Laatste update: Mei 2021

Door: Bernadine

Best geteste wasmachine

Bosch WAB28262NL - Serie 2 - Wasmachin

5/5

Op zoek naar een eenvoudige wasmachine met een klein laadvermogen en handige opties om kort te wassen? Dan is de Bosch WAB28262NL Serie 2 geschikt voor jou. Het toerental van 1400 zorgt ervoor dat je was aardig droog uit de wasmachine komt. Heb je niet veel tijd en wil je snel een wasje draaien? Kies voor het korte wasprogramma om in circa 15 minuten schone was te hebben. 

Top 10 wasmachines

Wil je direct weten hoe de top 10 wasmachines eruit ziet? Klik dan hier om te zien wat de top 10 beste wasmachines zijn. In deze top 10 is gekeken naar de prijs, de kwaliteit, de opties en beoordelingen van bestaande gebruikers. Onze top 10 wasmachines wordt regelmatig geüpdatet en gewijzigd zodat je altijd de juiste keuze maakt. Vergelijk eerst, koop slimmer!

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine?

Waar let je op en hoe kies je de beste wasmachine die bij jou past? Er zijn basispunten waar je op moet letten, zoals energieklasse en waterverbruik, eenvoud in onderhoud, en duurzaamheid. Maar ook punten die voor elke koper verschillend zijn. 

Een groot huishouden heeft bijvoorbeeld een ander soort wasmachine nodig dan een klein huishouden. Als je een groot huishouden hebt zal je meer letten op zuinigheid en een ruime trommel. Als je een huishouden hebt met kleine kinderen is een wasmachine met vlekkenprogramma’s en kinderbeveiliging een goede keuze. En als je een gehorig huis hebt of vaak ’s avonds wast, kies je beter voor een extra stille wasmachine zodat jij en je buren geen last hebben van het geluid van het apparaat. 

Natuurlijk moet voor iedereen de wasmachine gebruiksvriendelijk zijn, en de verhouding tussen prijs en kwaliteit moet goed overeenkomen.  Het beste merk wasmachine was in 2020 het merk Miele. Wel is het bekend dat de wasmachines van Miele erg prijzig zijn, en niet voor iedereen weggelegd. Daarom hebben wij een Top 5 gemaakt van best geteste wasmachines en het beste merk wasmachine, waaronder één van de beste wasmachines volgens de Consumentenbond. (beste wasmachine Consumentenbond)

1. Bosch WAB28262NL

0
Eindcijfer
Duurzaamheid 84%
Prijs / Kwaliteit 89%
Design 90%

Het is de beste keus wasmachine als je op zoek bent naar een voordelig apparaat die zijn werk goed doet. Deze wasmachine van Bosch valt in de goedkope prijsklasse, en is tevens één van de voordeligste wasmachines van Bosch. Het heeft een trommel van 6kg, en een energieklasse A+++. 

Het is één van de beste wasmachines volgens de Consumentenbond (beste wasmachine Consumentenbond) voor een kleiner huishouden door de combinatie van zijn verschillende wasprogramma’s en het eenvoudige onderhoud. Voor mensen met allergieën is dit de beste koop wasmachine, aangezien het een Allergie+ programma heeft. Ook heeft het een speciaal reinigingsprogramma waardoor hij zichzelf naspoelt met heet water. Hierdoor blijft de wasmachine altijd schoon van binnen, en heb je geen last van nare geurtjes in je was. 

Een nadeel aan deze wasmachine is dat het een motor met koolborstel heeft, en hij hierdoor minder duurzaam is vergeleken met andere wasmachines die wel een motor hebben zonder koolborstel. Het heeft de mogelijkheid om alle programma’s tot wel 65% sneller te wassen. Dit komt natuurlijk erg goed uit als je weinig tijd hebt. Ook kan je ervoor kiezen om de programma’s 50% energiezuiniger te laten wassen. Om het nog mooier te maken signaleert de wasmachine zelf een halve belading, en past zijn waterverbruik daarop aan. Natuurlijk is de wasmachine voorzien van startuitstel, kinderbeveiliging, en waterbeveiliging.

 

Voordelen Bosch WAB28262NL

 • Ideaal voor kleinere huishoudens
 • Eenvoudig in onderhoud
 • Inclusief handig programma voor mensen met allergieën

Nadelen Bosch WAB28262NL

 • Minder duurzaam in vergelijking met andere wasmachines

2. Bosch WAN28222NL

0
Eindcijfer
Duurzaamheid 89%
Prijs / Kwaliteit 76%
Design 90%

De best geteste wasmachine door Kieskeurig.nl in oktober 2019 is deze wasmachine van Bosch. Hij valt in de gemiddelde prijsklasse, heeft een trommel van 7kg, en een A+++ zuinigheidslabel waardoor je elk jaar veel energie bespaart. 

Het heeft dezelfde eigenschappen als de vorige wasmachine van Bosch, maar daarbij ook veel andere handige functies die het leven allemaal ietsje makkelijker maken. Zo heeft het een stille en efficiënte motor zonder koolborstel, waardoor hij duurzamer is dan veel andere wasmachines. Ook heeft het een bijvulfunctie, waardoor je makkelijk tijdens het programma wat dingen toe kunt voegen aan de was. Handig als je net die ene sok vergeten bent. 

Verder is het voorzien van veel meer wasprogramma’s waardoor je een ruime keuze hebt, en voor elk wasje het geschikte programma zult vinden. Het Night Wash programma is ideaal als je vaak ’s avonds of ’s nachts je wasjes draait, aangezien het de wasjes extra stil wast en je dus geen hinder hebt van het geluid van een wasmachine. Het Active Plus systeem zorgt ervoor dat de hoeveelheid water precies wordt afgestemd op de hoeveelheid was die je erin stopt. Je weet bij deze wasmachine dus zeker dat je het beste haalt uit je koop, en je veel geld zult besparen op de lange termijn. 

Deze wasmachine heeft eigenlijk geen minpunten, en is de beste wasmachine die je in huis kunt nemen als zijn functies bij je passen.

Voordelen Bosch WAN28222NL

 • Energiezuinig
 • Maakt amper geluid
 • Verschillende handige wasprogramma’s mogelijk

Nadelen Bosch WAN28222NL

 • Geen

3. Whirlpool FSCR10430 ZEN

0
Eindcijfer
Duurzaamheid 65%
Prijs / Kwaliteit 85%
Design 80%

Ook Whirlpool ZEN is uitgekozen tot de best geteste wasmachine door Kieskeurig.nl. Dit heeft hij te danken aan zijn stille en efficiënte motor zonder koolborstel, en zijn grote keuze aan wasprogramma’s. Het heeft een extra ruime trommel van maar liefst 10 kg, en is dus erg geschikt voor grotere huishoudens. Het is voorzien van een Sixth Sense beladingssensor waardoor hij het waterverbruik en het wasprogramma aanpast aan de hoeveelheid wasgoed. Ook heeft het een Soft Move systeem waardoor delicaat wasgoed de juiste behandeling krijgt en hierdoor langer mee zal gaan. Het kan centrifugeren tot 1400 toeren, en hierdoor komt je was haast droog de machine uit. 

Deze wasmachine is één van de beste keuzes als je op zoek bent naar een stille wasmachine. Hij produceert namelijk een geluid van 68 dB tijdens het centrifugeren, en is daardoor erg stil vergeleken met andere wasmachines. Een minpuntje aan deze wasmachine is dat het niet voorzien is van start-uitstel. Je kunt dus geen wasjes inplannen met dit apparaat. Wel kan je het wasprogramma verkorten, en dit is natuurlijk erg handig als je weinig tijd hebt en snel de deur uit moet.

 

Voordelen Whirlpool FSCR10430 ZEN

 • KTe bedienen vanaf een applicatie op je smartphone
 • Deze wasmachine heeft maar liefst 16 verschillende wasprogramma’s
 • Extra ruim laadvermogen van 10 kg

Nadelen Whirlpool FSCR10430 ZEN

 • Niet voorzien van start-uitstel

4. Bosch WAT28542NL

0
Eindcijfer
Duurzaamheid 85%
Prijs / Kwaliteit 58%
Design 77%

Weer een wasmachine van Bosch; de WAT28542NL. We kunnen wel stellen dat Bosch het beste merk is voor wasmachines met een voordelige prijs, want dit is al de derde Bosch in deze Top 5 beste wasmachine 2020. Hij valt in de gemiddelde tot hoge prijsklasse, maar is wel 30% zuiniger dan het energielabel A+++ waardoor je op de lange termijn extra geld bespaart en je het geïnvesteerde bedrag dus makkelijk terug verdient. Het heeft een ruime trommel van 8 kg, en kan centrifugeren tot een toerental van 1400 toeren. 

Deze wasmachine is met een geluidsniveau van 72 dB tijdens centrifuge bijna even stil als de Whirlpool, en is dus ook een goede keuze als je op zoek bent naar een stil apparaat. Het heeft een motor zonder koolborstel, en is dus ook qua duurzaamheid een goede keuze. Het heeft 14 wasprogramma’s waaronder 4 vlekprogramma’s, en is voorzien van het Vario-Perfect systeem waarmee je sneller of zuiniger kunt wassen. 

Ook heeft het een Aqua Stop waardoor de wasmachine levenslang beschermd is tegen waterschade. Natuurlijk is het voorzien van de bijvulfunctie, en het heeft een Vario trommel waardoor delicaat wasgoed beter beschermd blijft, maar de kleding toch grondig gewassen wordt. Deze Bosch is hierdoor de beste wasmachine voor een groot huishouden.

 

Voordelen Bosch WAT28542NL

 • Wasmachine blijft fris en schoon dankzij het reinigingsprogramma
 • Zeer zuinige wasmachine die nog 30% zuiniger is dan energielabel A+++
 • Ruime trommel van 8 kg waarmee je in één keer een grote was draait

Nadelen Bosch WAT28542NL

 • Minder geschikt voor kleine huishoudens

5. AEG L7FB60Y 7000 Serie ProSteam

0
Eindcijfer
Duurzaamheid 85%
Prijs / Kwaliteit 58%
Design 77%

De AEG ProSteam komt redelijk overeen met de Bosch die we net besproken hebben. Het heeft een trommel van 8 kg, een toerental van 1600 toeren per minuut, en wast 30% zuiniger dan het energielabel A+++. Ook qua prijs komen ze erg overeen. Het geluidsniveau van de AEG is iets luider aangezien het een geluid produceert van 77 dB tijdens het centrifugeren, maar het is daarmee nog steeds een stille wasmachine. 

Wat zo speciaal is aan dit apparaat is dat het een ProSteam functie heeft waarmee je de kleding kunt opfrissen en eventuele kreuken eruit kunt stomen. Dit scheelt je veel werk, want het zorgt ervoor dat je veel kledingstukken niet meer hoeft te strijken. Door het ProSense systeem stemt de wasmachine het wasprogramma automatisch af op de hoeveelheid wasgoed. Hierdoor bespaar je water en elektriciteit, en gaat je kleding langer mee. 

Het heeft tien wasprogramma’s met daaronder verschillende Eco programma’s waarmee je energie bespaart. Door de Time Save optie bespaar je ook nog eens tijd, en is je was extra snel klaar. De AEG ProSteam is voorzien van een ProTex trommel die ervoor zorgt dat je kleding minder snel slijt, maar toch op de beste manier gewassen wordt. En door het Soft Plus systeem bereikt de wasverzachter alle delen van de stof, en voelt je kleding extra zacht en glad aan. Ook deze wasmachine heeft een speciaal reinigingsprogramma, dus je kleding blijft altijd fris en schoon ruiken, en je hebt hierdoor geen last van nare geurtjes.

 

Voordelen AEG L7FB60Y 7000 Serie ProSteam

 • Heeft handige ProSteam functie waardoor kleren zonder kreuken uit de wasmachine komen
 • ProSense systeem zorgt ervoor dat je machine minder water en elektriciteit gebruikt
 • Was is extra snel klaar

Nadelen AEG L7FB60Y 7000 Serie ProSteam

 • Maakt meer lawaai dan andere opties

Voeg je koptekst hier toe

Bernadine

Over de productexpert

Mijn naam is Bernadine. Binnen Top-X ben ik verantwoordelijk voor alle product reviews binnen de categorieën Huishouden en Keuken. Ik ben een keukenprinses en kook graag de heerlijkste creaties, mijn specialiteit is risotto. Nog niet zo lang geleden ben ik verhuisd en heb ik een hele zoektocht afgelegd naar de perfecte inboedel voor mijn nieuwe huis. Dus ondertussen ben ik helemaal up to date wat betreft de beste producten voor in ieders paleis.

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Via onderstaande buttons neem je snel en gemakkelijk contact met mij op!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>