fbpx
 • Home
 • /
 • Lease
 • /
 • 7 Voordelen EN Nadelen van een private lease auto

Publicatie datum: 17 december, 2022

Door: Jerry van Es

Ben je klaar met de hoge kosten die je krijgt voorgeschoteld, iedere keer als je auto naar de garage moet voor een reparatie of onderhoudsbeurt? Of ben je gewoon toe aan een nieuwe auto en heb je geen geld achter de hand om een ander model te kopen? In beide gevallen kan een private leasecontract uitkomst bieden.

Vandaag behandelen we de voordelen van private lease maar ook de nadelen. Zo kun jij na het lezen van dit artikel een weloverwogen keuze maken.

Over een private lease

Bij private lease komt de auto niet in jouw bezit maar lease je de auto voor een vooraf afgesproken periode. Het bedrag wat je maandelijks betaalt is inclusief verzekeringskosten en wegenbelasting. Ook eventuele reparaties en schade hoef je niet te betalen.

De enige kosten die voor eigen rekening komen, naast het maandelijkse leasebedrag is de benzine, diesel of elektriciteit voor het tanken of opladen van jouw elektrische auto. Bij private lease staat het contract op je eigen naam.


Voordelen Private lease

We beginnen eerst met de voordelen van een private leaseauto. Deze zijn er genoeg, en dat is dan ook de reden dat privé leasen zo populair is geworden in de afgelopen jaren. Dit zijn de belangrijkste voordelen van private lease;

Geen onverwachte kosten

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen een private leasecontract afsluiten is de duidelijkheid van een vast bedrag per maand. Wanneer je voor deze vorm van leasen kiest weet je precies hoeveel je maandelijks kwijt bent aan kosten. In het leasebedrag zit de wegenbelasting en autoverzekering verwerkt en ook de kosten van onderhoudsbeurten en APK keuringen. Een vast maandbedrag dus, waardoor je nooit met onverwachte kosten te maken krijgt.

All risk verzekering

Het liefst ben je in iedere situatie all risk verzekerd. In dat geval wordt de schade namelijk ten alle tijden vergoed, zelfs als jij zelf schuldig bent aan een auto ongeluk. Wanneer je een eigen auto bezit kies je echter niet altijd voor all risk omdat dit een stuk duurder is. Wist je echter dat je bij private lease ALTIJD all risk verzekerd bent?

Vervangend vervoer

Er zijn uitzonderingen, maar bij de beste leasemaatschappijen zul je in het geval van een schade of pech in aanmerking komen voor vervangend vervoer. Meestal gebeurt dit binnen 48 uur, waardoor je dus niet lang zonder auto hoeft te zitten en huurkosten kwijt bent.

Geen groot geldbedrag nodig

Een nieuwe auto kost gemiddeld meer dan 25.000 euro. Maar ook aan een tweedehands auto ben je al gauw duizenden euro's kwijt. Niet iedereen heeft dit bedrag op zijn rekening staan, zeker niet in deze tijden waarin alles steeds duurder wordt. Private lease geeft je de mogelijkheid om in jouw droomauto te rijden zonder dat je hiervoor een groot aankoopbedrag nodig hebt.

Profiteer standaard van pechhulp

In ieder private leasecontract zit standaard pechhulp. Dit houdt in dat wanneer je onverhoopt met pech langs de weg staat, de leasemaatschappij zorgt voor pechhulp. Deze is 24/7 geldig, ook op zondagen en feestdagen! Wanneer je een eigen auto bezit kun je terecht bij de ANWB, hier betaal je ongeveer 120 euro per jaar om in aanmerking te komen voor de wegenwacht service.

Kosten voorbeeld leaseauto vs eigen auto (occassion) | per maand

In het rekenvoorbeeld hieronder laten we het verschil zien in maandelijkse kosten van private lease vs een occassion. We zijn uitgegaan van een dagwaarde van € 15.000,- die we in 7 jaar afschrijven. 


Lease auto

Occassion (t.w.v. 15000 euro)

Afschrijvingskosten per maand

€ 0

€ 179

Wegenbelasting

€ 0

€ 85

Autoverzekering

€ 0

€ 70

Reparaties en APK keuringen

€ 0

€ 58

Maandelijkse lease kosten

€ 300

€ 0

Benzine / diesel

€ 150

€ 150

Totaal

€ 450

€ 542

Onze 5 favoriete leasemaatschappijen

 • Athlon ➡️ De grootste van Nederland, en dat is niet voor niets
 • Volkswagen Lease ➡️ Voor betrouwbaarheid kies je voor Volkswagen!
 • SEAT lease ➡️ Veel auto voor weinig geld
 • Wittebrug Lease ➡️ Onze favoriet in de categorie Zakelijk
 • IkRij.nl ➡️ Zeer breed aanbod Private lease en Occasion lease

Nadelen Private lease

Als we kijken naar de voordelen van private lease, moeten we ook kijken naar de nadelen. Er zijn een stuk minder nadelen van private lease, maar hier zijn ze;

Private leasen wordt gezien als een lening

Wanneer je besluit om te private leasen, ga je een contractuele verplichting aan voor de lange termijn. In het geval van een lease contract van 24 maanden, ben je dus de volledige twee jaar lang verplicht om de maandelijkse leasekosten te voldoen. In die 24 maanden kan jouw financiële situatie veranderen waardoor je moeilijker aan deze verplichting kunt voldoen.

Hierdoor wordt een private leasecontract dan ook als een lening gezien. Als jij gedurende jouw leaseperiode een andere lening wil afsluiten, zoals een hypotheek, wordt de private lease meegenomen in de eventuele toekenning.

Vast aantal kilometers

Bij het afsluiten van een lease verplichting kies je voor een maximaal aantal kilometers dat je kunt rijden in een jaar. Dit betekent niet dat wanneer je aan je maximale aantal kilometers zit je niet meer verder kunt rijden. Het houdt wel in dat je een vast bedrag extra moet betalen per gereden kilometer.

Er zijn echter wel uitzonderingen. Sommige lease aanbieders geven je de optie om te kiezen voor een flexibele kilometerbundel. Hierdoor kun je jouw kilometers op maandbasis aanpassen.

Conclusie

Als je alle voordelen afweegt tegen de nadelen, zal voor de meeste particulieren het een duidelijke keuze zijn. Private lease is in veel gevallen goedkoper een makkelijker dan het bezitten van een eigen auto. Daarnaast geeft heet een fijn gevoel om 'ontzorgd' te worden. Alles wordt voor je geregeld en je hebt geen gedoe meer met verzekeringen en wegenbelasting.

Wanneer je echter op korte termijn een hypotheek wil afsluiten voor het maximale bedrag wat je kunt lenen is het misschien wel verstandig om zelf je auto te kopen. 

Onze 5 favoriete leasemaatschappijen

 • Athlon ➡️ De grootste van Nederland, en dat is niet voor niets
 • Volkswagen Lease ➡️ Voor betrouwbaarheid kies je voor Volkswagen!
 • SEAT lease ➡️ Veel auto voor weinig geld
 • Wittebrug Lease ➡️ Onze favoriet in de categorie Zakelijk
 • IkRij.nl ➡️ Zeer breed aanbod Private lease en Occasion lease

Vragen over de nadelen + voordele private lease auto

Heb je nog meer vragen? We hebben allee vragen en antwoorden die we nog niet behandeld hebben op een rijtje gezet. Er is een grote kans dat het antwoord hier tussen staat.

Hoe zit het met schadevrije jaren?

Schadevrije jaren worden niet officieel geregistreerd. Wel kun je bij verschillende leasemaatschappijen een bewijs vragen van het feit dat je geen schade hebt gereden. In veel gevallen zal een autoverzekeraar deze onofficiële schadevrije jaren toch voor je meenemen!

Welke looptijden zijn er?

Je kunt kiezen voor een short leaseauto voor periodes van 6 maanden tot een jaar. De meest voorkomende looptijd is minimaal 2 jaar een maximaal 5 jaar.

Over de auteur

Jerry van Es

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>