fbpx
  • Home
  • /
  • Kat
  • /
  • Wat kost het om je kat te laten steriliseren? Alles wat je moet weten over de kosten!

Publicatie datum: 13 oktober, 2023

Door: Sanne

Wil je graag meer weten over de kosten van het steriliseren van je kat? Lees dan verder! In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op alles wat je moet weten over het steriliseren van je kat, waaronder de redenen om te steriliseren, de verschillende sterilisatiemethoden, de kosten die ermee gepaard gaan, en waarom je wel of niet je kat zou willen verzekeren de moeite waard is!


Waarom je kat laten steriliseren?

Voor we dieper ingaan op de kosten is het goed om nog even stil te staan bij de redenen van sterilisatie. Je kat laten steriliseren is een belangrijke beslissing die veel voordelen met zich meebrengt. Ten eerste, als je zeker weet dat je geen nestje kittens wilt hebben, is sterilisatie van je kat de meest verantwoorde keuze. Maar sterilisatie gaat niet alleen over het voorkomen van ongewenste kittens. Het heeft ook positieve effecten op het gedrag van je kat. Gesteriliseerde poezen en katten hebben de neiging om kalmer te zijn, omdat ze geen voortplantingsdrift meer hebben. Dit kan leiden tot een betere omgang met andere katten en met mensen.

Als laatste kan sterilisatie de gezondheid van je kat aanzienlijk kan verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat sterilisatie vóór de eerste krolsheid de kans op ernstige gezondheidsproblemen vermindert. Bij vrouwelijke katten kan sterilisatie de kans op baarmoederontsteking en melkklierkanker enorm reduceren. De sterilisatie van mannelijke katten kan de kans op testikelkanker verminderen.

Kosten sterilisatie kat

De kosten voor de sterilisatie van een kat liggen gemiddeld tussen de €75 en €200. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het type sterilisatie, traditioneel of laparoscopisch, waar laparoscopische sterilisatie gemiddeld duurder is.


Ook de gezondheidstoestand van de kat speelt mee in de totale kosten. Als je kat bijvoorbeeld ouder is of gezondheidsproblemen heeft, kan dit de kosten van de operatie verhogen vanwege extra benodigde medische zorg en monitoring.


Als laatste kan de specifieke dierenkliniek waar je voor kiest de kosten beïnvloeden. Stedelijke gebieden hebben doorgaans hogere prijzen dan landelijke gebieden, en verschillende klinieken hanteren mogelijk verschillende tarieven.

Beste kattenverzekering

Onze favoriete kattenverzekeraar

5.0

FIGO is op bijna alle factoren beoordeeld als de beste van Nederland. Wil je besparen op de kosten van je kattenverzekering? Kies dan voor FIGO!

Soorten sterilisatie kat

Er zijn twee methoden beschikbaar voor het steriliseren van een kat, onderstaand zetten we ze voor je op een rijtje!

Traditionele sterilisatie

Een van de methoden voor het steriliseren van katten is de traditionele sterilisatie operatie. De traditionele ingreep begint met een kleine incisie in de huid van de kat. Deze opening biedt de dierenarts toegang tot de binnenkant van de buikholte van het dier, waar de voortplantingsorganen zich bevinden. Hier kan de dierenarts de nodige ingrepen uitvoeren om de voortplantingsorganen van de kat te onderbreken. Nadat de ingreep is voltooid, wordt de huid zorgvuldig gehecht, waardoor de kat kan herstellen.

Laparoscopische sterilisatie

Een alternatieve methode voor het steriliseren van katten is de laparoscopische operatie. In deze moderne techniek vermijdt de dierenarts het maken van een grote incisie in de buikwand van de kat. In plaats daarvan worden er twee tot drie minuscule gaatjes gemaakt, waardoor de geslachtsorganen van de kat kunnen worden bereikt. Hier worden kleine camera's en instrumenten ingebracht om de procedure uit te voeren. Een groot voordeel van deze methode is dat de buikwand van de kat niet volledig hoeft te worden geopend, waardoor de operatie minder ingrijpend is. Dit kan resulteren in een sneller herstel en minder ongemak voor het dier.

Is een verzekering handig voor kosten kat steriliseren?

Overweeg zeker de aanschaf van een kattenverzekering als je denkt aan de sterilisatie van je kat. De kosten voor deze ingreep kunnen behoorlijk oplopen, en met een kattenverzekering kun je een deel van deze kosten declareren. Bovendien biedt een kattenverzekering niet alleen dekking voor sterilisatie, maar ook voor andere onverwachte medische uitgaven die kunnen ontstaan gedurende het leven van je kat.

Bij het overwegen van een kattenverzekering die de kosten van sterilisatie dekt, is het verstandig om meerdere aanbieders te vergelijken. De dekkingsvoorwaarden en premies kunnen namelijk wisselen. Door grondig onderzoek te doen, kun je de beste optie vinden die past bij de behoeften van zowel jou als je kat.

Wat betreft de kosten, hanteert Figo Pet een gemiddelde premie tussen de €15 en €40 per maand. De hoogte van de premie is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van je kat, het ras, en het gekozen pakket. Over het algemeen zijn de premies van Pet Plan goed betaalbaar, zeker als je kijkt naar de uitgebreide dekkingen die ze bieden.


Het verschil tussen sterilisatie en castratie

Het verschil tussen castratie en sterilisatie is vaak onduidelijk. Bij castratie worden de geslachtsorganen verwijderd, zowel bij mannelijke als vrouwelijke katten. Bij mannelijke gecastreerde katten worden de testikels verwijderd, bij vrouwelijke katten worden meestal de eierstokken en soms ook de baarmoeder verwijderd. De kosten voor als je je kat laat castreren vind je in dit artikel.

Sterilisatie daarentegen is een procedure waarbij de geslachtsorganen niet worden verwijderd, maar worden onderbroken. Bij vrouwelijke katten wordt tijdens een sterilisatie meestal de eileiders afgebonden. Hierdoor kan de poes nog steeds de hormonen produceren die verband houden met haar reproductieve systeem, maar voorkom je ongewenste zwangerschappen.

Bij mannelijke gesteriliseerde katten worden de zaadleiders afgebonden, waardoor de kat geen nakomelingen meer kan verwekken.

Beste kattenverzekering

Onze favoriete kattenverzekeraar

5.0

FIGO is op bijna alle factoren beoordeeld als de beste van Nederland. Wil je besparen op de kosten van je kattenverzekering? Kies dan voor FIGO!

Veelgestelde vragen

Hoe oud moet een kat zijn voor sterilisatie?

Een kat wordt bij voorkeur gesteriliseerd op een leeftijd van 6 tot 9 maanden, vóór de eerste krolsheid.

Welke verzekeraar vergoedt sterilisatie?

Niet alle verzekeraars dekken de kosten van sterilisatie, je kunt dit controleren via een dierenverzekering vergelijker.

Hoe snel herstelt een kat van een sterilisatie?

Na een traditionele sterilisatie wordt aanbevolen om de kat ongeveer 10 dagen binnen te houden voor een goed herstel. Bij laparoscopische sterilisatie herstelt de kat over het algemeen sneller vanwege kleinere incisies en minder diepe hechtingen.

Je kat castreren of steriliseren?

Of je je kat moet castreren of steriliseren hangt af van de specifieke situatie en de adviezen van je dierenarts.

Over de auteur

Sanne

Ik ben Sanne! Sinds een aantal maanden ben ik actief aan het schrijven voor Top-X.nl. Ik richt mij op de categorieën dieren, keuken en reizen. Zelf zijn dit onderdelen waar ik in mijn dagelijks leven veel mee te maken krijg. Zo sta ik het liefst uren in de keuken en heb ik een super lieve kat. Uiteraard ben ik ook dol op het maken van reisjes!


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>