fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Een reminder; black friday komt er weer aan!

Publicatie datum: 21 oktober, 2020

Door: Redactie Top-X

Black friday reminder

De kans is groot dat je ooit al wel eens hebt gehoord van Black Friday. Het is een dag die de laatste jaren steeds meer in de belangstelling staat en een dag waarop je waanzinnige deals kunt scoren. Maar wat is Black Friday nu precies?

Waarom zijn er net dan koopjes? Wie strooit dan met promoties en hoe kan je als consument op de best mogelijke manier deze dag doorkomen? Hoog tijd voor een onderzoek!


Wat is Black Friday?

Black Friday is de dag na Thanksgiving en dat verklapt je al meteen de Amerikaanse roots van deze dag. Thanksgiving is en typisch Amerikaanse feestsdag die altijd op de vierde donderdag van november plaatsvindt. Het is op deze dag dat de Amerikanen (en overigens ook de Canadezen) dankbaar zijn voor al het goeds in het leven.

Het begon met dankbaar zijn voor een goede oogst en is vandaag de dag eerder dankbaar zijn voor elkaar en al het moois rond ons heen. De term Black Friday verwijst dus naar de dag hierop wanneer je bijna valt over de vele promoties. Eigenlijk iedere grote aanbieder doet hier aan mee, wat dan ook tot een gekte leidt in de winkels en zelfs de beurzen. Hoewel we eerst voornamelijk elektronica winkels zagen die in Nederland meededen, heeft ook kledinggigant Zalando een Black Friday geïntroduceerd.

De geschiedenis van Black Friday

Er zijn twee grote theorieën over de naam Black Friday en de reden dat er die dag geweldige koopjes te scoren vallen. Voor de eerste moeten we terug naar 1965 toen de term in Philadelphia voor het eerst opdook. Toen refereerde deze naar de immense drukte in de winkelcentra de dag (en dagen) na Thanksgiving. Dat maakte van deze dag dan ook een logisch moment om promoties te voeren.

De tweede theorie is een iets recentere die stamt uit 1981. Toen deed de urban legend de ronde dat de dag na Thanksgiving de eerste dag was dat winkeliers winst begonnen te maken in het jaar en de cijfers dus in het zwart kamen te staan. Onzin natuurlijk, maar wel een leuke verklaring.

De reden dat er op Black Friday tal van koopjes te scoren vallen is in realiteit zeer simpel: de dag na Thanksgiving is een dag die voor de meerderheid van de Amerikanen vrijaf is. Bovendien zit er ook een historische component aan vast.

De dagen voor Thanksgiving worden er vaak parades georganiseerd in de steden. In de 19de eeuw besloten grootwarenhuizen dit te sponseren en reclame voor te voeren. Een ideaal moment om kortingen te geven.

Wat zit erin voor de winkeliers?

Black Friday is de laatste jaren aan een sneltempo ook wereldwijd aan het uitbreiden. Langs de ene kant is het dan ook zo dat je als winkelier niet veel keuze hebt. Of je doet mee of je verliest heel wat klanten aan de concurrentie die wel mee op de kar springt.

Aan de andere kant is de datum van Black Friday een goed moment om een deel van de collectie kwijt te geraken. Net voor het hart van de winter en net voor het nieuwe jaar voor de deur staat.

Wat mag je verwachten?

Black Friday is vooralsnog vooral een feestdag voor koopjes binnen de elektronica. Heb je dus een nieuw elektronisch toestel nodig? Dan is Black Friday het moment om toe te slaan.

Hou vooral de webshops in de gaten voor de beste black friday deals want in onze contreien is Black Friday online toch nog een pak groter en prominenter aanwezig dan in het straatbeeld.

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>