Wat is UHD/4k Ultra HD? Alles wat je moet weten!

Door Sam

juni 7, 2022


Wat is UHD/ 4k Ultra HD eigenlijk? Het is een vraag die wij bij Top-X regelmatig voorbij zien komen en om die reden besloten we hier een artikel over te schrijven.

De afgelopen jaren is de beeldkwaliteit van televisies sterk verbeterd. In 1996 begonnen Amerikanen al met het ontwikkelen van HD-tv. Vanaf ongeveer 2004 kwamen de eerste HD-tv's op de markt. Dit begon met HD-ready televisies, een korte tijd later kwamen ook de eerste full HD toestellen op de markt. Het was een enorme verandering, waar veel bedrijven van hebben geprofiteerd.

Tegenwoordig is het de 4k tv die je in bijna iedere woonkamer ziet staan. Dit is de opvolger van de full HD tv. De ontwikkeling van televisies gaat enorm snel, er zijn namelijk ook al een tijdje 8k tv's te koop. Deze zijn nog niet zo populair omdat er nog weinig 8k content beschikbaar is.

Wat is ultra HD 4k bij televisies?

De benaming 4k ultra HD doelt op de resolutie van de televisie. Een 4k tv heeft vier keer meer pixels dan een full HD televisie. Dit zorgt voor een gedetailleerder en scherper beeld. Een full HD tv heeft 1920 x 1080 pixels, bij een 4k tv is dit 3840 x 2160 pixels. Het is belangrijk om te weten dat de benamingen nogal verwarrend kunnen zijn. De benamingen 4k, UHD en ultra HD zijn allemaal hetzelfde.

Wat is het verschil tussen ultra HD en full HD?

Zoals je al kon lezen heeft een ultra HD tv vier keer meer pixels dan een full HD tv. De beeldkwaliteit is dus een stuk beter. Veel ultra HD televisies maken tegenwoordig ook gebruik van HDR, dit staat voor high dynamic range. Dankzij deze techniek krijgt het scherm een groter contrast en een beter kleurbereik. De HDR techniek maakt beelden echter en indrukwekkender.

De kijkafstand bij een ultra HD tv moet groter zijn dan bij een full HD tv. Wanneer je te dicht op het scherm zit krijg je last van jouw ogen. Uiteraard hangt dit ook weer af van het formaat van de televisie. Gebruik bij het berekenen van de kijkafstand de onderstaande vuistregel.

Berekening kijkafstand: 2,4 x schermdiagonaal in cm.

Misschien ook interessant:

Welke programma's zijn de moeite waard in 4k ultra HD?

De meeste verkopers zullen je vertellen dat een UHD tv in ieder opzicht de moeite waard is. Wij willen graag eerlijk tegenover jou zijn, wanneer je alleen naar de reguliere televisieprogramma's kijkt heb je weinig aan een UHD tv. Ze zullen er niet veel beter uit gaan zien. Dit komt omdat de meeste televisieprogramma's nog worden opgenomen in full HD.

Kijk je graag sport, films of bijvoorbeeld natuurdocumentaires? Schaf dan zeker een ultra HD televisie aan. Voetbalwedstrijden en de content op bijvoorbeeld Netflix, worden tegenwoordig vrijwel allemaal opgenomen en uitgezonden in 4k. Het is belangrijk om te weten dat je wel gebruik dient te maken van het duurste Netflix abonnement. Daarnaast wil je natuurlijk over een ultra HD televisie beschikken, wanneer je gebruik maakt van een 4k blu-ray speler.

Welke tv afmetingen zijn er beschikbaar in Ultra HD?

De afmeting van een tv is voor de meeste mensen erg belangrijk. Een scherm wordt een tv genoemd vanaf 32 inch, anders valt het onder de categorie monitor. De grootste ultra HD tv die je in de meeste winkels kunt kopen is 86 inch. De prijs per formaat hangt sterk af van de verschillende functies en het merk. Je kunt denken aan de kwaliteit van het geluid, maar ook het aantal hdmi aansluitingen en het type hdmi aansluiting.

Een 32 inch 4k tv is al te verkrijgen vanaf €249. Terwijl een 40 inch exemplaar tussen de €380 en €1499 kost. Wil je een 86 inch 4k tv kopen? Je moet dan rekening houden met prijzen tussen de €1499 en €6500.

Sam

Over de schrijver

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>