fbpx
  • Home
  • /
  • Hond
  • /
  • Wat kost het castreren van een hond?

Publicatie datum: 13 oktober, 2023

Door: Sanne

Zit je erover na te denken je hond te castreren, maar benieuwd naar wat dit precies voor kosten met zich meebrengt? Dan ben je aan het juiste adres! In dit artikel vertellen we je alles over waarom je een hond zou laten castreren, de verschillende methoden van castratie, de bijbehorende kosten, en waarom het verstandig kan zijn om een dierenverzekering te overwegen.


Waarom je hond castreren?

Voordat we je het exacte antwoord geven op hoe duur een castratie kost, is het goed om nog even in te zoomen op de reden om dit te doen. Waarom zou je ervoor kiezen om je trouwe viervoeter te laten castreren? Hoewel het voornaamste doel van deze ingreep is om ongewenste voortplanting te voorkomen, zijn er vele andere redenen om deze beslissing te overwegen.

Teven

Naast het voorkomen van ongewenste zwangerschappen, kan castratie bij teven ook andere voordelen bieden. Een van de meest opvallende voordelen is het verminderen van het risico op borstkanker, ofwel melkkliertumoren. Onderzoeken hebben aangetoond dat niet-gecastreerde teven een aanzienlijk hoger risico lopen op het ontwikkelen van borstkanker in vergelijking tot gecastreerde honden. Door te kiezen voor castratie kun je het risico op deze ernstige ziekte dus verlagen.

Reuen

Sommige reuen vertonen ongewenst gedrag dat kan worden verminderd of zelfs verdwijnt door castratie. Denk aan agressief gedrag naar andere honden, weglopen van huis, overmatig het eigen terrein urineren, of het vertonen van overmatig seksueel gedrag op andere honden of voorwerpen. Deze gedragsproblemen kunnen soms worden toegeschreven aan de aanwezigheid van geslachtshormonen. Castratie kan in veel gevallen positieve veranderingen leiden in het gedrag van de reu.

Kosten castratie

Over het algemeen variëren de kosten voor castratie van een hond, inclusief consult en medicijnen, tussen de €200 en €395. Chemische castratie is goedkoper, variërend van €97,50 tot €175,00, exclusief het consult. De daadwerkelijke kosten hangen echter af van verschillende factoren.


Allereerst speelt het gewicht van je hond een belangrijke rol, waarbij grotere en zwaardere honden doorgaans hogere kosten met zich meebrengen, aangezien ze meer medicijnen en middelen nodig hebben tijdens de ingreep. De keuze tussen chirurgische castratie en chemische castratie heeft ook invloed op de kosten. Chemische castratie is iets goedkoper, maar dient wel na enkele maanden opnieuw gedaan te worden.


Tot slot de dierenartspraktijk de uiteindelijke prijs beïnvloeden. Elke dierenarts is vrij zijn eigen kosten castratie te bepalen, waardoor castreren bij de ene dierenarts goedkoper kan zijn dan bij een ander.

Je hond verzekeren tegen de kosten voor castratie

Het kan verstandig zijn om een hondenverzekering af te sluiten voor jouw hond, zeker met het oog op de kosten voor een castratie. Het voordeel van een hondenverzekering is dat je met een maandelijkse premie verzekerd bent van de benodigde zorg voor je hond. Niet alleen de kosten van de castratie zelf zijn gedekt, maar vaak worden ook bijkomende kosten zoals consulten, behandelingen, controles, medicatie en eventuele benodigde hulpmiddelen vergoed. Hierdoor kun je met een gerust hart voor de gezondheid en het welzijn van je hond kiezen, zonder je zorgen te hoeven maken over de financiële lasten.

De dekking van castratiekosten kan verschillen afhankelijk van de verzekeraar. Daarom is het aan te raden om meerdere dierenverzekeringen te vergelijken en diegene te kiezen die het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften.

Beste kattenverzekering

Onze favoriete hondenverzekeraar

5.0

FIGO is op bijna alle factoren beoordeeld als de beste van Nederland. Wil je besparen op de kosten van je hondenverzekering? Kies dan voor FIGO!

Soorten castratie

Er zijn meerdere manieren waarop je een hond kan laten castreren. De mogelijkheden hangen af van het geslacht. Onderstaand zetten we de verschillende mogelijkheden voor het castreren van je hond voor je op een rijtje!

Teven

Voor teefjes zijn er twee manieren om ze te castreren. De eerste optie omvat het verwijderen van de eierstokken, de tweede optie betreft het verwijderen van zowel de eierstokken als de baarmoeder. De baarmoeder wordt in sommige gevallen ook verwijderd om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Welke optie het beste voor jouw hond is, kun je bespreken met de dierenarts.

Deze procedures vereisen een chirurgische ingreep waarbij een kleine incisie in de buik van de teef wordt gemaakt. Na de operatie worden de incisies zorgvuldig gehecht. Voor deze procedure dient het teefje onder algehele narcose gebracht te worden. Voor het verwijderen van enkel de eierstokken is ook een laparoscopische operatie mogelijk, hierbij worden er drie gaatjes in de buik gemaakt waardoor de eierstokken verwijderd worden. Dit is de meest geavanceerde castratie techniek.

Reuen

Bij reutjes bestaat de castratie uit het verwijderen van de teelballen en bijballen. Deze procedure wordt ook uitgevoerd door een chirurgische ingreep, maar het is minder ingrijpend dan bij teefjes. Er is ook een alternatieve optie: chemische castratie. Hierbij wordt een injectie of implantaat gebruikt om de reu tijdelijk onvruchtbaar te maken. Het voordeel van deze methode is dat de hond niet onder narcose hoeft te worden gebracht.

Wat is het verschil tussen sterilisatie en castratie?

Sterilisatie is een term die verwijst naar het proces van het onvruchtbaar maken van een hond. Castratie is een specifieke methode om sterilisatie uit te voeren. Bij castratie worden de voortplantingsorganen, zoals de teelballen bij reuen en de eierstokken bij teven, verwijderd.

Sterilisatie kan echter ook worden bereikt door een andere benadering waarbij alleen de zaadleiders bij reuen of de eileiders bij teven worden onderbroken, zonder dat de voortplantingsorganen worden verwijderd. Hierdoor wordt de hond onvruchtbaar, maar behoudt hij of zij nog steeds alle voortplantingsorganen en daarmee ook de geslachtshormonen.

De keuze tussen sterilisatie en castratie kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de gezondheid en behoeften van de hond. Je kunt deze keuze het beste bespreken met jouw dierenarts. Over de kosten van een sterilisatie lees je meer in dit artikel.

Houdt er dus rekening mee dat een hondenverzekering niet nodig is maar dat het op langere termijn wel goedkoper kan zijn.


Beste kattenverzekering

Onze favoriete hondenverzekeraar

5.0

FIGO is op bijna alle factoren beoordeeld als de beste van Nederland. Wil je besparen op de kosten van je hondenverzekering? Kies dan voor FIGO!

Veelgestelde vragen

Op welke leeftijd een reu castreren?

Een reu wordt meestal geadviseerd te castreren rond de leeftijd van één tot anderhalf jaar.

Op welke leeftijd een teef castreren?

Voor een teef is het beste moment om te castreren meestal drie maanden na haar eerste loopsheid en vóór haar tweede loopsheid.

Wanneer een hond chemisch castreren?

Chemische castratie kan worden overwogen wanneer gedragsveranderingen nodig zijn, maar het effect duurt meestal maar zes tot twaalf maanden. Als het gedrag positief verandert, kan men overwegen om over te gaan tot een permanente castratie hond.

Zitten er nadelen aan je hond castreren?

Ja, hoewel er veel voordelen zijn aan het castreren van je hond, kunnen enkele mogelijke nadelen zijn: veranderingen in gedrag, gewichtstoename en mogelijke gezondheidsrisico's bij bepaalde rassen. Raadpleeg hiervoor jouw dierenarts.

Over de auteur

Sanne

Ik ben Sanne! Sinds een aantal maanden ben ik actief aan het schrijven voor Top-X.nl. Ik richt mij op de categorieën dieren, keuken en reizen. Zelf zijn dit onderdelen waar ik in mijn dagelijks leven veel mee te maken krijg. Zo sta ik het liefst uren in de keuken en heb ik een super lieve kat. Uiteraard ben ik ook dol op het maken van reisjes!


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>