fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Duurzame verpakkingen? Hier moet je beginnen!

Publicatie datum: 6 december, 2022

Door: Jerry van Es

Het online bestellen van kleding, huishoudelijke artikelen en andere gebruiksvoorwerpen is voor veel mensen een groot gemak. Niet alleen is de consument geen extra tijd kwijt aan het winkelen omdat het bestellen tussen de bedrijven door vanuit huis kan worden gedaan. Een nadeel is dat er veel verpakkingsmateriaal mee gemoeid is, dat vervolgens het milieu zwaar belast. Je kunt dit oplossen door te kiezen voor duurzame verpakkingen.

In dit artikel geef ik voorbeelden van duurzame verpakkingen, vertel ik wat we verstaan onder duurzaam en leggen we uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan met milieuvriendelijke verpakkingsmogelijkheden voor jouw product!

Wat is een duurzame verpakking?

Een duurzame verpakking is een verpakking die na het gebruik gerecycled kan worden. Hierdoor krijgt de verpakking een tweede leven en verdwijnt het niet direct op de vuilnisbelt.


Een ander kenmerk voor duurzaamheid is bijvoorbeeld dat het verpakkingsmateriaal licht van gewicht is. Hoe lichter de verpakking, hoe minder materiaal erin verwerkt is, hoe kleiner de CO2-uitstoot is. Direct daaraan gekoppeld is het feit dat een duurzame verpakking compact moet zijn. Het product moet dus goed in de verpakking passen. Hiermee voorkom je dat loze ruimte weer met ander materiaal opgevuld moet worden. Bovendien kan een vervoerder meer pakketten vervoeren als de producten in een doos of verpakking zitten die aansluit bij de werkelijke afmetingen. Dit scheelt ook in het aantal ritten dat nodig is om alle bestellingen te bezorgen.


Uit onderzoek is gebleken dat, mede door de vele online bestellingen, het volume van het verpakkingsmateriaal dat in Nederland jaarlijks gebruikt wordt, rond de 98 miljoen kilo ligt. Dit enorme aantal is samengesteld uit papier, plastic en karton. De kartonnen dozen hebben hier het grootste aandeel in, namelijk 84 miljoen kilo. Er is dus een groot maatschappelijk belang om dit aantal terug te dringen. Als ondernemer kun je daar een bijdrage aan leveren door over te stappen naar duurzame verpakkingen.

Voorbeelden van duurzame verpakkingen

Om te voorkomen dat je voor ieder product uit je assortiment dozen met verschillende volumes moet aanschaffen, kies je bijvoorbeeld voor verpakkingen waarbij de afmetingen variabel zijn. Dit zijn dozen die je in de gewenste maat kunt vouwen, zodat je hiermee ruimte en opvulmateriaal bespaart.

Verstuur je uitsluitend producten met gelijke afmetingen, zoals bijvoorbeeld flessen of platte voorwerpen? Kies dan voor verpakkingsmateriaal op maat. Dit kunnen dozen zijn die specifiek afgestemd zijn op de afmetingen van jouw assortiment of je kiest niet voor dozen, maar voor speciale kartonnen enveloppen of eventueel voor zakken. Deze beiden zijn heel geschikt voor producten die niet breekbaar zijn, zoals boeken of kleding. Eventueel passen dit soort duurzame verpakkingen door de brievenbus, zodat de bestelling altijd afgeleverd kan worden.

Op zoek naar een goede verpakkings specialist?

In ons gesprek met Mette van PurePack wist zij ons zeer professionele wijze te adviseren over welke mogelijkheden er zijn op het gebied van duurzame verpakkingsopties. Ze weet niet alleen duidelijk te vertellen welke impact de verschillende verpakkingsmaterialen hebben, maar ook wat dit betekent voor de kosten. Wij hebben geleerd dat duurzame of biologisch afbreekbare verpakkingen niet automatisch duurder hoeven te zijn.

Purepack is wat ons betreft dan ook de nummer 1 verpakkingsspecialist van Nederland met meer dan 10 jaar ervaring. Je kunt hier terecht voor verpakkingen met de volgende eigenschappen;

✓ Biologisch afbreekbare verpakking
✓ Recyclebaar en circulaire verpakking
✓ Grondstoffen uit landbouwafval of gerecyclede verpakking
✓ Hernieuwbare grondstoffen van hernieuwbare bronnen
✓ FSC gecertificeerd (Forest Stewardship Council, verantwoord bosbeheer)
✓ CO2 neutraal geproduceerd
✓ Voedselveilige verpakkingen
✓ Kartonnen verpakking met Cradle to Cradle certificaat

Welke duurzame verpakkingsmaterialen zien we steeds vaker terug?

Duurzame verpakkingsmaterialen gaan verder dan alleen de kartonnen doos of de kartonnen envelop waar het bestelde artikel in zit. Een product kan ook in een plastic zak verpakt zijn. Toch is karton het meest gebruikte verpakkingsmateriaal. Karton is een duurzame verpakking omdat het voor meer dan 80% bestaat uit oud papier. Maar ook het karton zelf kan nog een keer gerecycled worden. Dit maakt karton dus een zeer duurzaam materiaal. Of je kiest voor karton dat niet papier, maar gras of bamboe als grondstof heeft. 

Vervang het plastic opvulmateriaal ook door karton of gebruik in plaats van plastic opvulchips een plantaardige variant. Zelfs de plastic tape kan vervangen worden door een tape op basis van papier. Steeds meer verpakkingsmaterialen zijn gemaakt van organische materialen, waarbij het milieu minder belast wordt, ook als de verpakking na een keer gebruik wordt weggegooid.

Lever je niet direct aan de consument, maar wel aan een winkel? Of stuur je producten van het ene filiaal naar het andere? Dan heb je de optie om je producten niet in kartonnen of plastic verpakkingen aan te leveren, maar bijvoorbeeld in speciale kunststof bakken. Door hierover met je afnemers afspraken te maken, kun je producten duurzamer op de plaats van bestemming krijgen doordat je geen gebruik maakt van wegwerpmaterialen om je producten in te vervoeren. Deze bakken zijn stapelbaar en kunnen dus, zonder al te veel ruimte in te nemen, ook eenvoudig weer leeg teruggestuurd worden. Al met al zijn er genoeg duurzame verpakkingsmaterialen waaruit je kunt kiezen.

Is er een verschil tussen biologische en duurzame verpakkingen?

Wat is nou precies het verschil tussen een biologische en duurzame verpakking?

Een verpakking die duurzaam is, noemt men ook wel bio-based; er zijn grondstoffen in verwerkt die hernieuwbaar zijn. Dat wil zeggen dat deze grondstoffen uit de natuur komen. Deze grondstoffen groeien, nadat bijvoorbeeld een deel is geoogst voor de productie van het verpakkingsmateriaal, ook weer verder. Denk hierbij aan hout, katoen of wol. Het wil alleen niet zeggen dat deze materialen na verwerking en gebruik ook weer op een natuurlijke manier afgebroken kunnen worden.
Biologische verpakkingsmaterialen kun je wel als gft-afval weggooien.

Deze verpakkingsmaterialen kunnen namelijk door onder andere schimmels op een natuurlijke manier afgebroken worden. Dat maakt een product biologisch, mede doordat er tijdens het afbreekproces geen reststoffen overblijven. Voorbeelden van biologisch afbreekbare materialen zijn kurk en hout. Verpakkingsmaterialen kunnen dus op verschillende manieren duurzaam zijn.

Hoe kun je zelf met duurzame verpakkingen starten?

De overgang van het gebruik van reguliere verpakkingsmaterialen naar duurzame verpakkingsmaterialen vraagt tijd en ook wat onderzoek. Je moet ten eerste eens kritisch kijken naar de verschillende soorten verpakkingsmaterialen die je nu in huis hebt, in combinatie met de producten die je verpakt. Verstuur je ieder product in een doos met hetzelfde volume en vul je de lege ruimtes op? Of heb je al nagedacht over verpakkingen op maat? 


Waaruit bestaat je huidige verpakkingsmateriaal eigenlijk en kun je hier nog verbeteringen in doorvoeren? Kijk eens of de dozen gemaakt zijn van een of meerdere grondstoffen, zoals alleen karton of een combinatie van karton en plastic. Dat kan al een indicatie zijn hoe duurzaam een verpakking is.


Duurzaam begint namelijk niet alleen op het moment van de productie, maar loopt door tot het moment dat de verpakking gerecycled moet worden. Om de overgang naar duurzame verpakkingen in goede banen te leiden en daarbij niets over het hoofd te zien, kun je ongetwijfeld advies gebruiken van een deskundig bedrijf op dit gebied, zoals PurePack.


Op deze manier weet je zeker dat je alle aspecten van duurzaam verpakken volledig hebt benut. Niet alleen als het gaat om kartonnen verpakkingen, maar ook als je gebruik maakt van biologisch afbreekbaar plastic. Je krijgt niet alleen advies over de verschillende verpakkingsoplossingen. Er is tevens begeleiding bij het vinden van de juiste partner om de beste verpakking te krijgen, die helemaal aansluit bij jouw producten.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf

In welke branche je ook werkzaam bent, er is altijd een oplossing voor duurzame verpakkingen. Maak je daarvan gebruik, dan zul je niet alleen merken dat je kunt besparen op de kosten omdat je efficiënter met je verpakkingen en opvulmaterialen kunt werken. Je draagt tevens bij aan het verminderen van de voetafdruk als het gaat om CO2-uitstoot. Bovendien zullen je afnemers, of dit nu bedrijven zijn of de eindconsument, het zeker waarderen dat jouw bedrijf zich inzet voor een duurzamere wereld.

Over de auteur

Jerry van Es

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>