• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Zijn de koersrecords van Bitcoin uit 2020 een voorbode voor volgend jaar?

Laatste update: oktober 2022

Door: Redactie Top-X

Het is aftellen geblazen, het jaar 2020 zit er bijna op. Niemand zal ontkennen dat het een bewogen jaar is geweest en zo ook voor Bitcoin. De moeder aller cryptocurrencies wist namelijk flink omhoog te bewegen! Ondanks de verwachtingen presteerde Bitcoin bijzonder goed en werden dit jaar zelfs meerdere koersrecords gebroken. Het bizarre prijsniveau van $20.000 dat nog dateert uit 2017 werd compleet vernietigd! Wat is hier aan de hand en wat zegt dit over het aanstaande jaar?

We werpen een blik in het verleden om te kijken wat er is gebeurd. In januari 2020 vingen we het jaar aan met een Bitcoin koers zo rond de $7.100. Op dat moment was Bitcoin bezig met een opmars nadat de koers sinds halverwege 2019 eigenlijk alleen maar aan het dalen was. De stijging zette stevig door, waarmee de koers in februari al boven de $10.000 piekte. Helaas deed toen het coronavirus zijn intrede en dat gooide roet in het eten. Er kwam abrupt een einde aan de stijgende koers en er werd een scherpe daling ingezet; binnen een paar dagen crashte de koers en kwam neer net onder de $3.900. 

Corona en de economie

Corona had de wereld in zijn greep en de gevolgen ervan waren overal voelbaar. Het sentiment op de cryptocurrency markt verslechterde en het idee dat we nooit meer de recordhoogte van $20.000 zouden halen werd sterker. Toch hield dit sentiment niet heel erg lang aan. De economie ving namelijk rake klappen en overheden kwamen met plannen om de economie overeind te houden. Veelal hield dit in dat er financiële stimuli werden uitgerold, waarmee nieuw geld de economie in werd gepompt. Dat nieuwe geld moest ergens vandaan komen, dus de geldprinters draaide overuren! Er werd massaal bijgedrukt. Zo presteerde de Amerikaanse centrale bank het om in juni 2020 meer geld te drukken dan in de voorgaande twee eeuwen is gedrukt en vloeiden er honderden miljarden dollars de economie in. Mocht de gedachte opdoemen dat dit niet zonder gevolgen is, dan klopt dat!

Het duurde niet lang voordat economen waarschuwden voor mogelijk enorme inflatie. Met het massaal bijdrukken van fiatgeld wordt het aanbod namelijk flink vergroot, wat de waarde van het geld vermindert. Als gevolg waren grote investeerders op zoek naar alternatieven om waarde in op te slaan en om in te investeren. Zo bleek niet alleen goud, maar ook Bitcoin de interesse te wekken. Beide activa hebben namelijk een belangrijke eigenschap gemeen; van zowel goud als Bitcoin is de voorraad eindig! Er is een beperkte hoeveelheid goud beschikbaar op aarde en daar kan niemand wat aan veranderen, het kan niet worden bij gemaakt. Bitcoin eveneens; in het protocol van de digitale munt is vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen van in omloop zullen zijn en daar kan niemand aan tornen. Geen bank, geen overheid, niemand die eigenhandig voor meer Bitcoins op de markt kan zorgen. Dit maakt Bitcoin ongevoelig voor inflatie en daarmee een interessante investering.

The big guys

En zo gebeurde het, grote financiële instellingen en bedrijven wendden zich tot Bitcoin. Zo investeerden grote bedrijven als MicroStrategy en Square in Bitcoin, maar liet bijvoorbeeld PayPal ook weten dat het bedrijf de aankoop en verkoop van Bitcoin gaat ondersteunen. 

De nieuwe aanwas aan institutionele investeerders had een positief effect op de Bitcoin koers en vanaf dat moment ging het vrij hard. Halfweg het jaar brak de koers weer door de $10.000 en eerder deze maand wist Bitcoin zelfs het oude record van $20.000 te verbreken. Op het moment van schrijven gaat een Bitcoin over de toonbank voor iets meer dan $29.000! Het mag duidelijk zijn dat het vertrouwen in Bitcoin weer terug is en dat beloof wellicht veel goeds voor volgend jaar.

Wie ook in Bitcoin wilt investeren moet natuurlijk eerst Bitcoin kopen. Oren naar? Betreed de markt dan met een plan, waarin in ieder geval duidelijk is wanneer in te stappen en wanneer eventueel weer uit te stappen. Op een mooi uiteinde en een nog mooier 2021!

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>