fbpx

Samsung Galaxy S22 Review

Samsung S22 Review + Ervaringen

Samsung s22

De Samsung S22 is een uitstekende telefoon van een merk dat zichzelf al jaren onderscheidt met de beste Android telefoons op de markt. De Samsung S22 past precies in die reeks, dankzij de cameraprestaties waardoor je in 8K kunt filmen, en tot wel 50 megapixel foto’s kunt maken dankzij de triple camera setup aan de achterkant van de telefoon. Hoe geweldig die foto’s wel niet zijn, kun je meteen zien op het minstens even geweldige 120Hz Full HD+ scherm, die iedere vingerbeweging nog soepeler laat aanvoelen dan je ooit hebt ervaren in een smartphone. Qua ontwerp is er weinig veranderd ten opzichte van de S21 telefoons: wel is de S22 een stukje groter en krijg je daar meer schermruimte voor terug. De S22 is een kleine upgrade ten opzichte van de line-up van vorig jaar – en wat kan je ook nog meer verwachten van een telefoon die op ieder vlak al zo ver ontwikkeld is?

In onze Samsung Galaxy S22 review gaan we uitgebreid in op de plus- en minpunten van de Samsung Galaxy S22 ervaringen die we hebben gehad. De telefoon is pas net uitgebracht, dus we hebben hem alvast getest ten opzichte van tientallen andere telefoons op de markt.

We gaan de Samsung S22 review grondig aanpakken: alles, van camera tot scherm en van batterijduur tot game-prestaties, komt uitgebreid voorbij. Wat voor de ene gebruiker heel belangrijk is in een smartphone, maakt voor een ander wat minder verschil. Als je specifiek op zoek bent naar een specifieke feature voor je volgende telefoon, weet je na het lezen van deze Samsung S22 Review dus precies of deze telefoon goed bij jou past, of juist niet! 


Review in het kort

9.4

Eindbeoordeling

Design

9.1

Scherm

9.3

Hardware / accu

9.4

Camera

9.5

Voordelen Samsung S22

  • Prachtig OLED scherm met soepele bewegingen dankzij 120 Hz refresh rate en HDR
  • Driedubbele camera zorgt voor nog meer detail in foto’s
  • Geschikt voor 5G
  • Snelle vingerafdrukscanner die je niet kunt zien
  • Android 12

Nadelen Samsung S22

  • Fors duurder dan vorige Samsung Galaxy S telefoons
  • Vatbaar voor krassen en barsten

Samsung S22 Review

Goed, dan is het nu toch echt tijd voor het leukste gedeelte van dit artikel: Onze Samsung S22 Review. Bij Top-X.nl zijn we dagelijks bezig met het schrijven van content rond bepaalde producten.

Het is onze missie om consumenten te helpen bij hun aankoopbeslissing en hierbij een eerlijk en onafhankelijk advies te geven. Zo ook bij deze Samsung S22.

Om een goed advies te geven over de Samsung S22 hebben wij deze telefoon beoordeeld op een aantal belangrijke criteria. Dit zijn: Design, Scherm, Hardware en accu & Camerakwaliteit.

Bij elk van bovenstaande criteria hebben wij een score meegegeven waardoor we uiteindelijk een gemiddelde hebben. Kortom, lees gauw verder en ontdek onze score en ervaringen met de Samsung S22.

Design

Onze Score

9.3 /10

Is er sprake van liefde op het eerste gezicht bij de Samsung S22 telefoon? Dat valt op zich wel mee. Samsung heeft ingezet op een no-nonsense ontwerp waarbij eigenlijk totaal geen decoraties op de behuizing te vinden zijn. De hele telefoon heeft maar één soort materiaal, geen lijnen over de voor- of achterkant en een simpele candybar vorm.

Hierdoor valt de telefoon niet per se snel op, maar je kunt ook zeker niet zeggen dat de telefoon er niet goed uit ziet. De Samsung S22 is verkrijgbaar in meerdere subtiele kleuren. Roze, wit, groen en zwart. Geen van deze kleuren zal snel opvallen, maar de subtiliteit van de telefoon maakt het een mooi apparaat om te zien. 

De S22 is voornamelijk gemaakt van glas, zowel aan de voorkant als achterkant. Dit maakt de telefoon vatbaar voor schade door sleutels en andere soorten krassen, maar zorgt wel voor een ontzettend fijn gevoel in de hand. Ook swipe-bewegingen voelen net altijd wat beter op een scherm gemaakt van glas. Daarnaast zal de warmteverdeling beter gaan, wat kan leiden tot betere prestaties. Let dus wel op als je de Samsung S22 koopt, want een val van een metertje hoog zal hij ondanks het anti-kras Gorilla Glass waarschijnlijk niet overleven.

De kromme randen die je zag bij eerdere Samsung toestellen, zijn verdwenen – volgens Samsung is dit om het scherm beter leesbaar te maken en tegelijkertijd om onbedoelde aanrakingen aan de schermrand te voorkomen. Dit zorgt voor een minimalistisch en daardoor tijdloos ontwerp waar je snel aan kunt wennen. 

Over randen gesproken: die zijn er bijna niet te vinden op de Samsung S22. Met een relatieve schermgrootte van 88,6% heb je net genoeg ruimte om je vinger op te rusten en dat zorgt voor een nog mooier en groter scherm, zonder dat je vingeracrobatiek hoeft te beoefenen om bij alle knoppen te kunnen.

Scherm

Onze Score

9.3 /10

Zoals gezegd is het scherm van de S22 echt prachtig. Samsung is één van ‘s werelds grootste producenten van OLED-panelen in zowel televisies als smartphones, en dat is een groot voordeel voor de Samsung Galaxy S22. Het scherm heeft een resolutie van 1080 pixels breed en 2340 pixels hoog – een pixeldichtheid van 422 ppi dus. Meer dan genoeg voor, uhhh, eigenlijk alles wat je kan bedenken.

Ook is het scherm van de Samsung S22 voorzien van HDR ondersteuning. HDR 10+ om precies te zijn. Dat is de HDR standaard die Samsung ook op zijn high-end televisies gebruikt, en dat merk je. Beelden op YouTube of andere platformen die HDR ondersteuning bieden, zien er schitterend uit – de kleuren spatten uit je beeldscherm en bewegen ontzettend soepel dankzij de 120 Hz refresh rate. 

Dat laatste betekent dat er 120 beeldjes per seconde op het scherm te zien zijn – als je dus een app aanklikt, kan het scherm in 1/120ste van een seconde reageren op wat je doet. Hierdoor voelt alles op je telefoon tot wel 4 keer zo snel als bij andere smartphones. Dit is iets wat je geprobeerd moet hebben om in te zien hoe een groot voordeel dit is.

Tot slot de helderheid van het Samsung S22 scherm: geweldig! Hoe vaak gebeurt het je wel niet dat je je scherm in de zomer niet goed kan lezen door de felle zon? Zeker met een zonnebril op je hoofd is het bijna onmogelijk om veel telefoonschermen af te lezen als de zon er vol op staat, maar niet bij de Samsung S22! De helderheid gaat tot wel 1300 nits, en is dus perfect af te lezen in extreem lichte omgevingen.

Hardware en accu

Onze Score

9.4 /10

Van Samsung kun je altijd verwachten dat ze uitstekende prestaties voor je regelen. Dat is niet anders met de Samsung Galaxy S22, want Samsungs Exynos 2200-soc is de nieuwe processor die je in de S22 kunt vinden. Naast dat de processor beter is voorbereid op het bewerken van foto’s doormiddel van AI, zijn de prestaties op het scherm ook zeer goed te merken. Samsung’s eigen processorlijn is al jaren de absolute winnaar op gebied van snelheid, en dat blijft voorlopig even zo!

Apps openen ontzettend snel en je hoeft bijna nooit meer te wachten tot een app is geladen. Ook het geheugen werkt hier aan bij, met 8GB aan RAM kun je tientallen apps, tabbladen en bestanden tegelijk geopend hebben. Als je wil switchen tussen apps, zijn soms zelfs apps van twee dagen oud nog steeds geladen in het geheugen, zodat ze niet opnieuw op hoeven te starten. 

Hoe zit het dan met de batterij? Waar de prestaties goed zijn, is de batterijduur vaak minder lang. In dit geval valt dat reuze mee. Ook al is de batterij van de S22 ietsjes kleiner dan zijn voorganger (3700 mAh in plaats van 4000 mAh), de totale batterijduur die je met de telefoon kunt bereiken zal vergelijkbaar zijn. Dat komt deels doordat de telefoon zuiniger met de energie om gaat.

In onze Samsung S22 ervaringen vonden we nog een leuke extra die Samsung telefoons al jaren hebben: de batterijbesparingsmodus. Iedere telefoon heeft die, maar Samsung Ultra Power Saving Mode gooit daar nog een schepje boven op. Met Ultra Power Saving Mode wordt een groot gedeelte van de hardware in je telefoon compleet uitgezet, zoals enkele cores van de processor en een deel van het geheugen. Ook worden alle achtergrond-processen ingeperkt waardoor de Samsung S22 op een paar enkele procenten nog uren mee kan draaien. Zo bewijst de Samsung S22 zich weer als een telefoon waar je op kan vertrouwen, zelfs als je nog maar een paar procentjes over hebt!

Als je telefoon dan leeg is wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk willen opladen. De S22 heeft een snellaad functie van 25 Watt, die Power Delivery 3.0 genoemd wordt. Deze Power Delivery functie heeft al keer op keer bewezen dat snelladen een prioriteit is voor Samsung, zo ook met de S22. Binnen een halfuurtje opladen kun je al weer ruim een dag vooruit. Je telefoon de hele nacht aan de lader houden is dus verleden tijd – wat ook beter is voor de batterij op de lange termijn, trouwens. Alleen maar voordelen dus op het gebied van snelladen.

Camera's en Kwaliteit

Onze Score

9.5 /10

De Samsung S22 camera heeft ten opzichte van de S21 weinig echt grote veranderingen met zich mee gekregen. In feite is het aantal megapixels zelfs minder groot geworden, van 64 MP naar 50 MP. Betekent dit dan dat de nieuwe S22 een minder goede camera heeft dan de S21? 

Nee, is het antwoord daarop. De S22 camera overtreft zeker weten de S21 in alle opzichten. Hoe meer megapixels, hoe groter de lens moet zijn om genoeg licht op de sensor te krijgen. Door iets minder megapixels aan resolutie te gebruiken, kan de S22 nu een diafragma van 1,8 bereiken in plaats van 2,0 op de S21. Lager is beter en dit verschil lijkt klein, maar kan van een blurry nachtfoto vol met ruis ineens een prachtig beeld maken waar elk detail goed zichtbaar op is. 

Nieuw op de S22 is de ultra wide lens aan de achterkant. Deze lens is ideaal als je groepsfoto’s wil maken van dichtbij of mooie shots van een landschap wil schieten. De brede kijkhoek van 120 graden is bijna net zo groot als dat van het menselijke oog, zodat je dus alles perfect in beeld kunt krijgen. 

Natuurlijk wil je ook weten hoe goed de videokwaliteit van de S22 camera is. Daar mankeert maar weinig aan! Met de S22 kun je in 8K+ resolutie filmen, of te wel 7680x4320 pixels. Dat is dus meer dan 4 keer zo scherp als een 4K TV. Overkill? Voorlopig misschien wel, want veel schermen zijn er niet waar je deze beelden op kunt kijken. Je kan ook filmen in lagere resoluties met een framerate tot wel 960 frames per seconde – in mensentaal is dat ongeveer 40 keer slow motion! Het is niet alleen mooi, maar ook ontzettend interessant om dagelijkse fenomenen zoals vogels in je tuin of een salto op de trampoline in deze snelheid te filmen. Echt een onverwachte maar geweldige toevoeging aan de S22 dus!

Beelden die je schiet op de S22 kun je tevens maken met Super Steady Video. Dat houdt in dat de camera ietsjes verder inzoomt en de extra ruimte aan de zijkanten van het beeld gebruikt om het beeld super stabiel te maken. Je kan dus tracking shots creëren die zo in een film hadden gekund, allemaal zonder een statief of ander duur materiaal aan te schaffen. En het past gewoon allemaal in je broekzak!

Voor de influencers onder ons: de front camera op de S22 is dan niet zo uitgebreid als die op de achterkant, maar wel ontzettend snel en vooral heel scherp. De 10 MP front cam is zeker scherp genoeg, maar met een diafragma van f/ 2,2 kun je soms wel wat ruis verwachten als je foto’s maakt in het donker. Het is een kleine moeite om je telefoon om te draaien en selfies te maken met de achterkant, maar natuurlijk wil je liever gewoon goeie foto’s kunnen maken met de front camera zodat je jezelf kunt zien lachen voor je op de shutter drukt…


Conclusie – Onze Samsung S22 ervaringen

9.4

Eindbeoordeling

Design

9.3

Scherm

9.3

Hardware / accu

9.4

Camera

9.5

Op zoek naar een nieuwe telefoon of een abonnement met toestel? Als het binnen je budget ligt, is het het dan zeker waard om naar de Samsung S22 te kijken! De Galaxy S22 is een uitstekende telefoon op vrijwel ieder gebied. Met de camera maak je haarscherpe foto’s in allerlei omstandigheden, en film je in vette slow-motion of een enorme 8K resolutie. De foto’s worden nog verder verbeterd door kunstmatige intelligentie vanuit de nieuwe processor.

Die SOC is een bescheiden upgrade ten opzichte van de S21, maar alsnog krijg je met de S22 één van de snelste Android-telefoons op de markt zodat je nog efficiënter gebruik kan maken van je telefoon. En over de batterij hoef je je bijna nooit zorgen te maken – hij redt het makkelijk tot het eind van de dag en laadt binnen een uurtje helemaal op dankzij de snellaadfunctie. De S22 is dus een uitstekende keuze voor het merendeel van smartphone gebruikers, want er ontbreekt simpelweg erg weinig aan!


Samsung S22 alternatieven?

Is de S22 toch net niet helemaal jouw ding? We kunnen begrijpen dat de prijs je niet heel erg aanspreekt of je misschien toch liever een iPhone koopt. De front camera op de S22 is niet zo goed als op sommige andere telefoons, zeker in situaties met weinig licht. Hieronder hebben we een aantal alternatieven voor de Samsung S22 uitgekozen, die net iets beter zijn op sommige gebieden!

OnePlus 9 Pro

Kijk je veel series en films op je telefoon en wil je daarbij gebruik maken van het allerbeste display op de markt? Dan kun je nog eens kijken naar de Oneplus 9 Pro. Oneplus is een merk dat zich vooral onderscheidt op gebied van prijs, maar nu ook op het display. Waar Samsung koos voor een iets lagere 1080p+ resolutie om batterijduur te besparen, heeft Oneplus een 1440p + display in de Oneplus 9 Pro telefoon verwerkt. Om te zorgen dat de accuduur niet enorm tegenvalt, is een oplossing daarvoor gevonden. 

Het scherm van de Oneplus 9 Pro heeft namelijk een variable refresh rate. Dat houdt in dat het scherm in staat is om 120 beelden per seconde te verwerken, maar dit alleen daadwerkelijk doet als het voordelen heeft. Als je dus een video van 60 frames per seconde kijkt wordt dit teruggebracht naar 60 beelden per seconde, hetzelfde als de video dus. Er wordt zo minder energie verbruikt aan de grafische chip en dus zorgt dit niet voor problemen met de accuduur. En je kan wel genieten van een HDR scherm van maar liefst 6,7 inch!

Apple Iphone 13 Pro

Ben je aan het overwegen om een S22 te kopen, maar ben je al een tijdje een tevreden gebruiker van Apple telefoons? Het iOS systeem is erg makkelijk en gebruiksvriendelijk, terwijl Samsung vaak juist kritiek krijgt op hun versie van Android. Samsung voegt veel apps toe aan je telefoon zonder dat je daar om hebt gevraagd. Bij een iPhone kun je verwachten dat het systeem perfect in je voordeel werkt – daarnaast biedt een Apple apparaat veel meer privacy dan de Android concurrent, wat ook steeds belangrijker wordt tegenwoordig. Houd je dus meer van iOS en zoek je een vergelijkbare telefoon voor een vergelijkbare prijs? De iPhone 13 Pro (of misschien de grotere iPhone 13 Pro Max) is dan precies waar je naar op zoek bent!

Google Pixel 6

Wil je graag wel een Android telefoon hebben, maar ben je geen fan van de toevoegingen die Samsung maakt aan het besturingssysteem? Als je Android wil ervaren zoals Google (de makers dus) het bedoeld hebben, moet je gaan voor de Google Pixel 6! Dit is een uitstekend alternatief op de S22, zelfs een stuk goedkoper. De camera van de Pixel 6 wordt veel geprezen, vooral omdat het sterk wordt aangestuurd door Google’s uitgebreide kunstmatige intelligentie. Hierdoor worden foto’s achteraf nog geoptimaliseerd voor scherpte, focus en lichtinval. Je krijgt tevens altijd als eerste de nieuwste Android updates en daardoor loop je een halfjaar voor op de Samsung S22!


Veelgestelde vragen over Samsung S22

Hoe hebben jullie de Samsung S22 beoordeeld?

Om een eerlijk beeld te geven over de Samsung S22 hebben wij deze telefoon beoordeeld op meerdere criteria. We hebben hierbij gekeken naar het design, het scherm, de hardware en de accu en de camera. Op basis hiervan hebben we elk criteria een score meegegeven en uiteindelijk een beoordeling gemaakt voor deze telefoon.

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen dit product. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek. Bekijk hier wat de beste opties zijn.

>