fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Aanbouw kosten; montage, werking en meer

Publicatie datum: 30 december, 2021

Door: Jerry van Es

Wat zijn de kosten van een aanbouw? Als jij jezelf dit afvraagt dan zit je hier goed. In dit artikel gaan we je namelijk alles vertellen over de aanbouw kosten, hoe de montage werkt en welke mogelijkheden er zijn.

Of je nou net een huis hebt gekocht of je een huis wil verkopen, je wil dit zo mooi mogelijk hebben. Jouw huis moet immers de plek zijn waar je je volledig thuis voelt en die perfect bij je past. En wanneer je je huis wil verkopen, wil je mogelijke kopers ook dit gevoel kunnen meenemen.

Misschien vind je het huis net iets te krap of had je een iets grotere woonkamer gewild. Of bijvoorbeeld een mooie schuur aan het huis. Gelukkig is er tegenwoordig een stuk meer mogelijk dan je misschien denkt.

En waarschijnlijk heb je al wel door waar we heen willen met dit verhaal… aanbouw natuurlijk! Met behulp van aanbouw kan jij een huis omtoveren tot je droomhuis. En de opties zijn meestal eindeloos!

Maar misschien vraag je je wel af: Hoeveel kost een aanbouw? Het kan best moeilijk zijn om hier zelf een inschatting van te maken. Daarom gaan wij je in dit artikel vertellen wat de aanbouw kosten zijn. Maar niet alleen dat gaan we bespreken!

Daarnaast gaan we ook in op de aanbouw kosten per vierkante meter. Tevens gaan we ook in op prijsopbouw van aanbouw, welke factoren van invloed zijn op de kosten aanbouw, of je een vergunning nodig hebt én of er een subsidie mogelijk is. Zo heb jij na dit artikel antwoord op de vraag: wat kost een aanbouw? Zo weet jij na het lezen van dit artikel precies waar je aan toe bent en kan jij bouwen aan je droomhuis.

Wat kost een aanbouw?

Goed, wat kost een aanbouw nou precies? Dat is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren die we later in dit artikel ook nog bespreken. Wij geven hier dus gemiddelden, omdat de prijs van aanbouw uiteen kan lopen door de verschillende groottes, opties en eventuele extra’s. Het kan in jouw geval dus best zo zijn dat dit hoger of juist lager uitvalt dan wat wij als referentie hebben gegeven. 


Daarom hebben wij speciaal voor jou onderstaand een overzichtelijke tabel gemaakt met daarin de kosten voor aanbouw. Hierbij maken we onderscheid tussen prefab aanbouw (van tevoren al gemaakt) en op maat gemaakte aanbouw. 


De kosten zijn ook afhankelijk van de breedte/ diepte van de aanbouw, de materiaalsoorten (zoals baksteen of aluminium) en het type glas dat je er in laat zetten. Ook maken we onderscheid tussen klassieke aanbouw en standaard aanbouw.

Soort Aanbouw

Kosten prefab aanbouw

Kosten maatwerk aanbouw

Klassiek

18.500 - 22.500 euro

20.000 - 26.000 euro

Standaard

15.000 - 20.000 euro

18.000 - 22.000 euro


Aanbouw kosten per m2

Als het goed is heb je nu een enigszins helder beeld van de aanbouw kosten bij zowel klassieke als standaard aanbouw, en prefab en maatwerk aanbouw. Maar wat ook interessant is om te weten is hoeveel de aanbouw kosten per vierkante meter zijn! 

Ook hiervoor hebben wij onderstaand een overzichtelijke tabel gemaakt. Hierbij kijken we naar standaard aanbouw, en gaan we uit van gemiddelden. Dit kan natuurlijk verschillen per bedrijf.

Aantal m2

Kosten aanbouw

1 vierkante meter

2.000 euro

5 vierkante meter

10.000 euro

10 vierkante meter

20.000 euro

20 vierkante meter

40.000 euro


Hoe is de prijsopbouw van een aanbouw?

Het is logisch dat je je nu waarschijnlijk afvraagt hoe de aanbouw kosten zijn opgebouwd. Terecht, want je wil natuurlijk weten waar je geld heen gaat! Daarom leggen wij je nu precies uit hoe de prijs van aanbouw is opgebouwd aan de hand van het diagram.

Arbeidskosten

De eerste kostenpost die wordt meegenomen in de uiteindelijke prijs die jij moet betalen voor aanbouw zijn de arbeidskosten. Enigszins logisch waarschijnlijk, want iedereen moet zijn brood ergens van kunnen betalen!

Zo ook het personeel dat jou gaat voorzien van een mooie, nieuwe aanbouw. Een gedeelte van het loon dat zij krijgen voor hun werk is verrekend in de prijs van de aanbouw. Dat moet ook wel, want de baas kan het geld (helaas) niet uit de lucht plukken.

Materiaalkosten

Een andere kostenpost zijn de materiaalkosten. Jouw nieuwe aanbouw zal waarschijnlijk gemaakt zijn van bijvoorbeeld baksteen, hout of aluminium. Die materialen moeten toch ergens vandaan komen, verwerkt worden, vervoerd worden… ga zo maar door. Het verschilt per materiaal wat de kosten hiervan zijn, maar het is doorberekend in de prijs.

Afvoerkosten

Bij het maken van aanbouw komt ook afval om de hoek kijken. En dit afval kan je helaas niet zomaar in de container gooien en aan de kant van de weg zetten. Om dit kwijt te kunnen moet er een heffing betaald worden over het afval. Deze heffing zit ook gedeeltelijk bij de prijs van de aanbouw in.

Kozijnen

Het laatste puntje dat meetelt in de prijsopbouw van aanbouw zijn de kozijnen. Dit is als het ware het frame waar de ramen in geplaatst moeten worden. Deze kunnen gemaakt zijn van bijvoorbeeld hout of kunststof. Vaak wordt er bij aanbouw ook gekozen voor ramen, en daarom betaal je hier indirect ook voor. Kozijnen moeten ook op maat gemaakt worden voor de ramen en zijn daarom een kostenpost.


Welke factoren hebben invloed op de aanbouw prijs?

Naast de prijsopbouw zijn er, zoals we eerder in dit artikel kort hebben verteld, ook andere factoren van invloed op de aanbouw prijs. Deze factoren hebben wij onderstaand overzichtelijk op een rijtje gezet!

1. Het Formaat

Het formaat van de aanbouw is natuurlijk allesbepalend voor de prijs die je uiteindelijk zal betalen. Hierbij zijn zowel de lengte als breedte van invloed. Hoe breder, hoe duurder je uit bent. Hoe hoger de aanbouw, hoe duurder je ook uit zal zijn. De prijs is vaak per vierkante meter berekend. Twijfel je nog over de exacte prijs per vierkante meter? Je kan altijd bij het bedrijf dat je voor ogen hebt dit navragen zodat je precies weet waar je aan toe bent.

2. Prefab of maatwerk

Je hebt bij aanbouw de keuze uit prefab of maatwerk. Laten we eerst eens kijken naar prefab. Bij prefab aanbouw is een groot gedeelte van het werk van tevoren al gedaan. Je krijgt dus een aanbouw die al van tevoren gemaakt is. Het voordeel van prefab is dat de kosten lager zijn omdat dit in grotere hoeveelheden gemaakt kan worden. En hoe groter de hoeveelheden, hoe lager de productiekosten per aanbouw.


Maatwerk is aan de andere kant duurder, omdat je dan aanbouw krijgt dat exact op maat gemaakt is naar jouw wensen en huis. Je hebt daardoor dus meer vrijheid in hoe het er uiteindelijk uit gaat zien, maar daar betaal je ook meer voor. Dit is natuurlijk zo omdat het bedrijf er langer mee bezig is om de aanbouw te maken. De productiekosten zijn verdeeld over één aanbouw.

3. Deuren en ramen

Wanneer je kiest voor aanbouw heb je veel verschillende mogelijkheden. Zo kan je kiezen om deuren en ramen in de aanbouw te laten plaatsen om er zo bijvoorbeeld een eigen ruimte van te maken. 


Je hebt ook speciale openslaande deuren of schuifdeuren wanneer je bijvoorbeeld de overgang van huis naar tuin subtieler wil maken. Hoe meer van deze ramen of deuren je wil, hoe meer geld je kwijt bent.

4. Extra opties

En als laatste heb je natuurlijk ook de keuze uit extra opties voor jeaanbouw. Zo kan je gaan voor speciaal stucwerk, elektra, verwarming of aftimmerwerk. Hierbij geldt ook dat je meer betaald als je meer extra’s wil.


Vergunning nodig voor aanbouw

Zoals beloofd zouden we ook nog even ingaan op de eventuele vergunning die je nodig hebt voor aanbouw. Het zit namelijk zo: wanneer je wil verbouwen op achtererfgebied (je tuin dus) heb je géén vergunning nodig. Het is immers jouw tuin.

Maar daar is het ook mee gezegd. Wanneer je aanbouw wil op het zijerf of voorerf heb je altijd een bouwvergunning nodig. Dit om mogelijke hinder voor buren, de weg of de gemeente te voorkomen. 

Wanneer je niet zeker weet of je een vergunning nodig hebt voor jouw aanbouw kan je altijd even contact opnemen met de gemeente. Deze zal jou dan precies kunnen vertellen of je een bouwvergunning nodig hebt of niet.


Subsidie op aanbouw

Het is algemeen bekend dat aanbouw een redelijk duur grapje kan zijn. Hoe fijn is het dan dat je een subsidie kan aanvragen? Echter moet je dan wel aan strenge eisen voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

De vuistregel is eigenlijk dat je alleen subsidie kan krijgen bij het nemen van energiebesparende maatregelen in een bestaande woning. Zo krijg je bijvoorbeeld geen subsidie wanneer je nieuwe aanbouw laat isoleren. Alleen wanneer het bedrijf maatregelen uitvoert voor mogelijke subsidie kan je hier ook daadwerkelijk een aanvraag voor doen.


Besparen op aanbouw?

Zoals we zeiden is aanbouw redelijk prijzig. Je bent sowieso duizenden euro’s kwijt en wanneer je extra’s wil kan dit bedrag nog hoger gaan oplopen. Wat je dan het liefste wil is alsnog zoveel mogelijk kunnen besparen, dat snappen wij maar al te goed!

En besparen doe je het beste door van tevoren de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Met het eerste beste aanbouw bedrijf in zee gaan kan ertoe leiden dat je veel teveel betaald. 

Maar wij kunnen ons ook voorstellen dat je niet de tijd hebt om tientallen verschillende aanbouw bedrijven met elkaar te vergelijken. Daarom kan je bij ons op maat gemaakte aanbouw offertes aanvragen!

Het enige wat je hoeft te doen is in het daarvoor bestemde formulier je gegevens en wensen achterlaten. Je ontvangt dan binnen 24 uur 3 tot maximaal 4 offertes in je mailbox van ons. Zo betaal jij nooit teveel en zal je de beste deal vinden die aansluit bij jouw wensen!


Veelgestelde vragen over aanbouw

Hoe is de prijs van een aanbouw opgebouwd?

Hoeveel een warmtepomp inclusief montage kost hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is het belangrijk om te weten om welke soort warmtepomp het gaat. Ook kan de prijs per specialist/ aanbieder van de warmtepompen verschillen. De installatiekosten worden vaak niet meegenomen in de prijs.

Hoe kan ik besparen op de kosten van een aanbouw?

Omdat een warmtepomp een grote investering is vraag je je waarschijnlijk af hoe je hier toch een beetje op kan besparen. Op de meeste warmtepompen kan je een subsidie aanvragen. Deze ligt vaak tussen de 1.000 en 3.00 euro. Daardoor ben je direct al een stuk goedkoper uit!

Over de auteur

Jerry van Es

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>