fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Investeringsgids: Hoe je veilig cryptocurrency kunt kopen in 2024

Publicatie datum: 5 januari, 2024

Door: Redactie Top-X

2024 belooft een interessant jaar te worden voor cryptocurrency, met zowel een verwachte groei in de markt als een verscherpte regelgeving. Investeren in deze vorm van digitale valuta begint voor heel wat “gewone” mensen op hun radar te komen. Beleggen in cryptocurrency komt immers met tal van voordelen – niet in het minst het enorme winstpotentieel.

Heb je zelf ook interesse om te beginnen met beleggen in crypto, maar weet je niet goed hoe en waar je moet beginnen? Geen zorgen, wij helpen je verder.

In deze korte investeringsgids vertellen we je eerst een aantal zaken die je absoluut moet weten over cryptocurrency. Dan geven we je een stap-voor-stap overzicht hoe je zelf cryptocurrency kunt kopen in 2024, met enkele tips over hoe je dit hele proces zo veilig mogelijk kunt houden.

Wat is crypto precies?

Laten we beginnen met duidelijk te stellen wat cryptocurrency precies is: een vorm van digitale munteenheden die gebaseerd is op technologie genaamd “blockchain”. Blockchain kan je vergelijken met een digitaal gedecentraliseerd logboek, waarbij elke transactie een nieuw blok aan de keten wordt.

Elk nieuw stukje informatie, elke transactie, vormt een nieuw “blok” dat aan de keten wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat een onveranderlijke en transparante reeks van opeenvolgende blokken, die de geschiedenis van alle transacties weergeeft. Het gebruik van blockchain-technologie biedt veiligheid en vertrouwen doordat alle deelnemers toegang hebben tot een gedistribueerd grootboek en elke wijziging unaniem moet worden geaccepteerd.

Elke gebruiker heeft een kopie van dit logboek, er is geen centrale instantie (zoals een bank of overheid) die de informatie verspreidt, alle gebruikers hebben tegelijk de teugels in handen. Dit zorgt ervoor dat cryptomunten en hun transacties erg veilig en transparant zijn, er kan vrijwel onmogelijk mee geknoeid worden.

Cryptomunten bestaan dus zowel als transactiemiddel om zaken mee aan te kopen, als een pure vorm van investeren. Je kan een cryptomunt kopen, net als bijvoorbeeld een aandeel, en de waarde ervan kan stijgen of dalen. Sommige cryptomunten kennen een extreem explosieve groei, bijvoorbeeld van een paar cent naar duizend euro per stuk.

Een kort overzicht hoe je crypto koopt

Crypto kopen is op zich enorm eenvoudig, en iedereen kan hier zonder al te veel moeite mee aan de slag. Volg gewoon deze stappen:

Stap 1: Onderzoek en educatie

Zorg ervoor dat je weet waarmee je bezig bent! Doe onderzoek naar de munten waarin je wil beleggen, wat je strategie precies zal zijn, op welke termijn je wil beleggen, enzovoort. Je moet de markt begrijpen voordat je erin begint te investeren.

Stap 2: Kies een betrouwbaar crypto platform en maak een account aan

Cryptomunten kopen kan je doen bij een andere particuliere gebruiker, maar het is voor beginners beter om een crypto broker te kiezen. Dit is een online platform waar je crypto kan kopen, verkopen en ruilen. Je kan er meestal ook je cryptomunten opslaan. Er zijn honderden verschillende crypto trading platforms, maar er zijn er slechts een tiental die we als de beste van Nederland kunnen bestempelen.

Stap 3: Koop je munten aan

Zodra je een account hebt aangemaakt bij een crypto trading platform en je de identiteitsverificatie hebt doorlopen, kun je cryptomunten naar keuze kopen. Op zich ben je nu klaar. Je kunt je cryptomunten gewoon laten staan bij het platform en hopen dat ze in waarde stijgen.

Stap 4: Beveiliging!

Om er zeker van te zijn dat je met je investering in crypto veilig zit, kunnen we je aanraden om enkele beveiligingspraktijken toe te passen, zoals een sterk wachtwoord en tweefactorauthenticatie. Wanneer je een relatief grote som geld hebt belegd, overweeg dan ook om je cryptomunten over te zetten naar een hardware wallet. Deze offline wallets bieden een extra beveiligingslaag, omdat ze niet constant zijn verbonden met het internet en daarom minder vatbaar zijn voor hacks.

Welke munten kun je het best kopen?

Op moment van schrijven zijn er honderden, wellicht zelfs duizenden verschillende cryptomunten in omloop. Als beginner is het moeilijk om te bepalen waarin je het best belegt: je kan kiezen voor nieuwe munten die nog een mogelijk sterke groei voor zich hebben, maar die voor hetzelfde geld morgen al kunnen crashen.

Je kan ook in meer gevestigde munten zoals Bitcoin of Ethereum beleggen. Die bestaan al jaren, maar kosten ook veel meer per stuk, en hebben wellicht geen explosieve groei meer voor zich.

In welke munten jij het best belegt, hangt af van je beleggingsdoelen. Wil je voornamelijk kapitaal behouden met wat gestage groei over meerdere jaren? Kies dan voor de grote gevestigde munten. Wil je liever wat meer risico nemen met de kans op een gigantische toename in de waarde van je belegging? Ga dan voor nieuwe munten of bepaalde “meme coins” die soms van de ene week op de andere kunnen vertienvoudigen in waarde.

Conclusie

Beleggen in crypto vormt een uitgelezen kans voor zowel beginnende als gevorderde beleggers om hun investeringsportfolio een stukje diverser te maken.

Het is vrij eenvoudig om hiermee te beginnen, door simpelweg de stappen te volgen die we in dit artikel hebben toegelicht. De crypto-sector heeft misschien niet de beste reputatie op het vlak van veiligheid, maar dit heb je zelf voor een groot stuk in handen. Als je ervoor zorgt dat je persoonlijke beveiligingsmethoden toepast en je beleggingen op een hardware wallet bewaart, kan een cryptobelegging perfect veilig zijn.

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>