fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Deze verzekeringen zijn handig of zelfs verplicht voor een huiseigenaar

Publicatie datum: 21 augustus, 2023

Door: Sanne

Ga je binnenkort een huis kopen? Dan heb je andere verzekeringen nodig dan toen je nog een huis huurde. Sommige verzekeringen zijn optioneel; handig om te hebben, maar niet verplicht. Met andere verzekeringen heb je geen keuze. Dan is het verplicht om de verzekeringen af te sluiten, omdat dit valt onder de eisen die de hypotheekverstrekker stelt voordat de hypotheek verstrekt wordt. Welke verzekeringen moet je zeker hebben als huiseigenaar?

woonverzekering afsluiten

Welke verzekeringen zijn verplicht?

In ieder geval heb je met sommige verzekeringen niets te kiezen. Die stelt de hypotheekverstrekker verplicht. Momenteel zijn dat twee verzekeringen: de opstalverzekering en de overlijdensrisicoverzekering.

Opstalverzekering

Een woonverzekering afsluiten? Dan kun je kiezen tussen een inboedelverzekering, een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. De opstalverzekering is in ieder geval een verplichte verzekering voor de meeste huiseigenaren. De hypotheekverstrekker stelt doorgaans verplicht dat je de verzekering afsluit. Met de opstalverzekering verzeker je je tegen de schade aan je woning. Dit heet ook wel een woonhuisverzekering. Met deze verzekering krijg je een bedrag uitgekeerd om je huis (geheel of gedeeltelijk) opnieuw op te bouwen bij schade, zoals bijvoorbeeld na een grote brand. Onder de opstalverzekering valt alles wat nagelvast aan het huis zit. Dus de muren, balkons, vloeren, de badkamer, maar bijvoorbeeld niet een wandspiegel of een bankstel.

Overlijdensrisicoverzekering

Een andere door hypotheekverstrekkers verplichte verzekering is een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat je partner of kinderen niet in de problemen komen als je zou komen te overlijden. Zo kunnen ze in de woning blijven wonen, na gedeeltelijke of gehele aflossing van de hypotheek. De meeste hypotheekverstrekkers verplichten je tot het afsluiten van zo’n verzekering. Als je komt te overlijden, gaat het geld van de verzekering direct naar de hypotheekverstrekker. Alles wat dan nog overblijft, gaat naar de nabestaanden.

Niet verplicht, maar wel handig

Sommige andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel handig. Ga je huisverzekeringen vergelijken, dan is het goed om te weten welke verzekeringen je beter wel af kunt sluiten, zoals de inboedelverzekering of de aansprakelijkheidsverzekering.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt de schades aan spullen in je huis. Zoals apparatuur, kleding of spiegels. Alles wat je mee kunt nemen bij een verhuizing valt binnen deze dekking. Dus ook je smartphone of tablet. Als deze wordt gestolen terwijl deze in huis lag, krijg je meestal de schade vergoed.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je per ongeluk veroorzaakt aan de spullen van iemand anders. Ook ben je gedekt tegen schade die ontstaat als je per ongeluk iemand verwondt. Ook de schade als gevolg van jouw bezit is gedekt. Als er iets van het dak waait en een voorbijganger raakt, is dat gedekt. Ook kun je aansprakelijk worden gesteld als je hond per ongeluk de laptop van een van je vrienden of kennissen van tafel gooit. Voor een klein bedrag per maand kun je je verzekeren tegen de torenhoge kosten van schades. Zo’n verzekering is dus zeker een aanrader.

Er zijn ook verzekeringen voor consumenten die niet verplicht zijn maar wel erg handig. Denk hierbij aan een dierenverzekering of fietsverzekering.

Redactie Top-X

Extra verzekeringen – de rechtsbijstandsverzekering en de woonlastenverzekering

Andere verzekeringen die je af zou kunnen sluiten zijn een rechtsbijstandverzekering en een woonlastenverzekering. Bij de rechtsbijstandsverzekering krijg je juridische hulp bij een conflict. De kosten hieraan worden dan vergoed, en zijn niet voor jouw rekening. Als je bijvoorbeeld ruzie krijgt met de aannemer, of als een burenruzie volledig uit de hand loopt, omdat je een nieuwe schutting hebt geplaatst, dan biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst.

Ook de woonlastenverzekering is een slimme verzekering. Hiermee verzeker je je tegen de kosten als gevolg van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Zo kun je toch je hypotheek blijven betalen. Als je zelf voldoende geld hebt om deze kosten te dragen, kun je deze verzekering overslaan.

Over de auteur

Sanne

Ik ben Sanne! Sinds een aantal maanden ben ik actief aan het schrijven voor Top-X.nl. Ik richt mij op de categorieën dieren, keuken en reizen. Zelf zijn dit onderdelen waar ik in mijn dagelijks leven veel mee te maken krijg. Zo sta ik het liefst uren in de keuken en heb ik een super lieve kat. Uiteraard ben ik ook dol op het maken van reisjes!


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>