fbpx
  • Home
  • /
  • Lease
  • /
  • Private lease en schadevrije jaren: al jou vragen beantwoord

Publicatie datum: 27 december, 2022

Door: Jerry van Es

Steeds meer auto bezitters in Nederlanders besluiten (tijdelijk) te private leasen. Je weet namelijk precies waar je aan toe bent iedere maand, betaalt geen aparte verzekering en hebt geen grote geldsom nodig. Ideaal zou je zeggen...

Maar wat gebeurt er als je na afloop van jouw leasecontract weer een eigen auto wil kopen? Wat is het gevolg van private lease op schadevrije jaren? Top-x zocht het voor je uit en in dit artikel behandelen we alle vragen over dit onderwerp!


Wat zijn schadevrije jaren bij een auto?

Schadevrije jaren bij een auto zijn jaren die je opbouwt en geen schade hebt veroorzaakt of hebt ingediend bij je verzekeraar. De hoeveelheid opgebouwde schade vrije jaren zijn van invloed op de hoogte van je verzekeringspremie. Als je schade rijdt maar de autoverzekeraar jou niet als schuldige aanwijst gaat dit niet ten koste van jouw opgebouwde schadevrije jaren.


Je bouwt enkel schadevrije jaren op wanneer je een auto of (private) lease op jouw naam hebt staan. In het laatste geval werkt het echter net wat anders.

Schadevrije jaren behouden bij een private lease auto

In de jaren dat je geen auto op jouw naam hebt, bouw je geen schadevrije jaren op. Als deze periode langer dan 3 jaar duurt, verlies je zelfs de jaren die je daarvoor hebt opgebouwd. Dat is erg vervelend want dit kan honderden euro's per jaar schelen aan verzekeringskosten wanneer je wel weer een auto wil verzekeren.

Gelukkig is er een uitzondering. Hoewel een lease auto niet op jouw naam staat rijd je al die tijd wel auto. Het is niet logisch dat je in deze periode geen schadevrije jaren opbouwt. Gelukkig zijn er private lease maatschappijen die de jaren waarin je leaset wel meetellen als schadevrije jaren. Het gaat hierbij om lease aanbieders die aangesloten zijn bij het 'Keurmerk Private Lease'.

Onze 5 favoriete leasemaatschappijen

  • Athlon ➡️ De grootste van Nederland, en dat is niet voor niets
  • Volkswagen Lease ➡️ Voor betrouwbaarheid kies je voor Volkswagen!
  • SEAT lease ➡️ Veel auto voor weinig geld
  • Wittebrug Lease ➡️ Onze favoriet in de categorie Zakelijk
  • IkRij.nl ➡️ Zeer breed aanbod Private lease en Occasion lease

Loopt jouw lease contract af en ben je van plan om zelf weer een eigen auto te kopen? Als jouw leasemaatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease dan kun je bij het aflopen van de overeenkomst vragen om een verklaring van schadevrije jaren. Zij zullen je een verklaring van opgebouwde schadevrije jaren geven die jij kunt gebruiken voor het afsluiten van een autoverzekering. Deze private lease schadevrije jaren worden toegevoegd aan de jaren die je voor die tijd hebt opgebouwd en opgeslagen zijn in de landelijke database (ROY data).

Let op: wanneer je langer dan 3 jaar geen schadevrije jaren opbouwt, vervallen alle voorgaande jaren ook. Je zult weer vanaf 0 moeten beginnen.

roy data private lease

Wist jij dit al?


Roy data

Roy data is een landelijke database van royementsverklaringen waar verzekeringsmaatschappijen van gebruik maken om schadevrije jaren van Nederlandse autobezitters in op te slaan en te raadplegen.

Autoverzekeraars gebruiken deze data om de hoogte van jouw autoverzekering te berekenen. Alle verzekeraars in ons land zijn aangesloten bij Roy data. Hierdoor kunnen alle verzekeringsmaatschappijen de data opvragen en verwerken in deze centrale database. Voorheen was er nog geen landelijk systeem en moest je vaak een schriftelijke verklaring opvragen bij je (voorgaande) verzekeraar om schadevrije jaren mee te nemen.

Let op: het is niet mogelijk om zelf je schadevrije jaren in te zien. In plaats hiervan kun je ze opvragen bij jouw autoverzekering.

Private lease en Roy data

Private lease schadevrije jaren worden niet (automatisch) opgeslagen in Roy data. In plaats hiervan kun je een verklaring van de leasemaatschappij opvragen. Als je deze aan je verzekeraar overlegt kan deze besluiten om deze jaren mee te tellen. De meeste verzekeraars werken hier graag aan mee.

Over de auteur

Jerry van Es

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>