fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Het belang van het vernietigen van harde schijven op de juiste manier

Publicatie datum: 7 oktober, 2022

Door: Redactie Top-X

Een harde schijf is een drager van heel wat informatie. Denk bijvoorbeeld maar aan de administratie, klantgegevens, contracten, verslagen en ga zo maar door. Het gaat daarbij vaak om data waarvan het niet de bedoeling is dat deze in handen van derden valt. Een manier om dit te verzekeren is het vernietigen van de harde schijf. Maar hoe ga je nu harde schijven vernietigen? En waarom is het belangrijk dat je dit op de correcte manier doet? 

Waarom een harde schijf vernietigen?

De belangrijkste reden om een harde schijf te vernietigen is omdat je niet wilt dat de data, die op de schijf terug te vinden is, in handen van derden valt. Vaak vind je heel wat vertrouwelijke gegevens in deze data terug. Het is dan op zijn minst een teken van goed bestuur om de vernietiging hiervan te verzekeren. Die waarheid geldt overigens niet enkel voor bedrijven of organisaties. In een tijd van identiteitsdiefstal en cybercriminaliteit is het altijd voorzichtiger geen data na te laten. 

Denk maar eens na over alle informatie die je op persoonlijk vlak op een harde schijf na kunt laten. Jouw adres, bankrekeningnummer, identiteit en nog veel meer informatie waar een derde geen zaken mee heeft. Het zijn stuk voor stuk gegevens die met een klein beetje kwade wil en technische kunde veel problemen in jouw leven kunnen veroorzaken. Het zal je dan ook niet verbazen dat een harde schijf vernietigen populair is en soms zelfs nodig is.

Hoe vernietig je een harde schijf?

Er zijn een aantal methodes die je kunt gebruiken om een harde schijf te vernietigen. Zo kan je speciale software gebruiken om de data te wissen. Je kunt ook een harddiskvernietiger inschakelen of de harde schijf van de laptop of pc in kwestie formatteren. Daarnaast kan je ook voor het brute werk gaan en de harde schijf fysiek kapotmaken. Ten slotte kan je het zekere voor het onzekere nemen en een specialist inschakelen om de harde schijf kapot te maken.

Het belang van het goed te doen

Een harde schijf secuur en finaal vernietigen en alle data die erop staat onbruikbaar maken is specialistisch werk. Er zijn namelijk heel wat manieren om schade aan de harde schijf terug te herstellen. Doorboren, waterschade, valschade, magneten, via software wissen en zelfs in brand steken: het zijn allemaal manieren waar een oplossing voor bestaat. Dat betekent dus ook dat jouw gegevens nog niet veilig zijn. 

Wil je absolute zekerheid over het verdwijnen van de harde schijf en alle data erop? Dan kan je best een specialist inschakelen. Een specialist beschikt over specifieke apparatuur en shredders die de klus voor je klaren. Mooi meegenomen is dat je ook een certificaat van vernietiging kunt krijgen en dat de restmaterialen gerecycled kunnen worden. Het is boven alles de enige echte manier om er zeker van te zijn dat de harde schijf ook echt kapot is en dat de data is gewist.

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>