fbpx

Vind de Beste Boekhouder!

Ontvang gratis tot 4 offertes van Boekhouders uit jouw regio.

Door:  Jerry van Es

Is jouw boekhouding volledig en juist? Dit is gewenst om mogelijke boetes tijdens een controle belastingdienst te voorkomen. In dit artikel vertellen we je meer over de kans op een controle van de belastingdienst en wat de gevolgen zijn wanneer je cijfers opzettelijk foutief ingediend zijn.


Hoe groot is de kans op een controle van de belastingdienst?

Het is niet precies bekend hoe groot de kans op een controle belastingdienst is. Wel is bekend dat eenmanszaken en middelgrote bedrijven een lagere kans hebben op en controle dan grote bedrijven. Jaarlijks ontvangt de belastingdienst rond de 9,5 miljoen aangiftes. Slechts een klein deel hiervan wordt nader bekeken.

Belastingdienst controle als ZZP’er / eenmanszaak

Eenmanszaken en ZZP’ers hebben de laagste kans op een controle van de belastingdienst. ZZPDaily schat de kans op controle voor ZZP’ers en eenmanszaken rond de 0,45%. Zodra je die controle krijgt, zal dit in de vorm van een boekenonderzoek zijn. Een belastinginspecteur komt dan ter plekke jouw administratie controleren.

Belastingdienst controle BV

De kans op controle van de belastingdienst hangt voor een BV af van de grootte van de BV. Kleine en middelgrote bedrijven hebben 2,5% kans op controle van de belastingdienst. Voor grote bedrijven ligt dit percentage hoger, voor hen is de kans op controle 4%.

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaven van boekhouders in jouw regio!

Onze favoriete boekhoudprogramma's:


Wat als er misstanden naar boven komen bij een controle?

Doe je opzettelijk geen belastingaangifte? Of vul je jouw belastingaangifte met opzet onjuist of onvolledig in? Dan kan je een boete riskeren. De boete voor het opzettelijk indienen van een foutieve aangifte bedraagt 150% van de verzwegen belasting. Is er eerder sprake is geweest van onjuistheden in de belastingaangifte? Dan kan deze boete nog verder verhoogd worden!

Een boete voorkom je dus door  jouw aangifte op tijd, juist en volledig in te dienen aan de Belastingdienst!


Zorg voor een goede boekhouding!

De kans dat je gecontroleerd wordt door de belastingdienst is klein. Maar, de kans bestaat wel! Om een boete te voorkomen is het belangrijk jouw boekhouding altijd op orde te houden. Via een goede boekhouder of een geschikt boekhoudprogramma houd je jouw boekhouding eenvoudig op orde! Het voordeel van een boekhouder is dat zij naast de belastingaangifte ook andere taken voor je uit kunnen voeren, denk hierbij aan een jaarrekening opstellen, salarisadministratie, etc.

Benieuwd wat een boekhouder kost? Via Top-x.nl vergelijk je gemakkelijk een aantal geschikte boekhouders! Vul nu ons formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend 4 verschillende boekhouder offertes. Zo weet je zeker dat jouw boekhouding op orde is!

FAQ

Hoe groot is de kans op een controle van de belastingdienst als ZZP’er?

De kans op controle belastingdienst ZZP is laag. De kans ZZP’er gecontroleerd wordt door een belastinginspecteur is 0,45%.

Hoe groot is de kans op een controle van de belastingdienst als particulier?

De kans op controle belastingdienst particulier ligt hoger als de kans voor ZZP’ers. De kans dat een klein particulier bedrijf gecontroleerd wordt door een belastinginspecteur ligt rond de 2,5%.

Jerry van Es

About the author

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaves van boekhouders in jouw regio!

>