fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waar moet je op letten bij het kopen van een aanhangwagen? 3 Tips!

Publicatie datum: 11 oktober, 2021

Door: Jerry van Es

Aanhangwagen


Dit artikel gaat over het kopen van een aanhangwagen. We noemen dat ook wel een aanhanger. Waar moet je dan op letten? We geven hier drie tips. Maar eerst, wat verstaan we hier onder een aanhangwagen?

Wat is een aanhanger?

Een aanhanger wordt gekoppeld aan een motorvoertuig en daardoor voortgetrokken. Zo’n motorvoertuig beschikt over een constructie voor de aankoppeling. Bij zware voertuigen is dat vaak een vangmuil.

De aanhanger heeft dan aan de voorzijde een constructie met aan het eind een ring, die in de vangmuil gaat en waar daarheen een pin gaat. Lichtere voertuigen hebben een uitstekende constructie met een kogel erop. De aanhanger heeft dan een arm die op de kogel wordt geklemd.

Autonoom versus middenasser

Er zijn aanhangwagens die een vooras met draaimechanisme hebben. De voor- en achteras liggen dan op zekere afstand van elkaar, zodat deze aanhanger heel stabiel staat. Dit wordt een autonome aanhanger genoemd.

Een aanhanger zonder zo’n draaimechanisme heeft maar een as, of meerdere assen die dicht bij elkaar liggen. Deze wordt met een middenasaanhangwagen aangeduid. De constructie ervan is simpeler en voor het (af)laden kan die vaak beter zijn aangekoppeld.

De soort en de grootte van de aanhanger

Voorop staat waarvoor de aanhanger gebruikt gaat worden. Welke eisen stellen de ladingen. We kunnen onder meer de volgende typen aanhanger onderscheiden:

  • Gesloten aanhangwagen
    Bij de gesloten aanhangwagen kunnen we onderscheid maken tussen een vaste opbouw en een huifzeil.
  • Plateauwagen
    Een plateauwagen heeft een vlakke vloer, vaak met zijkleppen en een achterklep.
  • Een bakwagen aanhanger
    De bakwagen aanhanger lijkt op een plateauwagen met kleppen, maar de wandjes scharnieren niet.
  • Kipper
    Een kipper heeft een mechanisme om de laadvloer te kantelen.
  • Autotransporter
    Autotranssporters zijn lager dan andere typen en hebben een klep of oprijplaten voor het op- afrijden van auto’s.

Voor alle genoemde soorten aanhangers kan je terecht bij Hapert.

Trekkend motorvoertuig, aanhanger en rijbewijs

Een aanhanger van minder dan 3500 kilogram hoeft geen APK en WA-verkering te hebben, en er hoeft geen wegenbelasting te worden betaald. Daarboven gelden andere regels. Voor elk model auto bestaat er een maximaal gewicht dat ermee mag worden getrokken.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen geremd en ongeremd gewicht, dus of de aanhanger wel of geen eigen remmen heeft. Met een B-rijbewijs kan je een aanhanger trekken met een totaal gewicht, inclusief lading, tot 750 kg. Meer dan 750 kg is alleen toegestaan als het motorvoertuig en aanhanger samen niet meer kunnen wegen dan 3500 kg.

Het gewicht van de lading telt daarbij niet, maar het maximum laadvermogen. Ga je over de hier genoemde grenzen heen, dan kan het met dezelfde aanhanger zijn dat je een ander motorvoertuig nodig hebt en/of een ander rijbewijs.

Conclusie

Bij de aanschaf van een aanhanger let dan onder meer op deze drie dingen:

  1. Welke eisen stelt de lading,
  2. Wat is het geremd/ongeremd gewicht dat met de auto mag worden getrokken,
  3. Heb je het juiste rijbewijs.

Er is veel keuze en als je een goed idee wilt hebben van de opties, ga dan eens kijken bij een bedrijf als Hapert.

Over de auteur

Jerry van Es

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>