fbpx
  • Home
  • /
  • Software
  • /
  • Wat is een ERP-systeem en hoe kies je er een uit?

Publicatie datum: 6 april, 2023

Door: Puck

Ben je op zoek naar manieren om je bedrijf nog efficiënter te laten werken? Dan is een ERP-systeem misschien iets voor jou! In dit artikel gaan we dieper in op wat een ERP-systeem is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is voor bedrijven van alle groottes. We bespreken ook de verschillende functies en voordelen van ERP en hoe het kan helpen je bedrijfsprocessen te stroomlijnen om betere beslissingen te nemen.


Geen zin om verder te lezen?

Mocht je direct willen kijken welke opties je hebt voor een ERP systeem voor jouw bedrijf dan raden we aan om de volgende opties te bekijken. Deze worden door een groot deel van de markt als best beoordeeld.



Wat is een ERP-systeem?

De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. De betekenis van ERP is 'een softwarepakket dat belangrijke informatie van verschillende afdelingen (productie, inkoop, verkoop, logistiek en administratie) samenbrengt in een enkel systeem en op één platform'. Het is bedoeld om bedrijfsprocessen te automatiseren, de productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen. 

Met een ERP-systeem wordt het mogelijk om het gehele bedrijfsproces in de gaten te houden, inclusief financiën, human resources, supply chain management, productie en logistiek.

Waarom ERP belangrijk is voor bedrijven

Waarom bedrijven ERP-software gebruiken? In het verleden maakte bedrijven gebruik van meerdere systemen om verschillende processen te beheren. Hierdoor was het moeilijk om informatie te delen en te communiceren tussen verschillende afdelingen. Met het gebruik van ERP-systemen kunnen bedrijven de informatie tussen afdelingen eenvoudiger delen.

ERP biedt bedrijven de mogelijkheid om gegevens en informatie centraal op te slaan en te beheren, waardoor het gemakkelijker wordt om toegang te krijgen tot de juiste gegevens op het juiste moment. Dit resulteert tot het nemen van betere en snellere beslissingen en helpt bedrijven om hun processen te optimaliseren net als kosten te besparen. Een ERP-systeem is daarmee een belangrijk hulpmiddel om de efficiëntie en productiviteit van een bedrijf te verbeteren.

Geen zin om verder te lezen?

Mocht je direct willen kijken welke opties je hebt voor een ERP systeem voor jouw bedrijf dan raden we aan om de volgende opties te bekijken. Deze worden door een groot deel van de markt als best beoordeeld.


Welke functionaliteiten biedt een ERP-systeem

ERP-systemen bestaan uit verschillende modules die elk een specifieke bedrijfsfunctie ondersteunen. De beschikbare ERP-modules zijn ontworpen om informatie tussen afdelingen te delen. Onderstaand zetten we enkele voorbeelden van de meest voorkomende ERP-modules voor je op een rijtje:

  • Financieel beheer: deze module behandelt alle financiële bedrijfsprocessen, waaronder boekhouding, facturering en betalingsverwerking.
  • Human Resources: in deze module komen alle HR-processen aan bod, waaronder werving, selectie, prestatiebeheer en salarisadministratie.
  • Supply Chain Management: deze module omvat het beheer van inkoop, voorraadbeheer en verkoop.
  • Productieplanning: deze module ondersteunt alle processen die verband houden met de productie van goederen, zoals productieplanning, voorraadbeheer en kwaliteitscontrole.
  • Logistiek: deze module omvat het beheer van transport, distributie en de levering van goederen.

Daarnaast heb je nog vele andere modules die je naar wens kan toevoegen aan je ERP-systeem, zoals: Project Management, Customer Relationship Management (CRM), Product Data Management (PDM), Kwaliteitsbeheer (Quality Management), Business Intelligence (BI).


Voor- en nadelen van een ERP-systeem

Net als elk ander product, kent ook een ERP-systeem zowel zijn voordelen als nadelen. Onderstaand zetten we ze voor je op een rijtje!

Voordelen van een ERP-software

  • Geautomatiseerde processen, ERP-systemen nemen repetitieve en eenvoudige taken over waardoor werknemers meer tijd overhouden voor belangrijkere taken.
  • Data staat centraal, ERP-systemen centraliseren alle bedrijfsgegevens in één database, waardoor informatie gemakkelijker kan worden gevonden.
  • Real-time gegevens, elk willekeurig personeelslid heeft op elk moment van de dag toegang tot de recentste data. Dit leidt tot een hoge beschikbaarheid van informatie.
  • Betere veiligheid van bedrijfsgegevens, omdat ze allemaal op één plek bewaard worden is het eenvoudiger de informatie te beveiligen.
  • Uniforme werkwijze, ERP-systemen zorgen ervoor dat alle werknemers op dezelfde manier werken.
  • Geavanceerde rapportages, door bedrijfsprocessen te monitoren en analyseren kunnen automatisch gegenereerde rapporten opgesteld worden.

Nadelen van een ERP-software

  • Tijdrovend, de implementatie van een ERP-systeem vergt tijd.
  • Kosten, ERP-systemen brengen kosten met zich mee voor ontwikkeling, implementatie en onderhoud.
  • Weerstand van personeel, het introduceren van nieuwe werkwijzen kan weerstand teweeg brengen bij het personeel.
  • Afhankelijkheid, je raakt afhankelijk van het ERP-systeem en mogelijk van een enkele leverancier.

Voor welke bedrijven is een ERP-pakket nuttig?

Je hebt ERP-systemen voor elke bedrijfsgrootte. ERP-software is een krachtige tool die bedrijven helpt processen te stroomlijnen, de efficiëntie van hun bedrijf te verbeteren en meer inzicht te verkrijgen in hun bedrijfsvoering. Een ERP-pakket is daarmee zinvol voor bijna elk type bedrijf. Onderstaand zetten we alle bedrijven die baat kunnen hebben bij een ERP-pakket voor je op een rijtje!

Zelfstandigen en start-ups

Als een zelfstandige of start-up met maximaal 15 werknemers kan een ERP-pakket helpen bij het automatiseren en vereenvoudigen van je bedrijfsprocessen. Zo kun je meer tijd besteden aan andere belangrijke taken, zoals de groei van je bedrijf.

Kleine bedrijven

Ook kleine bedrijven tot 25 medewerkers kunnen baat hebben bij een ERP-pakket, zeker als ze een groeiend aantal klanten en medewerkers hebben. Met een ERP-systeem kunnen kleine bedrijven efficiënter werken, beter inzicht krijgen in hun bedrijfsvoering en weloverwogen beslissingen nemen.

Middelgrote bedrijven (mkb)

Voor middelgrote bedrijven met maximaal 250 werknemers kan een ERP-pakket een aanzienlijke impact hebben op hun bedrijfsprestaties en winstgevendheid. Een ERP-systeem optimaliseert en rationaliseert bedrijfsprocessen en kan belangrijke informatie verzamelen om betere beslissingen te nemen.

Grote bedrijven

Grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers hebben vaak complexe en grootschalige bedrijfsprocessen die zonder een ERP-systeem lastig te managen zijn. Een krachtig ERP-pakket stelt grote ondernemingen in staat processen te automatiseren, integreren en beheren, zodat ze hun bedrijfsactiviteiten beter kunnen begrijpen en betere beslissingen kunnen nemen.

Hoe zit het met de kosten van Enterprise Resource Planning

Over het algemeen zijn ERP-implementaties behoorlijk duur, rond de €1.500 euro per gebruiker. Voor een klein bedrijf van 50 medewerkers kom je daarmee uit op implementatiekosten van ongeveer €75.000. De kosten van ERP-software variëren echter sterk, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de functionaliteit die nodig is en de leverancier die wordt gekozen.

De kosten van een ERP-systeem bestaan uit drie onderdelen, namelijk:

  • Eenmalige kosten voor implementatie van een ERP;

  • Terugkerende abonnementskosten;

  • Eventueel kosten voor training van personeel.

Geen zin om verder te lezen?

Mocht je direct willen kijken welke opties je hebt voor een ERP systeem voor jouw bedrijf dan raden we aan om de volgende opties te bekijken. Deze worden door een groot deel van de markt als best beoordeeld.


Een ERP-systeem kiezen

De keuze voor een ERP-systeem kan een grote tijdsinvestering zijn voor elk bedrijf, ongeacht de grootte ervan. Daarom is het belangrijk dat het selectieproces goed wordt voorbereid, zodat bedrijven een ERP-pakket kunnen kiezen dat aansluit bij hun specifieke behoeften en doelstellingen.

Een goed beginpunt voor het kiezen van een ERP-systeem is het identificeren van de belangrijkste bedrijfsprocessen die het meest gestroomlijnd of geoptimaliseerd moeten worden. Dit helpt je te bepalen welke functies en modules het beste aansluiten bij je bedrijf.

Daarna is het belangrijk om na te denken over de integratie van het ERP-systeem met andere bedrijfssystemen en software. Een ERP-systeem dat eenvoudig kan worden geïntegreerd met andere bedrijfssoftware kan helpen de efficiëntie te verbeteren en het delen van gegevens tussen verschillende afdelingen gemakkelijker te maken.

Als laatste is het verstandig rekening te houden met verschillende factoren zoals kosten, functionaliteit en gebruikerservaring. Door een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen van een ERP-pakket, weet je zeker dat je er in de toekomst baat van hebt!


Veelgestelde vragen

Welke ERP-systemen zijn er?

Er zijn verschillende ERP-systemen beschikbaar, waaronder AFAS ERP, Exact Online, Visma ERP en vele anderen.

Wat is het verschil tussen ERP en CRM?

ERP-systemen (Enterprise Resource Planning) zijn bedoeld om bedrijfsprocessen, zoals financieel beheer, inkoopbeheer en voorraadbeheer te beheren. CRM-systemen (Customer Relationship Management) richten zich daarentegen op het beheer van klantrelaties en interacties.

Een CRM programma kan ook heel erg gefocused zijn op sales processen, zoals Pipedrive. Vind je Pipedrive te duur, dan zijn er genoeg alternatieven voor Pipedrive.

Welke functies zijn er in een ERP-systeem?

ERP-systemen hebben doorgaans modules zoals financieel beheer, inkoopbeheer, voorraadbeheer, productiebeheer, verkoopbeheer, CRM en personeelsbeheer.

Waarom een ERP-systeem gebruiken?

Bedrijven gebruiken ERP-systemen om bedrijfsprocessen te stroomlijnen, de efficiëntie te verbeteren, meer operationeel inzicht te krijgen en de besluitvorming te verbeteren. Het kan ook helpen de kosten te verlagen en de klanttevredenheid te verbeteren.

Over de auteur

Puck

Mijn naam is Puck en naast mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen schrijf ik regelmatig voor Top-X en andere websites. Ik vind het erg leuk om mezelf vast te bijten in een onderwerp en de informatie zo duidelijk mogelijk aan de lezers te communiceren. Mocht je vragen hebben voor mij, aarzel dan niet om contact op te nemen.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>