fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Dakkapel kosten; montage, werking en meer

Publicatie datum: 3 januari, 2022

Door: Jerry van Es

In dit artikel alles vertellen wat je moet weten over de dakkapel kosten. Maar ook hoe deze zijn opgebouwd én welke factoren hier invloed op hebben. En als kers op de taart vertellen wij je aan het eind van dit artikel over een mogelijke subsidie of vergunning op de dakkapel.

Je huis hoort een plek te zijn waar je je écht thuis voelt. Een plek die er mooi uitziet, fijn aanvoelt en waar je ook daadwerkelijk graag wil zijn. Maar zeker wanneer je een koophuis hebt kan het nog best een opgave zijn hier een écht huis van te maken.

Of je nou net je eigen huis hebt gekocht of van plan bent je huis te verkopen: je wil er het beste van maken. Een ruimte die hierbij een uitdaging kan zijn is natuurlijk de zolderkamer. Vaak is dit een guur plekje met veel stof en spinnen waar je misschien liever niet in de buurt komt.

Maar je kan van een zolder ook bijvoorbeeld een mooie slaapkamer maken! Hierdoor voeg je direct waarde aan je kamer toe én heb je een extra ruimte tot je beschikking. Een zeer bekende manier om van de zolder iets moois te maken is met, je raadt het waarschijnlijk al, een dakkapel! 

Zo’n dakkapel kan ervoor zorgen dat je zolder in één klap deel uitmaakt van je huis. Je hebt direct meer lichtinval en de ruimte zal ook optisch groter lijken. Hierdoor tover je de zolder om in een slaapkamer, kantoor of iets anders!

Toch kunnen wij ons voorstellen dat je misschien nog vragen of twijfels hebt bij een dakkapel. Want, wat kost een dakkapel überhaupt? En hoe zijn deze dakkapel kosten opgebouwd?

Wat kost een Dakkapel?

Goed, de grote vraag is natuurlijk: Wat kost een dakkapel nou precies? Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals of je een op maat gemaakte dakkapel wil kopen of een prefab (vooraf al gemaakte) dakkapel gaat aanschaffen. 


Omdat een dakkapel op maat qua prijs ontzettend uiteen kan lopen gaan wij het in dit artikel hebben over de prefab dakkapel. Wij hebben hiervoor een overzichtelijke tabel gemaakt met daarin de gemiddelde prijzen van een dakkapel in verschillende materialen zoals kunststof of polyester. Zo weet jij precies waar je aan toe bent en hoeveel jij kwijt bent aan een prefab dakkapel!

Soort Materiaal

Gemiddelde kosten Dakkapel

Hout

3.000 - 3.400 euro

Kunststof

3.400 - 4.000 euro

Kunststof + luxe afwerking

4.000 - 4.500 euro

Polyester

4.000 - 5.000 euro

Hierbij is een polyester dakkapel veruit de duurste variant. De constructie van deze soort is dan ook het allerbeste en zorgt ook voor de beste isolatie. En ook qua duurzaamheid is dit de beste, wat de prijs onder andere zo hoog maakt. Hout is over het algemeen het goedkoopste.


Dakkapel kosten per meter

Goed, je weet nu wat de gemiddelde dakkapel kosten zijn. Maar het is ook handig dat je weet wat de kosten zijn per meter. Hierdoor kan jij van tevoren een betere inschatting maken van de prijs die jij moet betalen voor een nieuwe dakkapel. 

Ook dit hebben we onderstaand overzichtelijk op een rijtje gezet zodat je weet waar je aan toe bent! Hierbij maken we ook onderscheid tussen een plat dak of een sleepdak. Ook hier gaat het natuurlijk om gemiddelden.

Soort Materiaal

Kosten Sleepdak

Kosten Plat dak

Hout

2.400 euro

1.800 euro

Kunststof

3.100 euro

2.300 euro

Polyester

3.700 euro

2.800 euro


Hoe is de prijsopbouw van een dakkapel?

Zoals beloofd zouden we je ook nog wat uitleg geven over hoe de kosten van een dakkapel zijn opgebouwd. Je wil natuurlijk wel weten waar je geld naar toe gaat, dat snappen wij maar al te goed!

Daarom bespreken we onderstaand per stuk uit de tabel wat deze kosten zijn en inhouden. Zo weet je precies waarom en wat je te wachten staat.

Arbeidskosten

De eerste kan je eigenlijk een beetje zien als een inkoppertje. Want iedereen moet immers betaald krijgen voor zijn werk. Ook het personeel dat jou gaat voorzien van een nieuwe dakkapel. En dat personeel moet natuurlijk ergens van betaald worden. Een gedeelte van hun loon zit dus in de prijs van een dakkapel.

Materiaalkosten

Materiaalkosten zijn uiteraard ook erg belangrijk. Dat hout, kunststof of polyester moet toch ergens vandaan komen. Het verschilt natuurlijk per materiaal hoe hoog deze kosten liggen. Maar het is in ieder geval doorberekend in de prijs.

Afvoerkosten

Al het afval dat gemaakt wordt bij het inbouwen van een dakkapel kan je niet zo maar in de bio bak gooien, als je snapt wat we bedoelen. Om dat allemaal kwijt te kunnen moet hier geld voor betaald worden, zogenaamde afvoerkosten. Ook dat zit bij de prijs in berekend.

Kozijnen

Tot slot nog de kozijnen. Veel ramen hebben een kozijn, dit is namelijk het frame waar het raam zelf in geplaatst moet worden. Deze zijn vaak gemaakt van bijvoorbeeld hout of kunststof. Ook je dakkapel heeft kozijnen, en daar betaal je ook geld voor.


wat kost een dakkapel

Welke factoren hebben invloed op de dakkapel prijs?

Je weet nu hoe de prijsopbouw van een dakkapel in elkaar zit. Maar er zijn daarnaast ook nog verschillende factoren die invloed hebben op de dakkapel prijs. Deze factoren hebben wij onderstaand voor je op een rijtje gezet.

1. Prefab of Maatwerk

We hebben het eerder in dit artikel kort even gehad over prefab en maatwerk dakkapellen. Omdat prefab (van tevoren al gemaakte) dakkapellen in grotere hoeveelheden geproduceerd kunnen worden betaal je hier een lagere prijs voor.


Wanneer je een dakkapel op maat wil laten maken betaal je hier juist een hogere prijs voor doordat deze niet in grotere hoeveelheden geproduceerd kunnen worden. 

2. Kunststof, hout of polyester (het materiaal

Natuurlijk is zoals eerder gezegd het materiaal ook van invloed. Hierbij hebben de verschillende materialen ieder zo zijn voor- en nadelen. Om het voor jou lekker makkelijk te maken bespreken wij per materiaal kort wat deze voor- en nadelen zijn.


Hout

Voordelen:

  • Mooie, natuurlijke uitstraling
  • Goed geschikt voor maatwerk
  • De goedkoopste soort dakkapel
  • Makkelijk van kleur te veranderen

Nadelen:

  • Heeft meer onderhoud nodig
  • Plaatsing minder eenvoudig
  • Moeilijkere aanvraagprocedure van vergunning

Kunststof

Voordelen:

  • Biedt betere isolatie waardoor je meer kan besparen
  • Weinig tot geen onderhoud nodig
  • Erg sterk materiaal waardoor de levensduur ook langer is

Nadelen:

  • Je zit vast aan de kleur die je gekozen hebt
  • Is duurder dan bijvoorbeeld een houten dakkapel
  • Reparatie kost veel geld en is niet makkelijk

Polyester

Voordelen:

  • Is gemaakt van duurzaam materiaal en recyclebaar 
  • Naadloos
  • De kosten voor onderhoud zijn laag
  • Veel keuze in vormen of zelfs motieven

Nadelen:

  • Polyester is het duurste materiaal voor een dakkapel
  • Wanneer je schade hebt aan de dakkapel moet je hier een specialist voor inschakelen

3. Plat of schuin dak

Ook is het soort dak waar je de dakkapel wil hebben belangrijk voor de uiteindelijke dakkapel kosten. Bij een schuin dak is dit namelijk makkelijker te plaatsen dan bij een plat dak. Hierdoor betaal je bij een schuin dak ook minder dan bij een plat dak.

4. Extra opties

Het laatste punt zijn de mogelijke extra opties die je kan kiezen voor je dakkapel. Zo kan je kiezen voor kiepramen in plaats van normale ramen of speciale ventilatieroosters. Uiteraard betaal je hier dan ook meer voor. De dakkapel kosten zijn dus ook afhankelijk van welke extra’s jij wil.


Vergunning nodig voor dakkapellen?

Lang verhaal kort: Wanneer je een dakkapel aan de achterkant of zijkant van je woning wil laten plaatsen heb je geen vergunning nodig. Dit is dan ook direct waar vaak de voorkeur naar uitgaat. Als de zijkant op openbaar toegankelijke weg ligt moet je wél een vergunning aanvragen.

Wanneer je een dakkapel zonder vergunning laat plaatsen moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo mag de hoogte maximaal 1.75 meter zijn. Daarnaast moet de plaatsing minimaal 0.5 meter vanaf de zij- onder of bovenkant van het dak.

Wanneer je een dakkapel aan de voorkant van je huis laat plaatsen en deze naar openbaar toegankelijk gebied geplaatst staat hoef je ook geen vergunning aan te vragen. Echter moet je dan van tevoren controleren of de gemeente geen eisen heeft gesteld aan het bestemmingsplan. 

Ook moet de woning welstandsvrij zijn en moet de dakkapel voldoen aan de vergunningsvrije afmetingen. Dit alles kan je navragen bij je eigen gemeente, zodat je zeker weet dat alles soepel zal verlopen.


Subsidie op dakkapelen

Goed, de dakkapel kosten zijn nu duidelijk. Bij sommige dakkapellen kom je daarnaast ook in aanmerking voor een subsidie. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van verschillende factoren. Een subsidie voor een dakkapel wordt alleen toegezegd als de aanpassing van de woning aantoonbaar kan leiden tot meer duurzaamheid. 

Hierbij heb je met een kunststof dakkapel dus de meeste kans op een subsidie. Wanneer de dakkapel ook zorgt voor meer isolatie van de rest van het dak kom je mogelijk ook in aanmerking voor een dakkapel subsidie.


Besparen op dakkapel?

De kosten van een dakkapel kunnen dus redelijk hoog uitvallen. Dit heeft te maken met allerlei factoren die wij in dit artikel hebben genoemd. Hierdoor kan het ook voor jou als consument best lastig zijn verschillende aanbieders van dakkapellen met elkaar te vergelijken.

Je moet immers op heel veel verschillende dingen letten! Gelukkig kan je heel makkelijk besparen op de dakkapel kosten door bij ons op maat gemaakte offertes aan te vragen.

Wanneer jij jouw gegevens en wensen achterlaat op het formulier zal je binnen 24 uur 3 tot maximaal 4 dakkapel offertes ontvangen in je mailbox. Zo betaal jij nooit teveel en kan je veel besparen op je nieuwe dakkapel!


Veelgestelde vragen over dakkapellen

Hoe is de prijs van een dakkapel opgebouwd?

De prijs van een dakkapel is opgebouwd aan de hand van verschillende factoren. Zo betaal je voor de arbeidskosten, materiaalkosten, afvoerkosten en kozijnen. Daarnaast is er ook nog verschil tussen een prefab dakkapel of eentje op maat gemaakt en tussen een schuin of plat dak.

Hoe kan ik besparen op de kosten van een dakkapel?

Wanneer je bij ons je gegevens en wensen achter laat op het formulier zal je binnen 24 uur 3 tot maximaal 4 verschillende offertes in je mailbox ontvangen. Hierdoor betaal je nooit teveel en kan je maximaal besparen op de dakkapel kosten!

Over de auteur

Jerry van Es

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>