• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat zijn de verschillen tussen VPN providers en hoe kies je de juiste?

Laatste update: juli 2021

Door: Redactie Top-X

Er zijn zoveel VPN-aanbieders dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. In grote lijnen bieden ze hetzelfde aan: een beveiligde verbinding die je data versleutelt en je IP-maskeert. Toch zijn er onderling best wat verschillen. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen aanbieders en leggen we uit hoe je de juiste keuze maakt.

Verschil in kenmerken

VPN’s kunnen onderling verschillen in kenmerken. Zo kun je als gebruiker kijken naar de snelheid van een Beste VPN of het aantal servers en landen dat wordt aangeboden. Als je niet heel bekend bent met VPN’s is het belangrijk ook te kijken naar het gebruikersgemak van de software: is het eenvoudig te snappen, of is er een goede documentatie en een duidelijke help-pagina met veelgestelde vragen?

Ook is er een verschil in prijs tussen de verschillende aanbieders. Het prijsverschil wordt vaak veroorzaakt door het verschil in kenmerken. Zo kan het zijn dat een bepaalde aanbieder bepaalde landen aanbiedt, die de ander niet aanbiedt. Vaak kun je ook eerst gebruikmaken van een proefperiode. Op die manier kun je verschillende VPN’s met elkaar vergelijken en kiezen voor de VPN die bij jou past.

Verschil in gebruikers

Niet alleen verschillen VPN’s in kenmerken, maar ook in gebruikers. Iedere gebruiker heeft andere wensen, waardoor er niet zoiets is als ‘de beste VPN’ of ‘de juiste VPN’. Het ligt er maar net aan waar je het voor gaat gebruiken.

Als twee van de belangrijkste redenen om een VPN te gebruiken, worden vaak privacy en veiligheid genoemd. Omdat je verbinding wordt beveiligd en de data wordt versleuteld, garandeert een VPN een veiligere manier van werken. Wie veel waarde hecht aan zijn of haar privacy, kan het best kiezen voor een aanbieder met een no-log-beleid. Dat houdt in dat er geen gegevens (zoals informatie over het surfgedrag) worden opgeslagen.

Andere veel genoemde redenen zijn het veilig gebruik kunnen maken van openbaar wifi en het kijken van films en series op diensten als Netflix. Met een VPN kun je immers je IP-adres veranderen, waardoor je locatie ook verandert. Diensten als Netflix, Hulu en BBC iPlayer serveren dan een ander aanbod uit. Daardoor kun je ook buitenlandse films en series die in Nederland niet beschikbaar zijn, alsnog kijken.

Hoe kies je de juiste aanbieder?

Eigenlijk is er niet zoiets als ‘de juiste aanbieder.’ Maar er zijn natuurlijk wel aanbieders die het best bij je passen. Je kiest de meest passende aanbieder aan de hand van de kenmerken van de dienst. Wat vind jij belangrijk? Wil je elke dag een VPN gebruiken om je privacy te garanderen, of wil je gewoon een keer een buitenlandse film of serie kunnen kijken?

Het is goed niet alleen te vergelijken op de kenmerken en de prijs, maar ook op de voorwaarden. Sommige aanbieders houden bijvoorbeeld je surfgedrag of andere gegevens bij, terwijl andere aanbieders niets bijhouden. Dat heeft ook te maken met de locatie van het hoofdkantoor: een aanbieder met een kantoor op de Britse Maagdeneilanden of in Panama hoeft vaak niets bij te houden. Aanbieders met een kantoor in Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en het Verenigd Koninkrijk moeten juist veel gegevens bijhouden en delen met de overheid.

Al deze zaken kunnen van invloed zijn op je keuze. Door online VPN’s te vergelijken kom je erachter welke aanbieder het best bij jou past. We raden je aan eerst een gratis proefabonnement te nemen. Je kunt dan een tijd lang de dienst gratis gebruiken, zodat je erachter kunt komen of de dienst bevalt en je het abonnement wilt omzetten in een betaald abonnement.

Redactie Top-X

Over de productexpert

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Via onderstaande buttons neem je snel en gemakkelijk contact met mij op!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>