• Home
 • /
 • Vervoer
 • /
 • Elektrische fiets uitproberen? Plan een proefrit in

Laatste update: mei 2022

Door: Sanne

Overweeg jij een (nieuwe) elektrische fiets aan te schaffen? Zoals je weet is een e-bike best een grote aankoop. Deze koop je niet zomaar online zonder deze uit te testen. Dat doe je tenslotte ook niet bij een auto toch? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten wanneer je een elektrische fiets wil uitproberen. Ook geven we je aan waar je een e-bike proefrit kunt inplannen.


E-bike proefrit maken: hier moet je op letten

Wanneer het tijd is om je proefrit te maken is het goed om te weten op welke punten je moet focussen. Het kan best zijn dat een elektrische fiets op het eerste oog heel lekker rijdt. De minpunten komen vaak pas later aan bod wanneer het te laat is. Om dit te voorkomen geven we je een aantal punten waar je extra aandacht aan moet besteden om de e-bike echt goed te testen.

Stuurgedrag

Het sturen en het nemen van bochten voelt toch net even wat anders aan op een elektrische fiets vergeleken met een normale fiets. Het stuurgedrag verschilt echter ook nog eens op basis van de positie van de motor. Een e-bike kan de motor op drie verschillende posities hebben zitten; in het midden (midden motor), bij het achterwiel, of aan het voorwiel. Omdat een motor best wel wat weegt kun je je voorstellen dat een e-bike met voorwiel motor anders stuurt dan een model met een achter of midden-motor.

Veel fietsers vinden elektrische fietsen met een voorwiel motor moeilijker te besturen. Zorg dan ook dat je tijdens je proefrit ook een paar bochten mee pakt om dit goed uit te testen!

Schakelen

Hoe fijn is het om wanneer je een forse tegenwind hebt om even de versnelling te kunnen aanpassen? Of als je een zware boodschappentas mee draagt en je een stijle heuvel op moet? Ondanks de elektrische motor zijn de versnellingen nog steeds een belangrijke feature van jouw elektrische fiets. Omdat niet goed werkende versnellingen voor veel fietsers een van de grootste irritatie punten zijn, is het goed om tijdens het proefrijden een paar keer omhoog en omlaag te schakelen.

Zithouding

De, in onze ogen, belangrijkste eigenschap van een fiets. Een e-bike kan de grootste accuradius hebben, de beste remmen en de meest soepele versnellingen: wanneer je niet lekker zit is het een regelrechte ramp. Om te weten of de zithouding goed is, dien je deze goed te testen door voor je proefrit het zadel op de juiste hoogte te zetten. De fietsspecialist waar je de proefrit afneemt kan het zadel in enkele seconden op de juiste hoogte voor je instellen.

Opstappen

Of je nou 30 bent, 50 of ouder, het opstappen gaat niet altijd nog zo soepel als toen we jong waren en de fiets naar school pakten. Let bij het testen van je elektrische fiets op hoe makkelijk of moeilijk het opstappen gaat. Een fiets met herenframe is natuurlijk stukken lager dan een damesfiets. Mocht opstappen een lastig obstakel voor je zijn dan is het goed om te weten dat er tegenwoordig e-bikes zijn met een extra lage instap!

Remmen

Je zult merken dat je met een elektrisch aangedreven fiets je sneller je topsnelheid behaald. Dit maakt de werking van de remmen extra belangrijk. Wanneer je een elektrische fiets proefrit gaat maken adviseren wij je om de remmen eens goed te testen. Probeer zowel langzaam en gecontroleerd te remmen als abrupt. Zo zul je snel merken of dit soepel werkt.

Waarom een proefrit inplannen bij Stella?

 • Volledig vrijblijvend
 • Vriendelijk personeel
 • Door het hele land (zowel aan huis als bij de winkel)
 • Grootste E-bike specialist van Nederland
 • Meer dan 7 verschillende modellen (heren, dames, lage instap, etc.)

Een proefrit is altijd gratis en je bent nooit verplicht om tot een aankoop over te gaan!

elektrische fiets proefrit maken

Waar wil je met de elektrische fiets proefrijden?

Voor je een gratis proefrit inplant kun je alvast bedenken waar je deze wil testen. Je kunt zowel thuis in je eigen omgeving je e-bike proefrijden, of in (en rondom) een winkel. Beide hebben voor- en nadelen. We zetten deze voor je op een rijtje;

Proefrit thuis

 • Je hoeft niet de deur uit
 • Test de e-bike in je eigen vertrouwde omgeving
 • Sommige mensen voelen zich opgelaten wanneer de fiets expert op jouw locatie komt

Proefrit bij de winkel

 • Meer fietsen om uit te proberen
 • Meer medewerkers aanwezig die je kunnen adviseren
 • Een beter gevoel van de service 

Bij Stella kun je gratis een proefrit inplannen. Je kunt tijdens het plannen aangeven of je langs de winkel wil komen of dat je graag thuis je proefrit inplant. In dat geval komt een medewerker naar je toe met verschillende modellen e-bikes om te testen.

>> Boek nu een gratis en vrijblijvende proefrit in bij Stella E-bikes
Eerst nog verder oriënteren? Vraag dan de gratis brochure aan!

Hoe kan ik een elektrische fiets proefrit maken?

Er zijn 2 mogelijkheden om een ebike proefrit in te plannen. Zo kun je contact opnemen met je plaatselijke fietsenzaak en aangeven dat je graag een of meerder elektrische fietsen wil uittesten. Hij / zij zal aangeven wanneer je het best kunt langskomen. 

De andere optie is een elektrische fiets uitproberen bij een echte e-bike specialist. Het voordeel is dat zij vaak nog meer kennis hebben van het product en je uitstekend kunnen adviseren over de verschillen in motoren, actieradius en nog veel meer. 

Een proefrit is altijd gratis en je bent nooit verplicht om tot een aankoop over te gaan!

Van welke merken kan ik een elektrische fiets testen?

Zoals we al aangaven is Stella een van de merken waar je een elektrische fiets kunt testen. Het is echter niet de enige aanbieder. Ook Amslod, Flyer Bikes, en QWIC bieden deze service graag aan. Zo kun je dus altijd wel een e-bike testen die bij je past. Of het nou om een moederfiets, elektrische mountainbike of een elektrische bakfiets gaat!

Over de auteur

Sanne

Ik ben Sanne! Sinds een aantal maanden ben ik actief aan het schrijven voor Top-X.nl. Ik richt mij op de categorieën dieren, keuken en reizen. Zelf zijn dit onderdelen waar ik in mijn dagelijks leven veel mee te maken krijg. Zo sta ik het liefst uren in de keuken en heb ik een super lieve kat. Uiteraard ben ik ook dol op het maken van reisjes!


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Exclusieve deals, aanbiedingen en tips ontvangen? 

 Laat je e-mail achter en sluit je aan bij meer dan 5.000 andere 

>