fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Beleggen in geld of in je passie?

Publicatie datum: 20 september, 2023

Door: Puck

De laatste jaren is beleggen hip en happening. Vergeet het stoffige imago, beleggen is populair. En dat is mede te danken aan de groei van cryptocurrency, waaronder Bitcoin de bekendste cryptocurrency is. Beleggen brengt altijd risico met zich mee, immers je kan je inleg (geld) kwijtraken. Toch zijn sommige vormen van beleggen minder risicovol, zo blijkt uit onderzoek van ExpressVPN. Uit dit onderzoek blijkt dat zogeheten 'passiebeleggingen' een goed rendement kunnen opleveren. Maar wat zijn passiebeleggingen eigenlijk en waarom zouden ze wel eens een betere keuze kunnen zijn dan beleggen in Bitcoin?


Wat zijn passiebeleggingen?

Klinkt passiebeleggingen je wat vreemd in de oren? Eigenlijk is het heel simpel, het zijn beleggingen gebaseerd zijn op je persoonlijke interesses en passies. Ze worden ook wel hobbybeleggingen genoemd. Denk echter niet dat je met een kopen van een wielrenfiets (als je hobby wielrennen is), dat je dan investeert in een passiebelegging. Het idee achter deze vorm van beleggen is om te investeren in iets waar je een diepe affiniteit mee hebt, zoals kunst, vintage auto's, wijn, of verzamelobjecten. Hier gaan vaak ook grote sommen geld mee gemoeid. 

Deze objecten zijn vaak heel waardevol. Naast het financiële rendement, combineert passie beleggen het plezier van het bezitten van iets waar je van houdt met het potentieel voor waardegroei.

passie beleggingen

Een overzicht van verschillende soorten passie beleggingen. Bron: Knight Frank

De voordelen

Investeren in passiebeleggingen heeft meerdere voordelen. Allereerst het plezier. Wanneer je investeert in iets waar je gepassioneerd over bent, gaat het niet alleen om de winst, maar ook om de ervaring. Het kan je voldoening en plezier geven om je bezig te houden met je passie en tegelijkertijd te profiteren van potentiële waardestijgingen. Daarnaast kan beheren van passiebeleggingen je in contact brengen met een gemeenschap van gelijkgestemde mensen.

Of je nu kunstwerken verzamelt of vintage auto's restaureert of whisky verzamelt, je kunt deel uitmaken van een gemeenschap van liefhebbers die dezelfde interesses delen. Hierdoor kan je jouw plezier delen, maar maak je ook waardevolle connecties en vriendschappen. Daarnaast hebben passiebeleggingen vaak een tastbare en emotionele waarde, in tegenstelling tot beleggingen zoals Bitcoin of aandelen.

Deze emotionele waarde - wat meer betekent dan enkel het financieel rendement - kan je ook helpen rustig te blijven tijdens volatiele marktperioden. Als laatste- wellicht niet onbelangrijk - kan je passiebeleggingen beter beveiligen tegen tegen diefstal of schade, in tegenstelling tot Bitcoin, dat gevoelig is voor digitale beveiligingsrisico's. Daarnaast kunnen crypto brokers ook onbetrouwbaar zijn.

Bron: statista | De verkoop van online kunst over de afgelopen 10 jaar.

Waarom het slim is om te investeren

Bij beleggen is er één regel heilig; beleg met geld wat je kunt missen en spreid je beleggingen. Hierdoor kan je je risico's spreiden en maak je meer kans op rendement. Door te investeren in passiebeleggingen zoals luxe producten zoals zeldzame whiskyflessen, wijn, auto's of sieraden, loop je minder risico. Deze beleggingen bieden een unieke kans om te diversifiëren buiten traditionele activa zoals aandelen en obligaties.

 Daarnaast is er nog een voordeel: namelijk jouw passie. Als je gepassioneerd bent over een bepaald gebied, heb je vaak al veel kennis en inzicht. Dit kan je een voordeel geven bij het selecteren van de beste investeringen in dat domein. 

Ook gaat het niet alleen om het eindresultaat bij passie beleggingen, maar ook op het plezier van het verzamelen, restaureren of bewonderen van je bezittingen. Wil je meer dan alleen een goed rendement en geldwaarde uit je beleggingen? Kies dan om te investeren in passiebeleggingen. Plezier verzekerd!

Over de auteur

Puck

Mijn naam is Puck en naast mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen schrijf ik regelmatig voor Top-X en andere websites. Ik vind het erg leuk om mezelf vast te bijten in een onderwerp en de informatie zo duidelijk mogelijk aan de lezers te communiceren. Mocht je vragen hebben voor mij, aarzel dan niet om contact op te nemen.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>