• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Thuiswerken met goede wifi en snel stabiel internet

Laatste update: augustus 2022

Door: Redactie Top-X

Thuiswerken is door de voortdurende pandemie nog steeds het devies. Maar ook als we straks weer langzaam teruggaan naar normaal zal het werken vanuit huis waarschijnlijk definitief ingeburgerd zijn. Door deze noodgedwongen maatregelen zijn we er namelijk achter gekomen dat je voor diverse taken eigenlijk helemaal niet op kantoor hoeft te zijn. En ook de angst van veel werkgevers dat werken in de thuisomgeving minder productief zou zijn blijkt over het algemeen ongegrond te zijn.

Tijd dus om je woning definitief te voorzien van goede thuiswerk faciliteiten!

Voldoet jouw internetabonnement nog?

Herken je het? Je zit in een Zoom of Teams vergadering en het beeld hapert steeds, het geluid is vertraagd of je wordt er om de haverklap helemaal uitgegooid. Dit wijst erop dat jouw internetverbinding niet stabiel of gewoon te traag is. Dit kan aan de wifi liggen, maar ook aan het signaal dat door de provider wordt aangeleverd.

Welk internetabonnement heb je?

Internet kan worden geleverd via verschillende netwerken, namelijk via de kabel, ADSL, VDSL of glasvezel. Als je nog gebruik maakt van een ADSL verbinding is het wellicht aan te raden om eens te kijken naar een upgrade. ADSL is namelijk een wat oudere techniek en heeft zijn beperkingen wat betreft snelheid. Ook mag bij ADSL de afstand tussen jouw woning en de telefooncentrale niet te groot zijn, anders wordt de verbinding instabiel en dat merk je met name bij video toepassingen zoals digitaal vergaderen.

De opvolger van ADSL is VDSL, hierbij is het grootste gedeelte van het netwerk uitgevoerd met glasvezel en lopen alleen de laatste meters nog via de ouderwetse koperkabels. Hierdoor is de afstand naar de telefooncentrale geen factor meer.

De hoogste snelheden worden echter gehaald via de kabel en via glasvezel. Glasvezelnetwerken zijn helemaal klaar voor de toekomst, maar ook over de kabelnetwerken zijn door de gunstige technische eigenschappen hoge snelheden mogelijk. Ziggo, DELTA, Caiway en andere kabelmaatschappijen leveren in steeds meer regio’s internetabonnementen van een Gigabit. Volgens Ziggo is in de toekomst zelfs 10 Gigabit mogelijk via het bestaande kabelnet.

Glasvezel maakt opmars

Ondertussen maken ook de glasvezelnetwerken een opmars. Met name KPN investeert de komende jaren fors in de aanleg hiervan. Als je problemen hebt met je internetverbinding, kijk dan eens met een glasvezel postcodecheck of er misschien op jouw adres al glasvezel beschikbaar is. Het voordeel van glasvezel is naast de snelheid en stabiliteit ook dat je keuze hebt uit meerdere providers. Zo biedt jouw huidige ADSL provider misschien ook wel glasvezelabonnementen aan voor vrijwel hetzelfde tarief!

Verbeterpunten voor de wifi

Is jouw internetabonnement up-to-date, maar ervaar je toch haperingen? Dan ligt het misschien aan het netwerk binnenshuis. Als je computer of laptop via wifi is verbonden, dan is dat wellicht de bottleneck.

Wifi lijkt misschien een complexe materie, maar problemen met de wifi zijn in veel gevallen toch eenvoudig op te lossen. Hieronder geven we een aantal tips.

Tip 1: Zet de router op een centrale plek in huis

Merk je dat in bepaalde delen van je huis het wifi signaal zwakker wordt en daarmee ook de stabiliteit en snelheid? En waar het signaal wél goed is, heb je daar wel een goede snelle verbinding? Probeer dan de router op een meer centrale plek in het huis te plaatsen. Als dit door de bekabeling niet lukt, dan is het tijd voor een wifi versterker, ook wel wifi-punt genoemd.

Tip 2: Stel de wifi in op een ander kanaal

Als er veel wifi netwerken in de buurt zijn, dan is de kans groot dat er frequentie conflicten zijn met andere netwerken. Als een naburig wifi signaal gebruik maakt van hetzelfde kanaal als jouw signaal, dan kan je dat merken aan het steeds wegvallen van het wifi signaal.

Probeer in dat geval een ander kanaal te kiezen door in te loggen op je router, waarna je onder de wifi instellingen een kanaal van 1 tot 11 kan kiezen. Vaak staat dit op automatisch ingesteld, maar dat werkt niet altijd optimaal, probeer daarom een vast kanaal.

Tip 3: Maak gebruik van de wifi service van je provider

De meeste providers bieden tegenwoordig een wifi service aan, waarbij je de garantie krijgt dat je in je hele huis perfecte wifi zult hebben. Vaak is dit een aanvulling op je internetabonnement, maar bij de wat duurdere abonnementen is het soms ook inclusief.

Bij dergelijke diensten krijg je van de provider, afhankelijk van je woning, twee of drie wifi punten die het signaal zo versterken dat je overal goed wifi hebt.

Tot slot

We hopen dat je iets aan deze informatie en tips hebt. We zijn hier alleen ingegaan op de internetverbinding bij jou thuis. Voor het prettig thuis kunnen werken zijn er natuurlijk meer zaken van belang, zoals een goede ergonomische werkplek en een rustige omgeving. Hierover schreven we al eerder een aantal blogs, check bijvoorbeeld eens dit blog.

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>