fbpx

Vind de Beste Boekhouder!

Ontvang gratis tot 4 offertes van Boekhouders uit jouw regio.

Door:  Jerry van Es

Als ZZP’er ben je eigenlijk een beetje aangewezen op jezelf. Je moet zelf je financiële zaakjes regelen en belasting betalen. Alles wat een baas normaal gesproken doet moet jij zelf doen. En soms kan dat best verwarrend of moeilijk zijn, zeker wanneer je nog niet heel erg lang ZZP’er bent.

Iets waar een ZZP’er nog regelmatig tegen aanloopt is de ZZP jaarrekening. Daarom gaan wij je in dit artikel alles vertellen wat je moet weten over de jaarrekening maken als ZZP’er. Zo ben jij direct op de hoogte van de stand van zaken en hoef je je hier geen zorgen meer over te maken verder!


Wil jij meer weten over de kosten van een jaarrekening voor ZZP'ers? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen. 

Onze favoriete boekhoudprogramma's:

Is een ZZP jaarrekening verplicht?

Laten we maar direct in huis vallen met een veelgestelde vraag: is de jaarrekening verplicht voor een ZZP’er? Het korte antwoord hierop is: nee. Echter moet je wel een aantal andere dingen verplicht invullen en doorgeven aan de Belastingdienst/ Kamer van Koophandel.

Hierbij hebben we het over de balans en winst- en verliesrekening. Misschien ben je hier nog niet bekend mee. Daarom leggen wij hieronder even kort uit wat deze twee jaarstukken inhouden en wat hier allemaal in moet staan.

De Balans

Allereerst gaan we even in op de balans. Dit is een soort ‘momentopname’ die inzicht geeft in de financiële situatie van een onderneming. In dit overzicht staan dingen als de schulden en bezittingen van je onderneming aan het einde van het boekjaar.

Winst-verlies rekening

Naast de balans moet je ook verplicht een winst- en verliesrekening doorgeven. Dit heet ook wel de resultatenrekening of zelfs de exploitatierekening. Deze rekening is eigenlijk gewoon een overzicht van alle inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode.

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaven van boekhouders in jouw regio!


Jaarrekening zelf doen of uitbesteden?

De grote vraag is nu natuurlijk of je misschien niet zelf een jaarrekening kan maken. Dat bespaart je immers wel aardig wat geld. Wij kunnen dan ook wel begrijpen dat je hier eventueel aan denkt.

Echter willen wij je dit toch afraden. Een jaarrekening uitbesteden is een hele verstandige keuze. Dit komt omdat accountants en boekhouders daadwerkelijk hebben geleerd hoe je zo’n jaarrekening moet maken.

En jij waarschijnlijk niet. En bij een jaarrekening is het ongelooflijk belangrijk dat er geen fouten in staan. Als er namelijk wel fouten in staan kan dit vervelende gevolgen hebben voor jou. Daarom adviseren wij je om dit uit te besteden aan een professional, tenzij je zeker weet dat je deze foutloos kan maken.


Wat staat er in een jaarrekening ZZP?

Wat moet je nou precies in zo’n jaarrekening zetten? Nou, in principe is dit een balans en een winst- en verliesrekening. Die je sowieso verplicht moet laten opstellen. Maar misschien weet je nou niet precies wat hierin moet staan. Daarom leggen we het hieronder nog even uit.

Balans

Je hebt de schulden kant aan de rechterkant, dit wordt ook wel passiva genoemd. De bezittingen, activa, staan aan de linkerkant. De jaarcijfers als ZZP’er staan hier overzichtelijk in verwerkt. Hieronder hebben wij een tabel gemaakt met een voorbeeld van de passiva en activa kant en wat hier allemaal in staat. Een ZZP balans opmaken is niet zo moeilijk als je denkt!

Debet (activa)

Credit (passiva)

Vaste activa

Eigen vermogen

Bedrijfspand

Lang vreemd vermogen

Transportmiddelen

Hypothecaire lening

Inventaris

Kort vreemd vermogen

Vlottende activa


Voorraad


Debiteuren


Liquide middelen


Totaal

Totaal

Winst- en verlies rekening

En dan de winst- en verliesrekening. Wij hebben eerder al gezegd dat hierin een overzicht van alle inkomsten en uitgaven moet staan. Hieronder hebben wij ook een voorbeeld van een winst- en verliesrekening uitgewerkt. 

Netto -omzet

Brutomarge

Vaste activa

Afschrijvingen


Nettomarge


Salarissen en sociale lasten


Overige bedrijfslasten


Verkoop- en beheerkosten


Overige bedrijfsopbrengsten

Wil jij meer weten over de kosten van een boekhouder? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen. 

De voordelen van een jaarrekening voor je eenmanszaak

Een jaarrekening opstellen is, wanneer jij een ZZP’er bent, dus niet verplicht. Toch kan een jaarrekening laten opstellen wel erg handig zijn. Er zitten namelijk verschillende voordelen aan waar jij ook wat aan hebt. Hieronder hebben wij de voordelen van een jaarrekening ZZP op een rijtje gezet!

Voordelen
  • Jouw kosten en opbrengsten worden heel overzichtelijk in kaart gebracht waardoor jij meer inzicht hebt in hoe goed je bedrijf loopt 
  • Wanneer je een jaarrekening laat opstellen wordt deze altijd met jou doorgenomen
  • Als je een jaarrekening laat opstellen voldoet deze direct aan de wet
  • Je hoeft, als je een jaarrekening laat opstellen, geen balans en winst- en verliesrekening meer te maken. Deze jaarrekening is dan voldoende, daar staat dat immers al in

Hulp nodig bij je jaarrekening eenmanszaak?

Heb jij hulp nodig bij een jaarrekening opstellen ZZP of eenmanszaak? Dan kunnen wij je daar goed bij helpen! Via Top-X kan je besparen op de kosten van een boekhouder voor het opstellen van je jaarrekening of voor een andere dienst. Hoe werkt dat dan?

Nou, wanneer jij je aanvraag zo specifiek mogelijk achterlaat op het formulier zullen wij je tot 4 op maat gemaakte offertes sturen. Deze zijn gemaakt in samenwerking met boekhouders door het hele land! En dit is uiteraard volledig vrijblijvend, je bent niet verplicht om ergens op in te gaan.


Veelgestelde vragen

Heeft een eenmanszaak een jaarrekening?

Wanneer jij een eenmanszaak hebt ben jij niet verplicht een jaarrekening te laten opstellen. Echter ben je wel verplicht een balans en winst- en verliesrekening te laten opstellen. Dit is in principe het grootste deel van een jaarrekening.

Wat is het verschil tussen een jaarrekening en een balans?

De balans is slechts een deel van de volledige jaarrekening. De jaarrekening bestaat uit een balans en een winst- en verliesrekening.

Jerry van Es

About the author

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd welke boekhouder het beste bij jouw situatie past? Klik op de knop hieronder en vergelijk direct tot 4 prijsopgaves van boekhouders in jouw regio!

>