fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Spelen is goed voor je kind

Publicatie datum: 5 maart, 2024

Door: Redactie Top-X

Waar kun je jouw kind nu echt blij mee maken? Met speelgoed natuurlijk. Al van kleins af aan is iets om mee te spelen één van de meest gegeven cadeaus aan kinderen. Met een verjaardag, tijdens het sinterklaasfeest of als extra verwennerijtje tussendoor. Gelukkig is speelgoed belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Er zijn natuurlijk ontzettend veel varianten, voor iedere leeftijd. Het begint al van jongs af aan. Een knuffeltje voor in bed, een mobiel wanneer een kind in de box ligt of een boekje dat een knisperend geluid maakt. Allemaal speelgoed om de hersens van je kind te stimuleren en hem of haar slimmer te maken.

Lekker naar buiten

Wanneer het maar even kan is het goed voor een kind om in de buitenlucht te zijn. Daar is immers genoeg te beleven en te zien. En ondertussen lekker spelen met buitenspeelgoed. Niets is er zo leuk dan de mooiste taartjes te ‘bakken’ met vormpjes in de zandbak, lekker kliederen en spetteren in de watertafel of overgooien met een bal. En al deze dingen zijn goed voor de grove en fijne motoriek.

Voelen, aanraken en daarbij de fantasie gebruiken, dat is waar het hier om gaat. Klauteren op het klimrek, op de schommel de hoogte in en proberen de wolken aan te raken of je de keeper van het Nederlands elftal wanen door het doel te verdedigen. Met speelgoed laat je de mooiste dromen van een kind uitkomen.

Alleen of samen spelen

Je kunt natuurlijk niet continu met je kind bezig zijn. Leer je kind dat het zichzelf prima kan vermaken. Om dat te stimuleren zet je wat uitnodigend kinderspeelgoed neer zoals bouwblokken, een puzzel, garage met auto’s, aankleedpoppen of een treinbaan. Let er overigens wel op dat je het aanbod niet te groot maakt, zodat je kind geen last heeft van keuzestress.

Voor de sociale vaardigheden is het goed dat een kind ook met andere kinderen speelt. Zo leert het om samen te delen, te werken en met elkaar te communiceren. Ontstaat er een ruzie? Ook dat hoort erbij, niets om je druk over te maken. Meestal is het snel weer over en spelen de kinderen weer lief met elkaar.

Wat is goed speelgoed?

Onder goed speelgoed verstaan we eigenlijk alles wat stevig is, bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind en bovenal veilig is. Check voordat je iets koopt of het speelgoed bestand is tegen peuterende kinderhandjes en het zich leent voor meer dan eenmalig gebruik. Niet alleen is het voor een kind frustrerend dat het snel kapot gaat, het is ook jammer van het geld dat je eraan besteedt. Wil je regelmatig het speelgoedaanbod veranderen? Word dan lid van een speel-o-theek. Zo’n bibliotheek voor speelgoed is hiervoor een mooie uitkomst.

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>