Wat zijn de kosten van een warmtepomp? Als jij jezelf dit afvraagt dan zit je hier goed. In dit artikel gaan we je namelijk alles vertellen over de warmtepomp kosten, hoe de montage werkt en welke mogelijkheden er zijn.
Het aanschaffen van een warmtepomp wordt door vele consumenten gedaan omdat er flink bespaard kan worden op gas kosten.
Zo’n handige warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, de bodem of uit het grondwater. Hiervoor wordt natuurlijk stroom gebruikt, maar wel aanzienlijk minder dan bij elektrisch verwarmen zónder een warmtepomp.
In dit artikel gaan wij je alles vertellen wat je moet weten over de warmtepomp. Waarschijnlijk vraag je je af: Wat kost een warmtepomp? Daarom gaan we bijvoorbeeld kijken naar de warmtepomp prijzen. Ook gaan we de verschillende voor- en nadelen bij langs die aan een warmtepomp gekoppeld zitten.
En tot slot bieden we je ook informatie over de verschillende soorten warmtepompen. handig, en je kan ook direct de warmtepomp kosten (offerte) opvragen!
Wat kost een warmtepomp?
De grote vraag is natuurlijk: Wat kost een warmtepomp? De warmtepomp prijzen kunnen nogal uiteen lopen, waardoor het misschien moeilijk is hier een antwoord op te vinden. Gelukkig zijn wij voor jou op onderzoek uitgegaan, zodat jij niet langer hoeft te zoeken naar een antwoord!
Om dit zo overzichtelijk mogelijk te maken hebben wij de kosten onderstaand overzichtelijk in een tabel gezet. Let wel: dit zijn de kosten voor de warmtepomp zelf. Eventuele installatiekosten van het desbetreffende bedrijf zitten hier niet bij in.
Het is natuurlijk wel handig om hier rekening mee te houden, omdat vrijwel ieder bedrijf installatiekosten in rekening brengt wanneer je een warmtepomp aanschaft. Daarnaast kan je in sommige gevallen ook nog subsidie aanvragen op je warmtepomp.
Deze zogenoemde ISDE-subsidie hangt af van het soort apparaat en het vermogen. Alleen wanneer je voldoet aan deze eisen is het aanvragen van een subsidie mogelijk. Dit bedrag ligt tussen de 500 en 2500 euro. Wij hebben deze subsidie per soort meegenomen in de tabel.
Soort warmtepomp | Gemiddelde prijs | Subsidie |
---|---|---|
Lucht- Lucht warmtepomp | 5.000 - 9.000 euro | 1.100 - 2.000 euro |
Hybride warmtepomp | 4.500 - 8.500 euro | 1.500 - 1.850 euro |
All- electric warmtepomp | 9.000 - 15.000 euro | 1.300 - 3.000 euro |
Lucht- water warmtepomp | 9.000 - 15.000 euro | 1.200 - 2.500 euro |
Water- Water warmtepomp | 9.500 - 26.000 euro | 2.500 - 3.000 euro |
Warmtepomp kosten per soort?
Zoals je eerder in de tabel hebt kunnen zien zijn er verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar. handig, want dan zit er waarschijnlijk wel een goede tussen. Maar wat zijn dan precies de verschillen tussen deze warmtepompen?
Wij behandelen per soort warmtepomp kort de verschillen. Ook geven wij hierbij de gemiddelde warmtepomp prijzen aan.
De eerste soort die wij behandelen in dit artikel is de lucht- lucht warmtepomp. Deze soort haalt zijn warmte uit de lucht om daar vervolgens het huis mee te verwarmen. Dit type warmtepomp kan tevens gebruikt worden als een airco. Het nadeel is dat de warmtepomp een constante luchtstroom afgeeft wat kan aanvoelen als tocht. De prijs ligt tussen de 3.500 en 8.00 euro, inclusief installatiekosten.
En dan de tweede soort: de lucht- water warmtepomp! Deze haalt zijn energie net zoals de lucht- lucht warmtepomp uit, verassing, de lucht. Het verschil is dat deze soort uit de omgevingslucht, buitenlucht en/ of ventilatielucht warmte onttrekt en overdraagt aan het koudemiddel. De kosten voor deze soort liggen iets hoger, gemiddeld tussen de 6.000 en 10.000 euro.
Bij een water- water warmtepomp wordt de energie uit grondwater gewonnen. Hierbij wordt het grondwater omhoog gepompt. Op deze manier kan er dan warmte uit gewonnen worden. Het water dat afgekoeld is pompt de warmtepomp weer terug in de grond. Ook tapwater wordt hiermee verwarmd. Deze soort warmtepomp is zeer prijzig en wordt vaak gebruikt in grote gebouwen. De prijs ligt gemiddeld tussen de 15.000 en 20.000 euro.
Bij deze soort warmtepomp is er een speciaal buitensysteem nodig in de bodem. Dit kan horizontaal in ondiepe ondergrond, maar het wordt het vaakst verticaal aangelegd. Door het systeem loopt een vloeistof met antivries of kraanwater. Hierbij wordt de warmte óók uit de grond gehaald.
Ook deze soort is vrij prijzig: een bodem-water warmtepomp kost gemiddeld tussen de 15.000 en 25.000 euro.
De laatste soort is de hybride warmtepomp. Dit kan je zien als een combinatie tussen de bekende HR- ketel en een warmtepomp. Bij deze soort wordt de warmte uit de lucht gehaald. Alleen tijdens extreem koude dagen wordt de HR- ketel gebruikt voor het verwarmen van tapwater.
Deze soort kan je erg makkelijk aansluiten op je HR- ketel. Deze is direct stukken goedkoper: een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de 3.000 en 6.000 euro.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een warmtepomp?
Naast de warmtepomp kosten ben je waarschijnlijk wel benieuwd naar de voor- en nadelen van zo’n handige waterpomp. Om het wederom lekker makkelijk te maken hebben wij onderstaand de verschillende voor- en nadelen overzichtelijk op een rijtje gezet.
Wanneer je dan nog twijfels hebt kan je dit altijd op een later moment nog weer terug lezen. Handig!
Warmtepomp kosten opvragen - Stappenplan
Hoe duur de warmtekosten precies zijn, verschilt per persoon en soort huis (en natuurlijk de soort warmtepomp). Wij kunnen ons voorstellen dat je graag wil weten wat de exacte kosten zijn voor de warmtepomp die jij op het oog hebt.
Hiervoor hebben wij een stappenplan opgezet. Wanneer je dit stappenplan opvolgt weet jij binnen no- time waar je aan toe bent en hoeveel de kosten zijn voor jouw toekomstige warmtepomp.
Stap 1: Invullen van je wensen
Hierbij geef je de volgende informatie:
Stap 2: Invullen van je gegevens
Hierbij geef je de volgende informatie:
Stap 3: Ontvangen van offertes
Wanneer je de informatie hebt ingevuld zul je een aantal offertes in je mailbox ontvangen. Moeilijker is het niet!
Vind de laagste warmtepomp prijzen
Je hebt als het goed is nu een aardig beeld van wat de waterpomp prijzen zijn per soort warmtepomp. Echter zijn dit natuurlijk gemiddelden. Per specialist/ bedrijf dat warmtepompen aanbiedt kunnen de prijzen behoorlijk wat verschillen.
Daarom is het zeer verstandig dat je voordat je overgaat op aankoop altijd je verschillende opties overweegt. Je moet dus verschillende soorten aanbieders met elkaar vergelijken. Waarschijnlijk denk je nu: wat een gedoe!
Gelukkig hebben wij daarvoor dé ideale oplossing. Via onze website kan jij heel gemakkelijk je wensen achterlaten zoals in het stappenplan hierboven. Je ontvangt dan binnen 24 uur maximaal 3 tot 4 verschillende offertes van warmtepompen in je mailbox.
Je kan dan de verschillende prijzen en aanbieders met elkaar vergelijken. Hierdoor weet je zeker dat je niet teveel betaalt en verzeker jij jezelf van de beste warmtepomp prijzen! Bedank ons later maar.
Veelgestelde vragen over warmtepomp kosten
Hoeveel een warmtepomp inclusief montage kost hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is het belangrijk om te weten om welke soort warmtepomp het gaat. Ook kan de prijs per specialist/ aanbieder van de warmtepompen verschillen. De installatiekosten worden vaak niet meegenomen in de prijs.