Financiën: veel mensen vinden het maar een lastig onderwerp. Alles bijhouden is al moeilijk genoeg. En dan verwachten instanties ook nog van je dat je een uitgebreide jaarrekening kan opstellen.
Wij kunnen ons voorstellen dat een jaarrekening opstellen misschien niet jouw sterkste kant is. Dat is bij veel mensen namelijk niet zo. Daarom willen wij je hier graag bij helpen. In dit artikel vertellen wij jou alles wat je moet weten over een jaarrekening maken. Zo is dit voortaan een appeltje eitje!
Wat is een jaarrekening?
Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van een bedrijf in het afgelopen boekjaar. Hierin staan alle inkomsten en uitgaven verwerkt en een balans. Iedere onderneming in Nederland moet een jaarrekening maken.
Waar moet een jaarrekening uit bestaan?
We hebben het net al even kort benoemd, maar we gaan toch nog even in op de inhoud van een jaarrekening. Hoe komt een jaarrekening tot stand? Een jaarrekening moet een balans bevatten met daarin de jaarcijfers en ook een winst-verlies rekening. Beide lichten wij hieronder voor het gemak nog even kort toe.
De balans is een soort ‘momentopname’ en geeft overzicht van de financiële situatie van een onderneming. In dit overzicht staan dingen als de schulden en bezittingen van je onderneming aan het einde van het boekjaar. Je hebt de schulden kant aan de rechterkant, dit wordt ook wel passiva genoemd. De bezittingen, activa, staan aan de linkerkant.
Wat is een winst-verlies rekening dan? Dit wordt ook wel de resultatenrekening genoemd of zelfs de exploitatierekening. Het is in principe een overzicht van alle inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode.
Vergelijk offertes en bespaar!
Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaven van boekhouders in jouw regio!
Welke soorten jaarrekeningen zijn er?
Niet iedereen weet dat er verschillende soorten jaarrekeningen zijn. Dit kan zorgen voor best wat verwarring. En precies daarom hebben wij ervoor gekozen om alle soorten jaarrekeningen hieronder even kort te behandelen. Zo weet jij ook precies welke jij nodig hebt!
Fiscale Jaarrekening
Laten we beginnen bij de fiscale jaarrekening. Deze moet voldoen aan alle gestelde normen van de belastingdienst en is ervoor bedoeld om de fiscale winst van een onderneming te kunnen berekenen. De overheid heeft deze fiscale jaarrekening nodig omdat de fiscale winst wordt gebruikt als uitgangspunt voor de heffing van inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Bedrijfseconomische jaarrekening
Naast de fiscale jaarrekening bestaat er ook nog zoiets als de bedrijfseconomische jaarrekening. Deze is bedoeld om een beter beeld te geven van de situatie van een onderneming. Er wordt dus niet gekeken naar de fiscale onderdelen maar alleen naar de werkelijke situatie. Dit geeft onder andere inzicht in de vermogenssituatie van een onderneming.
*Ook belangrijk: het verschil tussen deze twee jaarrekeningen wordt de stille reserve genoemd.
Is een jaarrekening opstellen verplicht?
Een jaarrekening is niet voor iedereen verplicht. Hieronder hebben wij de rechtsvormen op een rijtje gezet waarbij een jaarrekening opstellen verplicht is:
- Besloten vennootschap (ook wel BV genoemd)
- Een coöperatie
- Een naamloze vennootschap (ook wel NV genoemd)
Deze rechtsvormen zullen ieder jaar een jaarrekening moeten opsturen naar de KVK. Echter zijn er ook uitzonderingen. Zo hoeft een ZZP’er niet verplicht een jaarrekening te maken. En een eenmanszaak moet alleen aan het eind van het jaar een balans opstellen.
Wil jij meer weten over de jaarrekening? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.
Kun je zelf een jaarrekening maken?
Nu vraag je je waarschijnlijk af of je zelf een jaarrekening kan opstellen. En ja, in principe mag je dat gewoon zelf doen. Dus als jij goed bent met cijfers kan dit prima vanuit je eigen huis gedaan worden.
Echter is het cruciaal dat er geen fouten in de jaarrekeningen staan. Dat is echt absoluut niet de bedoeling, en wanneer dit wel zo is kan je gedoe krijgen met of de KVK of de Belastingdienst. En dat wil je natuurlijk het liefste voorkomen.
Wij raden je dan ook aan om de jaarrekening altijd door een accountant of boekhouder te laten doen. Deze mensen hebben ervoor geleerd en hebben er ook daadwerkelijk verstand van. En zij zullen geen fouten maken. Hierdoor kan jij dit met een gerust gevoel uitbesteden aan zo’n professional.
Jaarrekening uitbesteden
Een boekhouder of accountant kan best wat geld kosten. Dat begrijpen wij. Maar gelukkig zijn wij er om te helpen. Je kan namelijk heel makkelijk via Top-X besparen op de kosten van een boekhouder! Wanneer je je aanvraag zo goed en duidelijk mogelijk in ons formulier omschrijft ontvang je maximaal 4 op maat gemaakte offertes voor een jaarrekening laten opstellen in je mailbox. Dit is volledig vrijblijvend en je bent absoluut niet verplicht om op de prijsopgaven in te gaan!
Veelgestelde vragen over jaarrekening laten opstellen
Jazeker kan dit. Een jaarrekening in het originele formaat kan je opvragen van ieder bedrijf. Dit kan heel makkelijk via de KVK. Je krijgt dan een kopie van het origineel geleverd waar alle informatie van de jaarrekening in staat. De jaarcijfers opvragen is dus heel makkelijk.
Deze worden vaak door de war gehaald. Maar er zit een duidelijk verschil tussen beide. Een jaarrekening bevat het financiële deel van de jaarstukken met de balans en winst-verlies rekening + een toelichting. Het jaarverslag is een beschrijving van de gang van zaken in dat specifieke boekjaar.
In principe is dit gewoon verplicht. Zo staat dit ook aangegeven op de website van de Kamer van Koophandel. Micro, kleine en middelgrote bedrijven kunnen de jaarrekening alleen nog maar digitaal doorgeven.