzelfde is. Iedereen slaapt dus op zijn of haar eigen manier. Zo heeft elk persoon een andere wens qua hardheid en tempratuur van het matras. Ook beweegt de ene persoon vele malen meer als de ander in zijn slaap. Er zijn speciale manier om in kaart te brengen hoe jij precies slaapt en waar je dus behoefte aan hebt.

Hardheid matras

Omdat geen enkel lichaam hetzelfde is, zal er geen enkel matras zijn wat voor iedereen geschikt is. Voor zwaardere mensen zal er snel een wat harder matras nodig zijn, daar waar lichtere mensen baat hebben bij een matras met wat meer vering. Als je op je zij slaapt is het van belang dat jouw matras zich hier aan aanpast. Je ruggengraat moet de mogelijkheid hebben om een rechte houding aan te nemen in deze positie. Een te zacht matras zal er voor zorgen dat je te veel door leunt waardoor je ruggengraat niet recht blijft.

Een te hard matras daarentegen zorgt ervoor dat je schouder er voor zorgt dat je ruggengraat niet recht kan blijven liggen. Buiten het feit dat gewicht hier een rol bij speelt zal de bouw van een lichaam hier ook een grote bijdrage hebben. Overweeg eventueel een koudschuim matras.

Temperatuur matras

Een te warm of te koud matras is natuurlijk erg vervelend. Zodra jouw matras problemen heeft met het houden van de juiste temperatuur zal het niet in staat zijn om te kunnen ademen. Dit zal op termijn zeker kunnen leiden tot slapeloosheid. Het kunnen ademen van een matras is namelijk erg belangrijk om de juiste tempratuur voor jou aan te houden. Als het te weinig ademt zal de warmte zich ophopen, waardoor jouw bed te warm wordt.

Al met al heeft het kopen van het juiste matras dus verschillende voordelen voor je gezondheid. Kies bij voorkeur wel een goede matras producent uit. Zelf zijn we enorm te spreken over mattsleeps.com. Bezoek snel hun site om het aanpasbare matras te bekijken.

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>

Mis het niet: Black Friday Deals nu al live op Bol.com (tot 70% korting)!