fbpx

Publicatie datum: 31 juli, 2023

Door: Sam

Best geteste Boekhoudprogramma

Best geteste

 E -boekhouden.nl

In onze beste boekhoudprogramma test is e-Boekhouden.nl veruit als beste uit de test gekomen. Deze boekhoudsoftware is voor de meeste ondernemers (Starters, ZZP'ers en MKB'ers) de beste keuze van 2023.

Zo is dit in Nederland al jaren een van de meest populaire boekhoudprogramma's onder ondernemers, bieden ze ontzettend veel handige functionaliteiten, werkt het programma ongekend makkelijk en hebben ze een super goede support afdeling.

Verder is dit een relatief goedkoop boekhoudprogramma. De prijs die je betaalt ontzettend laag als je dit af zet tegenover de functionaliteiten die het platform biedt.

Bovendien gebruik je deze software als starter de eerste 15 maanden gratis. Ook kun je E-boekhouden nu kosteloos 14 dagen gratis proberen.

Als jij op zoek bent naar het beste boekhoudprogramma dan hebben we goed nieuws voor je. In dit artikel geven we namelijk antwoord op de vraag welke boekhoudsoftware momenteel de beste keuze zijn.

Om antwoord te geven op deze vraag hebben wij een uitgebreide boekhoudprogramma test gedaan. In deze test hebben we meer dan 10 verschillende boekhoudprogramma's op een rijtje gezet.

Vervolgens hebben we elke boekhoudsoftware beoordeeld op verschillende criteria. Zo hebben we gekeken naar de kosten, functionaliteiten, het gebruiksgemak van de software en natuurlijk de ervaringen van andere ondernemers en consumenten met de boekhoudsoftware.

Op basis hiervan hebben we een Top-5 beste boekhoudprogramma's samengesteld. Alleen de allerbeste boekhoudsoftware vind je hier terug.


Hoe hebben wij getest?

Om een betrouwbaar advies te geven hebben wij een unieke testmodus ontwikkelt, hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop doet!

12

Producten getest

8

Uur onderzoek gedaan

25

 Ervaringen gecheckt

11

Boekhoudprogramma's vergeleken

Top 5 Beste Boekhoudsoftware

Best geteste

Beste boekhoudprogramma
1.  e- boekhouden.nl

Digitbtw logo

Beste boekhoudprogramma ZZP'ers
2. DigitBTW

visma

Beste boekhoudprogramma voor kleine bedrijven
3. Visma Software

Beste Gratis boekhoudprogramma
4.  Informer.nl

Beste boekhoudprogramma voor grote bedrijven
5. Silvasoft


Waar moet je op letten bij het kiezen van het beste boekhoudprogramma?

Voor we je vertellen wat de beste boekhoudprogramma's van dit moment zijn, vertellen we je eerst graag waar je op moet letten bij het kiezen van een goed boekhoudprogramma. Want boekhoudprogramma's vergelijken: hoe doe je dat eigenlijk?

Als ondernemer zijn er namelijk ontzettend veel zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een goed boekhoudprogramma. De belangrijkste criteria vind je in het overzicht hieronder.

Kosten van het boekhoudpakket

Als startende ondernemer of ZZP'er wil je de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Het vergelijken van boekhoudsoftware op prijs is daarom een slim idee.

Het zou je misschien verbazen maar er zitten best flinke verschillen in de prijs van online boekhoudprogramma's. Er zijn ontzettend veel boekhoudprogramma's die eigenlijk veel te veel geld vragen voor wat ze aanbieden.

Kijk daarom bij het vergelijken van boekhoudprogramma's altijd goed naar de prijs. Let hierbij vooral op variabele kosten. Bij sommige boekhoudsoftware betaal je bijvoorbeeld heel veel extra als je boven een bepaald aantal boekingen komt.

Iets waar je misschien geen rekening mee hebt gehouden, maar wat wel voor een flinke extra kostenpost zorgt.

Online boekhoudprogramma of offline boekhoudprogramma?

Waar de meeste ondernemers vroeger gebruik maakte van een offline boekhoudprogramma zien we dat dit tegenwoordig aardig verschoven is naar online boekhoudprogramma's.

In bijna alle gevallen is het de meest verstandige keuze om te gaan voor een online boekhoudprogramma. Deze programma's bieden namelijk veel meer flexibiliteit, functionaliteiten en zijn vaak een stuk goedkoper ook.

Offline boekhouden is eigenlijk niet meer van deze tijd en je ziet dan ook dat bijna elke ondernemer kiest voor het online boekhouden omdat dit simpelweg veel meer gemak biedt.

Koppelingen met externe software

Het beste boekhoudprogramma beschikt over alle koppelingen die nodig zijn voor jouw business of bedrijf.

Als ondernemer is de kans groot dat je naast je boekhoudsoftware veel andere software gebruikt. Denk hierbij aan betalingssoftware, banksoftware, de belastingdienst en misschien diensten zoals iDEAL om betalingen te ontvangen.

Eenvoudig boekhouden maakt het mogelijk dat al deze software gemakkelijk te koppelen is met het online boekhoudprogramma dat je gebruikt.

We zouden je dan ook aanraden om goed in kaart te brengen welke software je gebruikt binnen je bedrijf. Bekijk vervolgens of het boekhoudpakket dat je overweegt koppelingen met deze software heeft. Is dit niet zo? Dan is het wellicht beter om te kiezen voor een ander boekhoudprogramma.

Zelf boekhouden of een boekhouder?

Veel ondernemers kiezen ervoor om een boekhouder in te huren voor het uitvoeren van de bedrijfsadministratie. Dit scheelt een hoop werk en je hebt een persoon waar je altijd terecht kunt voor al je vragen.

Wanneer je een boekhouder hebt, zul je merken dat deze vaak al samenwerkt met bepaalde boekhoudsoftware. In dit geval is het vaak verstandig om hier ook mee te gaan werken

Een boekhouder inhuren is natuurlijk wel weer een extra kostenpost. Sommige ondernemers kiezen er daarom voor om de administratie zelf te doen.

Als je besluit de administratie zelf te doen dan wil je natuurlijk een eenvoudig boekhoudpakket waarmee je ook zonder een boekhoud achtergrond prima uit de voeten kunt.

Kortom, kies jij ervoor de administratie zelf te doen? Kijk dan naar het beste boekhoudpakket waarbij je weinig achtergrondkennis nodig heeft.

Service & Helpdesk

Heb jij het beste boekhoudpakket nodig omdat jezelf van plan bent je administratie te doen? Dan wil je natuurlijk dat je altijd bij een deskundige helpdesk terecht kunt voor je vragen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende boekhoudpakketten die super simpel en eenvoudig zijn. Je hebt lang niet altijd meer een boekhoudkundige achtergrond nodig om de administratie voor je bedrijf of boekhouding als ZZP'er te doen.

Zo zijn er veel boekhoudprogramma voor zzp'ers waarbij gratis cursussen geleverd worden waardoor je zelfstandig kunt leren hoe je je administratie op een goede manier doet.

Verder hebben de meeste boekhoudprogramma's een deskundige en gratis helpdesk waar je altijd terecht kunt voor al je vragen.

Welke boekhoudsoftware past bij mij?

Bij het kiezen van de beste boekhoudsoftware voor jouw situatie is het altijd van belang dat je jezelf de vraag stelt: "Welke boekhoudsoftware past bij mij?".

Elk bedrijf is namelijk anders en wat voor de ene onderneming een goed boekhoudprogramma kan zijn, kan voor de ander weer een dramatisch boekhoudprogramma zijn.

Het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers moet natuurlijk aan hele andere eisen voldoen dan het beste boekhoudprogramma voor grote bedrijven en B.V's.

Ons advies? Kijk goed naar je eigen bedrijf of onderneming en vraag jezelf af wat je echt nodig. Op basis daarvan kies jij het beste boekhoudprogramma!


Wat is het beste boekhoudprogramma van 2023?

Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen van het beste boekhoudprogramma is het tijd om door te gaan naar de resultaten van onze boekhoudsoftware test.

In deze analyse hebben we meer dan 10 aanbieders van boekhoudsoftware op een rijtje gezet en vergeleken op onder andere de kosten, gebruiksgemak, de functionaliteiten en koppelingen en de online populariteit (ervaringen van anderen).

Vervolgens hebben we uit deze lijst een top-5 samengesteld waarin alleen de beste boekhoudprogramma's van Nederland van nu terugkomen.

Kortom, door te kiezen voor een van onderstaande boekhoudprogramma's weet je zeker dat je goed ziet. Let's go!

1.  e- boekhouden.nl

Best geteste

8.6

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.8

Functionaliteiten

8.4

Prijs / kwaliteit

8.5

Geen enkele boekhoudsoftware kwam zo goed uit onze test als het boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl. Dit is zonder twijfel het beste allround boekhoudprogramma van Nederland en geschikt voor bijna elk type ondernemer (van startende ondernemer, ZZP'er tot B.V's.)

Allereerst scoort e-Boekhouden.nl super goed op het gebied van prijs. Zo kun je e-Boekhouden.nl als starter de eerste 15 maanden gratis gebruiken. Als je al wat langer een onderneming hebt betaal je voor het duurste abonnement slechts 14,50 euro per maand. Dit is een zeer schappelijke prijs, helemaal als je het afzet tegen de functionaliteiten die je hiervoor terug krijgt.

Een tweede punt waarom e-Boekhouden.nl wat ons betreft de beste boekhoudsoftware is? De functionaliteiten zijn eindeloos, e-Boekhouden.nl is veruit het meest complete boekhoudpakket van Nederland op dit moment.

Naast het maken van offertes, facturen en het bekijken van financiële overzichten heeft e-Boekhouden.nl een eigen mobiele app waar je bonnetjes gemakkelijk kunt inscannen. Ook heeft e-Boekhouden.nl veel mogelijkheden om het gebied van automatisering waardoor je de administratie eigenlijk helemaal kunt automatiseren.

Kortom, als jij op zoek bent naar het beste boekhoudprogramma, dan is e-Boekhouden voor ZZP'ers, starters en MKB-bedrijven zeker de beste optie.

Eerst e-Boekhouden.nl even uitproberen? Dat kan! Via deze link probeer je e-Boekhouden.nl gratis en vrijblijvend 14 dagen uit!

Voordelen  e- boekhouden.nl

 • Meest complete en uitgebreide boekhoudsoftware van dit moment
 • Zeer goede prijs en kwaliteitsverhouding in vergelijking met andere boekhoudpakketen
 • Slimme online boekhoudpakket met heel veel automatisering die je kunt instellen
 • Ontzettend simpel en gemakkelijk in gebruik, ook zonder boekhoudkennis kun je prima overweg met deze software
 • Handige mobiele app waar je bijvoorbeeld bonnetjes mee kunt scannen en een ritten administratie in kunt bijhouden
 • Gratis proefperiode van 14 dagen.

Nadelen e- boekhouden.nl

 • E-boekhouden website ziet er wat ouderwets uit

2. DigiBTW

Digitbtw logo

8.4

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.3

Functionaliteiten

8.6

Prijs / kwaliteit

7.8

Op nummer twee van deze beste boekhoudprogramma's van dit moment vinden we het online boekhoudprogramma DigiBTW. Dit is een van de beste boekhoudprogramma's voor ZZP'ers.

Waarom dan? Nou, dit is in Nederland het enige boekhoudpakket waarbij je de aangifte van je inkomstenbelasting direct in kunt dienen via het platform. Ook de BTW-aangifte regel je gemakkelijk via het DigiBTW platform.

Verder voer je alle standaard taken zoals facturen versturen, inkomende facturen maken en openstaande facturen betalen gemakkelijk uit. Ook heeft dit beste ZZP-boekhoudprogramma dagelijks back ups en kun je gemakkelijk bonnetjes inscannen. Onbeperkt boekhouden wordt een ontzettend leuk met DigiBtw.

DigitBTW heeft een koppeling met de belastingdienst waardoor je gemakkelijk en snel BTW-aangifte kunt doen in het platform. Voor veel ondernemers is de BTW-aangifte een flinke klus, dat deze Btw-aangifte in het platform uitgevoerd kan worden scheelt daarom een hoop werk.

Verder beschikt dit online boekhoudprogramma over alle functionaliteiten die je mag verwachten van een boekhoudprogramma voor zzp'ers.

Verder is dit een ongekend eenvoudig boekhoudpakket dat je eigenlijk binnen een mum van tijd onder de knie hebt. Ook als je zelf je administratie gaat doen is dit online boekhoudprogramma dus zeer geschikt.

Verder kun je dit programma gratis 30 dagen gebruiken en zijn de kosten relatief laag. Mocht je alleen facturen willen versturen dan is dit ook mogelijk. Je kunt namelijk onbeperkt factureren versturen voor een bedrag van slechts 10 euro per maand.

Kortom, dit is een van de beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers. Overweeg jij DigiBTW? Maak dan via deze link gratis en vrijblijvend een gratis proefaccount aan!

Voordelen DigiBTW

 • Beste boekhoudprogramma voor ZZP'ers
 • Relatief lage prijs
 • Heeft handige koppelingen met belastingdienst waardoor je aangiftes rechtstreeks kunt doen in het platform
 • Scoort goed op het gebied van gebruiksgemak
 • Gratis proefperiode

Nadelen DigiBTW

 • Niet geschikt voor grote bedrijven of complexe boekhouding
 • Aantal koppelingen is beperkt

3. Visma Software 

visma

8.2

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

9.0

Functionaliteiten

8.3

Prijs / kwaliteit

8.1

Op nummer 4 vinden we Visma eAccounting. Dit is een goed boekhoudprogramma voor ondernemers die op zoek zijn naar veel flexibiliteit. Iets waar goede boekhoudprogramma's zeker aan moeten voldoen.

Visma eAccounting is een boekhoudprogramma dat continu met je bedrijf mee kan groeien. Er zijn veel verschillende modules mogelijk en zodra je als bedrijf groeit, groeit het pakket met je mee.

Deze boekhoudsoftware is ideaal voor kleine ondernemingen, maar ook voor startende ondernemers. Ook voor ZZP'ers die op projectbasis werken is dit een zeer fijn programma, zo kun je gemakkelijk projecten aanmaken waardoor je precies kunt zien hoeveel je moet factureren.

Kortom, een goed boekhoudpakket dat beschikt over alle slimme software die ondernemers en bedrijven op het moment nodig hebben.

Het enige nadeel van deze partij? De prijs! In vergelijking met de andere boekhoudsoftware uit deze lijst is dit namelijk de duurste optie.

Voordelen Visma Software 

 • Veel opties en mogelijkheden
 • Veel slimme automatisering mogelijkheden
 • Maandelijks opzegbaar
 • Veilig boekhouden

Nadelen Visma Software 

 • Niet het meest gebruiksvriendelijke en overzichtelijk programma
 • Duurder dan meeste aanbieders uit deze lijst

4. Rompslomp

7.9

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

8.4

Functionaliteiten

7.1

Prijs / kwaliteit

8.0

We sluiten deze lijst af met het beste gratis boekhoudprogramma. Als jij op zoek bent naar een gratis boekhoudprogramma dan is er niet heel veel aanbod, de meeste boekhoudprogramma's zijn namelijk alleen betaald beschikbaar.

Toch is er een partij de ook een gratis boekhoudprogramma aanbiedt: Rompslomp. Bij Rompslomp heb je een gratis boekhoudprogramma waarmee je onbeperkt facturen en onbeperkt offertes kunt opstellen met je eigen logo en huisstijl.

Kortom, dit is wat ons betreft het beste online boekhoudprogramma voor ondernemers die op zoek zijn naar een gratis boekhoudprogramma.

Dit is niet een heel compleet boekhoudpakket en eigenlijk kun je alleen de basis ermee uitvoeren. Als jij weinig geld wilt uitgeven aan je boekhoudpakket is dit boekhoudprogramma zeker het overwegen waard.

Voordelen Rompslomp

 • Onbeperkt factureren en offertes maken in eigen huisstijl
 • Gratis boekhoudprogramma
 • Makkelijk boekhoudprogramma
 • Veilig online boekhouden

Nadelen Rompslomp

 • Heel simpel en weinig mogelijkheden

5. Silvasoft

7.6

Eindbeoordeling

Gebruiksgemak

7.2

Functionaliteiten

8.1

Prijs / kwaliteit

7.7

Ben jij een MKB'er of groothandelaar? Dan is de kans groot dat je een boekhoudsoftware nodig hebt die over veel functies en flexibiliteit beschikt.

In dat geval is Silvasoft waarschijnlijk je beste keuze. Zo is dit een partijen die uitgebreidere pakketten aanbiedt voor complexere boekhoudingen.

Het mooie van Silvasoft is dat je begint met een standaard basismodule. Hiermee kun je alle standaard taken van je online boekhouding prima uitvoeren. Vanuit deze basismodule kun je echter allerlei extra modules en functies toevoegen. Denk hierbij aan modules, voorraadbeheer, CRM-systemen en meer.

Verder is Silvasoft een betrouwbare partij voor online boekhoudpakketten en bieden ze een goede klantenservice. Verder hebben ze een gratis overstapservice en wordt het bedrijf met 4,7/5 sterren goed beoordeeld op Trustpilot. Kortom, Silvasoft hoort zeker in deze lijst met het beste online boekhoudprogramma.

Voordelen Silvasoft

 • Beste online boekhoudprogramma voor grotere bedrijven
 • Klantenservice is zeer deskundig en bekwaam
 • Kies zelf welke modules passen bij jouw situatie waardoor je alleen betaalt voor wat je nodig hebt
 • Gratis overstapservice

Nadelen Silvasoft

 • Prijs kan aardig oplopen wanneer je alle modules neemt

Programma's die we nog niet hebben meegenomen in onze vergelijking of die het niet gered hebben zijn: Moneybird, Jortt, MoneyMonk en Freshbooks.


Veelgestelde vragen:

ℹ Hoeveel boekhoudprogramma's hebben jullie getest?

Wij willen een zo compleet mogelijk beeld geven. Voor dit onderzoek en deze review hebben we dan ook meer dan 11 boekhoudprogramma's getest. Op basis hiervan hebben we 5 producten geselecteerd die tot de beste behoren. Bekijk deze hier.

Waar hebben jullie de boekhoudprogramma's op beoordeeld?

Om te bepalen wat de beste boekhoudprogramma's van dit moment zijn kijken we naar verschillende aspecten. We kijken naar prijs, kwaliteit, functies en beoordelingen van andere gebruikers. Dit nemen we allemaal mee in onze bepaling van de uiteindelijke scores.

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen dit product. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek. Bekijk hier wat boekhoudprogramma's zijn.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>