fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Het belang van goed zitten

Publicatie datum: 31 oktober, 2023

Door: Redactie Top-X

Een goede zithouding is voor iedereen belangrijk. Je kunt er gezondheidsklachten mee voorkomen! Hierbij kun je denken aan klachten aan de rug, schouders of benen. Zeker voor ouderen of mensen die al klachten hebben, is het van belang om goed op de zithouding te letten. In dit artikel tref je informatie aan over dit onderwerp, inclusief een aantal praktische tips waarmee je veel leed kunt voorkomen. 

Wat is een goede zithouding?

Een goede zithouding zorgt ervoor dat ons lichaam optimaal wordt gebruikt en ondersteunt. Bij een goede zithouding zitten we rechtop. Lekker onderuit hangend op de bank voelt vaak wel even prettig, maar is voor het lichaam zeker niet altijd goed. 

Wanneer we in een goede zithouding plaatsnemen, zijn de voeten plat op de grond. De heupen zijn hoger dan de knieën. Handig om dit dus eens goed na te gaan, wanneer je zit op jouw favoriete stoel! De schouders en de onderrug raken de stoelleuning. Hierdoor wordt je rug goed ondersteunt. Rugklachten komen veel voor en kunnen langdurig nare pijn veroorzaken. Vandaar dat het belangrijk is goed op de ondersteuning van je rug te letten wanneer je zit!

Het belang van een goede stoel

Bij de aankoop van een stoel letten veel mensen op het uiterlijk. Past de stoel qua uitstraling wel bij je smaak en interieur? Uiteraard is dit erg belangrijk. Je wilt tenslotte een mooi meubelstuk aankopen, maar vergeet hierbij niet om kritisch te kijken of je ook goed wordt ondersteund bij de juiste zithouding. Dit is echt minstens zo belangrijk!

Je postuur en lichaamshouding zijn namelijk sterk bepalend bij de keuze voor de juiste stoel. Voor echtparen met een groot lengteverschil kan dit bijvoorbeeld een grote uitdaging vormen bij de keuze voor passende eetkamerstoelen! Gelukkig zijn er veel bedrijven met de juiste kennis om hierin advies te geven.

Afwisseling tussen staan en zitten is essentieel

Ons lichaam is niet gemaakt om langdurig te zitten. We zijn op ons best wanneer we beweging en rust regelmatig met elkaar afwisselen. Onze bloedsomloop komt daarmee goed op gang en de organen worden dan voorzien van extra zuurstof. Ook de spieren kunnen even spannen en ontspannen. Het doet ons lichaam goed.

Helaas is dat niet voor iedereen makkelijk uit te voeren. Door ouderdom of gezondheidsklachten zijn mensen soms langdurig afhankelijk van een stoel. Juist in dit situaties is het belangrijk goed te kijken of de stoel je de juiste ondersteuning geeft tijdens het zitten, maar zeker ook bij het opstaan. Een ideale stoel in deze situatie is een sta op stoel.

Hoe vind ik een goede sta op stoel?

Er is veel aanbod van stoelen, die je ondersteunen bij het opstaan. Deze stoelen worden ook wel sta op stoelen genoemd. Vaak kunnen verschillende onderdelen van de stoel met behulp van een afstandsbieding worden bewogen, waardoor je lichaam wordt geholpen bij de natuurlijke beweging van het opstaan.

Sta op stoelen roepen bij veel mensen een beetje oubollig beeld op, maar tegenwoordig zijn er ook veel moderne varianten verkrijgbaar. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje hiervoor op Velderhof.nl.

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>