• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Ruimtelijke Audio op AirPods Pro en AirPods Max

Laatste update: juni 2022

Door: Redactie Top-X

Sinds de software-update van Apple (iOS 14) is het mogelijk om gebruik te maken van de functie Ruimtelijke Audio. Waar de volledige film kijkervaring eerder enkel voor de bioscoopganger of de fanatieke filmkijker met surround-sound systeem in huis was weggelegd, is het tegenwoordig mogelijk om met behulp van Ruimtelijke Audio een thuisbioscoop te creëren met enkel een iPhone of iPad in combinatie met een setje AirPods Pro of AirPods Max. Ruimtelijke Audio opent een deur naar de wondere wereld van geluid en is zeker de moeite waard om eens te proberen als je de benodigde apparaten in huis hebt. In dit artikel vertellen we je er graag meer over!

Wat is Ruimtelijke Audio? 

Normaal gesproken luisteren we standaard naar stereogeluid als we oordopjes in hebben of een koptelefoon op ons hoofd hebben. Je krijgt via je linkeroor een andere mix van het geluid te horen dan via je rechteroor, wat ervoor zorgt dat je al een redelijk ruimtelijke ervaring krijgt. Als er bijvoorbeeld een auto van links naar rechts voorbij rijdt in een film, dan hoor je de motor van de auto eerst alleen in je linkeroor, vervolgens in beide oren en ten slotte enkel in je rechteroor. Op die manier kan de audiomix ervoor zorgen dat het echt lijkt alsof je de auto van links naar rechts hoort rijden.

Met Ruimtelijke Audio gaat Apple nog een stapje verder. In plaats van dat er enkel geluid van links of rechts komt, komt er bij Ruimtelijke Audio ook geluid van verschillende richtingen, zoals vanaf boven of vanaf achter. Door middel van allerlei ingewikkelde algoritmes van Apple wordt het surround-sound wat we bijvoorbeeld van een bioscoop kennen, nagebootst in een setje AirPods Pro of een AirPods Max koptelefoon. 

Wat maakt Spatial Audio van Apple zo speciaal? 

Het bijzondere aan Ruimtelijke Audio van Apple is dat je je hoofd kunt bewegen zonder dat het geluid met je oren mee beweegt, zoals dat normaal gesproken gebeurt. Het geluid blijft stilstaan, wat een hele ruimtelijke ervaring van geluid teweegbrengt. Stel je voor dat een geluid van voren komt en je draait je hoofd naar links, dan zul je het geluid opeens harder horen in je rechteroor. Dat komt dus onwijs realistisch over.

De AirPods Pro en AirPods Max zijn in staat om de bewegingen van je hoofd te registreren door middel van een gyroscoop en een versnellingsmeter. Als je je hoofd bijvoorbeeld een kwartslag naar links draait, draait de audio-mix in tegengestelde richting. Hierdoor lijkt het alsof het geluid stilstaat en vergeet je eigenlijk al snel dat je oordopjes in je oren hebt. Het geluid komt dan namelijk op je af alsof je zelf in de film-scène staat en meespeelt in het verhaal. De akoestiek van de ruimte waar de scène zich afspeelt, wordt met Ruimtelijke Audio nog beter overgebracht op jou als kijker van de film. Dit maakt het dan ook een hele bijzondere beleving.

Hoe kan ik gebruik maken van Ruimtelijke Audio?

Om Ruimtelijke Audio te gebruiken heb je zowel een iPad of iPhone als een setje AirPods Pro of AirPods Max nodig. Als je een iPad gebruikt, dan moet dit de iPad 6 (2018) of nieuwer zijn. Als je een iPhone wilt gebruiken, dan moet je een iPhone 7 of nieuwer gebruiken. Het is daarbij ook belangrijk dat de iPhone of iPad volledig up-to-date is. 

De eerste stap is het verbinden van je oordopjes of koptelefoon met het device waar je op wilt kijken. Als voorbeeld stellen we dat we een setje AirPods Pro en een iPhone 11 Pro Max gebruiken om de functie Ruimtelijke Audio te gebruiken. Door de oordopjes uit de oplaadcase te halen, verbinden deze automatisch met de iPhone 11 Pro Max. Volg vervolgens deze stappen:

Open het bedieningspaneel door vanaf de rechterbovenhoek van het beeldscherm naar beneden te vegen. Op de plek waar je normaal gesproken het geluidsniveau van je speakers kunt wijzigen, staan nu de AirPods Pro afgebeeld. Druk hier relatief lang op, zodat je haptic touch activeert en het menu opent.

Aan de linkerkant van het zojuist geopende menu zie je de ruisbeheersing staan en aan de rechterkant zie je de optie voor Ruimtelijke Audio staan. Klik op het icoontje van Ruimtelijke Audio.

Het icoontje van Ruimtelijke Audio kleurt nu blauw, wat betekent dat de functie actief is.

Nu de Ruimtelijke Audio is ingeschakeld op het toestel, worden video’s die de functie ondersteunen direct met Ruimtelijke Audio afgespeeld. Twijfel je of de functie wel werkt? Open dan opnieuw het bedieningspaneel terwijl de film afspeelt. Het icoontje waarmee je Ruimtelijke Audio hebt aangezet, zal bij gebruik van de functie namelijk bewegen. De drie speakers die om het hoofdje heen hangen, zullen namelijk gaan golven.

Waarom kan ik Ruimtelijke Audio niet inschakelen?

Voor gebruik van Ruimtelijke Audio is het belangrijk dat de devices die je hiervoor gebruikt wel nieuw genoeg zijn. Zo kun je enkel iPhones vanaf de iPhone 7 en iPads vanaf de iPad 6 (2018) gebruiken. Het is daarbij belangrijk om ook even te controleren of het device is voorzien van de nieuwste versie van de software. Ook is het belangrijk dat je gebruikmaakt van de AirPods Pro of de AirPods Max. Een standaard setje AirPods 1 of AirPods 2 zullen helaas niet werken met deze functie. 

Als je gebruikmaakt van een setje AirPods Pro maar de knop voor het activeren van Ruimtelijke Audio is nog steeds niet te vinden, dan is er een kans dat de firmware van de AirPods Pro moet worden geüpdatet. Dit kun je in de instellingen van de iPhone of iPad als volgt controleren:

Ga naar de instellingen app en klik op Bluetooth

Zoek de AirPods op in het rijtje “Mijn Apparaten” en klik rechts daarvan op de letter i

Scrol naar beneden naar het kopje “info” en bekijk achter het woord “versie” wat de versie van jouw setje AirPods Pro is

Hoe kan ik de firmware van mijn AirPods Pro updaten?

In veel gevallen is de firmware van je setje AirPods Pro oordopjes al helemaal up-to-date. Deze update wordt namelijk automatisch uitgevoerd. Is de update bij jou toch nog niet gebeurd? Volg dat de volgende stappen om de AirPods Pro alsnog te updaten:

Zorg ervoor dat je iPhone of iPad en je AirPods Pro beide zijn aangesloten op een oplader.

Leg de AirPods Pro oplaadcase met oordopjes erin op de iPhone of iPad voor ongeveer 30 minuten. De update zal automatisch worden gestart.

Na deze 30 minuten kun je opnieuw de versie van de AirPods Pro controleren. Naar alle waarschijnlijkheid is het updaten gelukt. Is dit niet het geval, probeer het dan nog een keer.

Als je de AirPods Max wilt gebruiken voor het gebruiken van Ruimtelijke Audio, dan hoef je deze niet te updaten. Deze koptelefoon van Apple is pas na de update naar iOS 14 verschenen en is standaard voorzien van de benodigde firmware om gebruik te maken van Ruimtelijke Audio.

Hoe haal ik alles uit mijn Ruimtelijke Audio ervaring? 

Bij het kijken van een film met Ruimtelijke Audio zul je waarschijnlijk (en zeker aan het begin) met je hoofd gaan draaien en willen experimenteren met het geluid vanuit verschillende richtingen. Kies daarom voor goede bescherming, zoals bijvoorbeeld een AirPods Pro case. Hierdoor kan het bovendien lastig zijn dat je je iPhone of iPad tijdens het kijken van de film vast moet houden. We raden je daarom aan om je toestel in een standaardje te zetten, zodat je je handen vrij hebt en vrij rond kunt draaien. Misschien is jouw iPhone of iPad voorzien van een hoes die om te vouwen is tot een standaardje. Ook is het mogelijk om een losse standaard voor op tafel te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een van de vele iPad houders. Met je iPhone of iPad rechtop op tafel heb je volledige bewegingsvrijheid en kun je eens goed ervaren wat Ruimtelijke Audio allemaal te bieden heeft. 

Daarbij raden we je aan om de ruisonderdrukking op de AirPods Pro of AirPods Max te activeren. Op die manier word je niet afgeleid door geluid van buitenaf en kun je helemaal in het geluid van de film of serie worden opgenomen. Zo krijg je de ultieme Ruimtelijke Audio ervaring.

Veel plezier!

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Exclusieve deals, aanbiedingen en tips ontvangen? 

 Laat je e-mail achter en sluit je aan bij meer dan 5.000 andere 

>