fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is de beste vorm van leasen?

Publicatie datum: 12 september, 2023

Door: Redactie Top-X

Een auto leasen is een goed alternatief voor de aankoop van een wagen, vooral als je iets meer financiële flexibiliteit wilt hebben. Natuurlijk zijn er verschillende manieren om een auto te leasen, elk met hun unieke nadelen en voordelen. Wil je daar meer over weten? Lees verder en we helpen je met advies over de beste leasevorm.

Welke leasevormen zijn er?

Eerst en vooral moeten we een onderscheid maken tussen verschillende leasevormen:

  • Private lease
  • Short lease
  • Financial lease
  • Operational lease

Hier gaan we wat dieper in op elk van deze mogelijkheden:

1. Private lease

Als je je wagen wilt gebruiken voor zakelijke en privédoeleinden, dan is een private lease misschien wel de beste optie. Dit is echter alleen zo als je relatief weinig kilometers rijdt voor je professionele activiteiten. 

Een private lease is een lease waarbij je als particulier een privécontract afsluit met een leasemaatschappij. Vanaf dat moment betaal je elke maand een vast bedrag op basis van de verzekering, wegenbelasting, het onderhoud van de wagen en meer. Belangrijk om te weten is dat de auto in dit geval op naam van de leasingmaatschappij blijft staan.

2. Short lease

Wil je een auto leasen voor een kortere tijdsduur? Dan is een short lease perfect. Je geniet hierbij van meer flexibiliteit, aangezien je het contract maandelijks kunt opzeggen. Onthoud wel dat het te betalen maandbedrag een stukje hoger zal liggen dan bij zowat elke andere leasevorm.

3. Zakelijke lease

Onder de noemer zakelijk leasen kunnen we een onderscheid maken tussen twee vormen: Financial lease en Operational lease

Financial lease

Bij een financial lease gaat het om een zogenaamde kredietverlening. Deze vorm is vooral interessant als je zelf niet voldoende financiële middelen hebt om een wagen te kopen via je bedrijf. De aankoop van de wagen wordt dan door de leasingmaatschappij gefinancierd, waarna je dat bedrag maandelijks afbetaalt. Belangrijk is dat je in dit geval wel degelijk ‘economisch eigenaar’ bent van het voertuig en het dus op je balans kunt vermelden, met alle fiscale voordelen van dien.

Let op: bij een financial lease moet je niet alleen het aflosbedrag betalen, maar ook bijkomende kosten in verband met onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Daarbij houd je best rekening met het feit dat de wagen minder waard is als het contact is afgelopen. Vanaf dan ben je trouwens ook juridisch eigenaar van de wagen. Dit is meteen een belangrijk verschil met een operational lease, waar we nu dieper op in gaan.

Operational lease

Operational leasing is ook zakelijk, maar in dit geval blijft de wagen altijd in het bezit van de leasingmaatschappij. Het gevolg is dat je het voertuig niet zomaar op je balans kunt zetten, met als nadeel dat je heel wat fiscale voordelen misloopt. Zodra het contract ten einde is, kan je de auto ofwel terugbrengen, ofwel verkopen. Het is vaak ook mogelijk om het contract te verlengen.

Bij een operational lease betaal je elke maand een bedrag af, maar je hebt wel minder kopzorgen dan bij een financial lease. Zo moet je bijvoorbeeld enkel brandstof betalen, verder niets.

Wat is de beste leasevorm?

In eerste instantie moet je goed afwegen of je een private lease of een zakelijke lease wilt. Heb je de wagen vooral voor eigen gebruik nodig? Kies dan de eerste optie. Als je daarbij liever geen langdurig contract afsluit, is een short lease een goede uitkomst. Je betaalt dan natuurlijk wel iets meer per maand. 

Zakelijk leasen is ten slotte de beste oplossing als je je voertuig vooral voor je bedrijf wilt gebruiken. Het zakelijk leasen elektrische auto of van een ander voertuig, op naam van je bedrijf, is dan erg interessant.

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>