fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Kalenderklok; de ideale dementie app voor ouderen

Publicatie datum: 28 juni, 2023

Door: Redactie Top-X

Nederland is langzaam aan het vergrijzen. Buiten dat dit gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid in ons land, zal het ook leiden tot nog meer senioren die kampen met dementie of alzheimer. Gelukkig hebben we veel slimme mensen in ons land die continue bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe producten die het leven van mensen met dementie-klachten te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is de Kalenderklok van Teun Kortekaas.


Wat is het?

Kalenderklok is een gratis dagklok applicatie die ondersteunt bij een verminderd besef van tijd en/of geheugenproblematiek, zoals door dementie/Alzheimer. Het toont zowel het dagdeel als de tijd op een overzcihtelijke en makkelijk leesbare manier. Daarnaast laat het ook persoonlijke berichten, belangrijke agenda-items of geheugensteuntjes zien. De getoonde berichten kunnen op afstand op het apparaat worden ingevoerd.

Mensen met geheugenproblematiek verliezen hun overzicht van dag/nacht wat een enorme impact kan hebben op de mentale en fysieke gezondheid. Tevens is het lastig voor mantelzorgers om in contact te blijven met personen met dementie. Bovendien vergeten mensen met problematiek die nog thuis wonen vaak belangrijke afspraken of acties.

De dementie app Kalenderklok bestaat uit 2 apart te downloaden applicaties;

Een impressie van de Kalenderklok app


Kalenderklok

Installeer deze app, accepteer de voorwaarden, kopieer het ID en wachtwoord. Verder is er géén enkele interactie met deze app nodig en vandaar is hij dus gemakkelijk te gebruiken is en in te stellen door mantelzorgers of familieleden.

Kalenderklok Beheerder

Installeer deze app en koppel deze app middels een ID en wachtwoord aan meerdere gebruikersapplicaties. Deze applicaties kunnen dan op afstand bestuurd worden. Meerdere ‘beheerders’ kunnen tot een enkele gebruikersapplicatie gekoppeld worden.


Belangrijkste functies en kenmerken van deze dementie app

Het allerbelangrijkst aan de app is dat je als beheerder (mantelverzorger, familielid) makkelijk in contact bent met de persoon die kampt met dementie of alzheimer klachten. Los van deze functie zijn dit de de belangrijkste functionaliteiten binnen de app;

  • Klok (digitaal/analoog)
  • Werkt op bijna alle (oude) apparaten die vast nog ergens thuis te vinden zijn (Android TV, Android, iOS). Vandaar is de app duurzaam en snel in gebruik te nemen.
  • Gemakkelijke interface omdat je knoppen en functionaliteiten kunt verbergen (maakt per ongeluk weg navigeren of aanpassingen maken lastig). Zo kan een familielid de app instellen en is daarna geen interactie meer nodig. 
  • Nachtmodus
  • Werkt offline
  • Klokgeluiden (elk uur, net als een normale klok)
  • 14 verschillende talen (o.a. Turks en Indonesisch). Al deze vertalingen zijn gedaan door internationale gebruikers van de app die vroegen of ze mee konden helpen.
  • Verander kleuren en pas het uiterlijk van de app aan 
  • Laat berichten zien op gewenste tijdstippen. Dit kunnen agendapunten maar ook vriendelijke berichten van familieleden zijn.
  • Laat een dag-overzicht zien met een agenda voor de hele dag
  • Controleerbaar door meerdere “beheerders” op afstand via koppeling

Premium functies

Al deze functies zitten al gratis in Kalenderklok verwerkt. Daarnaast zijn er nog een aantal extra premium opties toegankelijk. Om deze te ontgrendelen betaal je een bedrag van slechts €4,- per maand.

4 vragen aan Teun Kortekaas, de ontwikkelaar van de Dementie app voor ouderen

Waarvoor heb je de app ontwikkeld?

Het idee van Kalenderklok komt van mijn buurman die niet kon geloven dat zo’n goedkope en duurzame oplossing voor dementieklokken nog niet bestond. Op de middelbare school kwam ik eens eten bij deze buurman die een moeder had met dementie. Hij vertelde mij over haar situatie en dat hij haar wilde ondersteunen in haar dagritme, echter dat hij het overbodig vond om hier een apart apparaat van meer dan €100,- plus abonnement voor aan te schaffen. Hij had immers nog genoeg oude tablets in huis die dezelfde functionaliteiten kon hebben. Omdat hij wist dat ik een passie voor programmeren had, heeft hij dit idee aan mij voorgesteld, waarna ik de app al snel uitbracht.

Sindsdien heb ik veel lof en suggesties van vele gebruikers wereldwijd ontvangen, die samen met mij de app de afgelopen jaren hebben doorontwikkeld. Inmiddels ben ik een eerstejaars masterstudent informatica aan de TU Eindhoven, en samen met het dementiecentrum van de universiteit geef ik de app nog een extra steuntje in de rug met behulp van de wetenschap. Dementie is namelijk een complexe ziekte, waar ik na de jaren contact met gebruikers meer respect voor heb gekregen.

Waarom moeten mensen deze app gebruiken?

Iedereen met dementie zou dementieklokken moeten gebruiken, omdat ze ouderen een stukje zelfstandigheid teruggeven en ze het leven makkelijker maken. Wij kunnen ze zo ook voor ze zijn, ook als dat fysiek niet mogelijk is. Gezien Kalenderklok geen interactie of aanschaf van een nieuw apparaat vereist, kan iedereen proberen of een dagklok iets voor hen is.

De app is kosteloos te gebruiken, alleen als je de ontwikkelaar wilt ondersteunen dan is de aanschaf van extra functionaliteiten mogelijk. 

Wat maakt kalenderklok anders dan andere dementie apps voor senioren?

Omdat Kalenderklok voor mij vooral een passieproject is, heb ik vaak persoonlijk contact met gebruikers. Als ik een e-mail krijg met een nieuwe suggestie dan voer ik dit snel door. Mensen waarderen mijn persoonlijke aandacht en zodoende hebben internationale gebruikers mij ook vrijwillig geholpen met de vertaling van mijn app in ondertussen 14 talen.

Zodoende kan ik de prijs voor de app ook zo laag houden, ik ben al tevreden als ik mijn serverkosten kan dekken. Echter de positieve reacties van de gebruikers is voornamelijk wat ervoor heeft gezorgd dat ik zo lang door ben gegaan met de app.

Wat is iets waar je zelf nog niet eerder aan had gedacht?

Mensen met dementie kunnen alarmgeluiden snel oppakken als ruis en hebben een visuele indicatie nodig om te achterhalen waar een geluid vandaan komt. Zo werd mij verteld door dementieonderzoekers van de TU Eindhoven, die samen met mij naar de app hebben gekeken. Zij hebben mij inzicht gegeven in hoe mensen met dementie vreemde geluiden, zoals alarmen, ervaren.

Eerst was het alarm geluid in mijn app een pianoliedje, maar onderzoekers gaven aan dat dit al snel opgepakt kan worden als ruis. Mensen met dementie pakken beter geluiden op die sterk fluctueren, zowel in toonhoogte als geluid. Tevens kan het lastig zijn om te achterhalen waar geluid vandaan komt.

Vandaar dat mijn app nu beweegt in het rood-wit zodat mensen snel kunnen achterhalen waar geluid vandaan komt als ze om zich heen kijken. 


Wil je de app (gratis) downloaden?
Dat kan via de officiële Playstore of Appstore!

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>