• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • 3 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een 3D-printer

Laatste update: november 2021

Door: Redactie Top-X

3d printer informatie

3D printers zijn hot tegenwoordig. Steeds vaker zie je deze printers voorbij komen en dat is wat ons betreft helemaal niet gek.

Een 3D-Printer is namelijk een super toffe uitvinding en we verwachten veel van dit type printer. Maar wat is een 3D-Printer eigenlijk en waar moet je op letten bij het kopen van een goede 3D-printer?

3D-Printers zijn er in vele soorten en maten waardoor het soms lastig kan zijn om de juiste 3D-printer te vinden. In dit artikel gaan we je alles uitleggen wat jij moet weten. Zo vertellen we je wat een 3D-printer is en waar je op moet letten bij het kopen van een 3D-printer.

Wat is een 3D-printer?

Een 3D-printer maakt driedimensionale objecten op basis van digitale tekeningen. Formlabs is een van de bekende merken binnen de 3D-printers. Een object wordt laag op laag opgebouwd. Een vaak gebruikte manier van 3D-printen is met fijn poeder. Dat poeder kan zijn gemaakt van onder andere bioplastic, epoxy, polyester en polyurethaan.

De lagen worden onderling verbonden. Het object neemt vervolgens een solide vorm aan. Een andere methode is Fused deposition modeling (FDM). Daarbij wordt een gesmolten polymeer op een onderlaag gespoten en vervolgens het object ook weer laagsgewijs opgebouwd. Een derde methode, stereolithografie genoemd, gebruikt een vloeistof. Dat kan een fotopolymeer zijn. Ook nu wordt laagsgewijze gebouwd. Met een UV-lamp op de printkop worden de lagen vastgemaakt.

De plekken die vast moeten zitten, worden met een laser bestraald. De tussenlagen die de lagen van het object binden bij het 3D-printen, worden verwijderd met de hand of bij duurdere printertypen opgelost in een vloeistof. Welke CAD-computerprogramma wordt gebruikt voor het ontwerp van het voorwerp is niet relevant, maar het formaat dient wel het juiste te zijn.

Wat kan je zoal doen met een 3D-printer?

In de vorige paragraaf noemden we al enige materialen waarmee je printen in 3D. Er zijn er echter nog veel meer waarmee je dat kan doen, zoals zand, hout, keramiek, glas en metaal. Met 3D-printen zijn al heel veel verschillende voorwerpen gemaakt, zoals een werkend vuurwapen, de carrosserie van een auto, gebouwen, allerlei onderdelen voor machines en vervoersmiddelen, in de bouw, en zelfs van chocoladerepen.

Het laatst voorbeeld laat zien wat technisch mogelijk is. Of het dan een zinvolle productiemethode is, is de vraag. Als je de juiste 3D-printer en materialen hebt, heb je alleen het CAD-bestand nodig om een object te maken. Of het 3D-printen van een voorwerp economisch aantrekkelijk is, zal per geval moeten worden bekeken. Het aantal toepassingen ervan is in ieder geval zeer groot.

Waarop letten bij de aanschaf van een 3D-printer

We sluiten dit artikel af met het noemen van 3 dingen waar je op moet letten als je een 3D-printer gaat kopen. Ze hebben natuurlijk te maken met wat je met de printer wilt doen.

 • Materiaal
  Welk materiaal heb je nodig voor het voorwerp dat je gaat printen? We noemden eerder diverse materialen. Kan de printer daarmee werken? BASF Ultrafuse asa is een voorbeeld van materiaal dat handig kan zijn voor jouw 3D-printer.
 • Grootte
  Wat is de grootte van de voorwerpen die wilt printen? Het zal duidelijk zijn dat je voor een autocarrosserie een veel grotere printer nodig hebt dan voor een klein keramisch voorwerp.
 • Gedetailleerdheid
  Hoe gedetailleerd dient het voorwerp te worden gemaakt? Een autodeur is niet zo gedetailleerd als een Mariabeeldje. Hoe meer detail des te meer tijd neemt het printen. Koop daarom geen printer met een grotere resolutie dan je nodig hebt.

Redactie Top-X

Over de productexpert

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Via onderstaande buttons neem je snel en gemakkelijk contact met mij op!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Exclusieve deals, aanbiedingen en tips ontvangen? 

 Laat je e-mail achter en sluit je aan bij meer dan 5.000 andere 

>

Let Op: Cyber Monday deals (korting tot 70%) staan nu al live op Bol.com! OP=OP