• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wanneer je kan overstappen van zorgverzekering

Laatste update: december 2022

Door: Redactie Top-X

De premie van de zorgpremie wordt weer duurder voor Nederlander. De volgende signalen zeggen volgens Zorgvergelijker meer dan genoeg:
 1. rekenpremie 2021 omhoog naar: € 1.473, dit is een stijging van € 59,- per jaar
 2. stijging DSW zorgpremie met € 6,50 per maand, meestal goede graadmeter overige premies
 3. zorgtoeslag stijgt mee met premie: maximaal 46 euro per jaar erbij voor eenpersoonshuishoudens, voor toeslagpartners komt er maximaal 108 euro bij
Jaar op jaar zijn er wijzigingen in polis zoals de premie en dekking. Tegelijkertijd kan de nodige zorg van jou veranderen. Het is daarom écht ieder jaar verstandig om te vergelijken en te kijken of het overstappen van zorgverzekering (2021) gewenst is. Met Zorgvergelijker kan je echt goed vergelijken en veilig overstappen op de website van de zorgverzekeraar zelf.

Van zorgverzekering overstappen

Dit is wanneer je kan overstappen van zorgverzekering:
 • Per 1 januari 2021 gaat de nieuwe polis in, vanaf 12 november kan je wijzigen
 • Collectieve verzekering via werkgever, gemeente, Militaire dienst of anders en deze stopt in de loop van het huidige jaar. Dan kan je tussentijds overstappen.
 • Zodra je 18 jaar bent geworden dien je een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
 • Bij een scheiding, als je samen met je (ex-)partner een zorgpolis hebt.
 • Je komt uit het buitenland, en gaat in Nederland wonen.
Bron: Zorgvergelijker

Redenen waarom je wilt veranderen

Er zijn veel redenen te ‘bedenken’ waarom je van zorgverzekering zou willen overstappen. Een wijziging in je huidige polis doorvoeren kan overigens ook al volstaan.

Keuzevrijheid in zorgverleners

Met in totaal 3 verschillende polisvormen is dit mogelijk de belangrijkste keuze. Op het moment van schrijven zijn er 4 budgetpolissen beschikbaar, aangeboden door ZEKUR, Zilveren Kruis, Ziezo en ProLife. Met een beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners (ca 50%) heb je minder te kiezen. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener dan betaal je hiervoor een eigen bijdrage. Met de zuivere restitutiepolis zijn alle zorgverleners gecontracteerd, uiteraard is dit de duurste variant. Als laatste is er nog de combinatiepolis. Dan heb je voor de meeste zorgverleners een vrije zorgkeuze. Het kan wel voorkomen dat je bij een bepaalde zorgverlener een eigen bijdrage dient te betalen.

Het eigen risico verhogen of verlagen

Standaard eigen risico bedraagt 385 euro per jaar. Voor welke zorg dit berekend wordt is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet, opgesteld door de Rijksoverheid. Op het moment dat je regelmatig medicijnen gebruikt, controles of eventuele foto’s nodig hebt in het ziekenhuis behaal je deze financiële drempel al snel. Het eigen risico verhogen is dan niet verstandig, omdat je dan meer eigen risico zal gaan betalen. Het verhogen van het eigen risico geeft veel premie voordeel. Verhogen kan tot maximaal 885 euro per jaar. Daartegenover staat een directe ‘korting’ op de premie van gemiddeld 20 euro. Volledig afhankelijk van de keuze van zorgverzekering. Of je hier goed aan doet is achteraf (aan het einde van het nieuwe jaar) pas te zeggen.

Aanvullende verzekeringen

Met een keuze uit, tandarts, fysiotherapie, orthodontie, alternatieve geneeswijzen, vergoeding voor bril en / of lenzen, anti-conceptie, buitenlanddekking kan je de zorgverzekering samenstellen zoals jij dat zelf wilt. Hier zijn ook nog eens heel veel verschillende soorten vergoedingsmodellen opgenomen. Een goede reden om met goed met de zorgvergelijker te spelen.

Zorgverzekering vergelijken

In 2021 kan je kiezen uit maar liefst 46 verschillende zorgverzekeraars. Bijna allemaal bieden ze ook de verschillende polissen waar hierboven verder op ingegaan is. Om op zoek te gaan naar de beste zorgverzekering en de goedkoopste premie gebruik je de zorgvergelijker 2021. Handig: want onderling vergelijken kan en je kan simpel aangeven naar welke zorgverlener je wilt. Je ziet dan enkel de polissen waarmee jou zorgverlener een contract heeft.

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>