fbpx

Ontvang Gratis Offertes

Vergelijk 4 zonnepanelen specialisten in jouw regio

Door: Jerry van Es

Plug en Play zonnepanelen met stekker

Makkelijk zonnepanelen installeren zonder de hulp van zonnepanelen installateurs? Het kan met plug en play zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen met stekker die je direct in het stopcontact kunt stoppen. In dit artikel gaan we in op hoe het werkt, wat de kosten zijn en hoe het zit met de ervaringen van anderen.


Wat zijn Plug en Play zonnepanelen?

Plug en Play zonnepanelen zijn zonnepanelen die direct de energie terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet, zonder dat daar een aparte omvormer voor nodig is. Hierdoor kun je de panelen direct aansluiten aan het stopcontact en hoeft er niks gekoppeld te worden aan je meterkast.

Een van de voordelen wanneer je zonnepanelen met stekker koopt is dat je de installatie soms zelf kunt doen, zonder hulp van een installateur. Nadelen zijn er ook, zo kun je slechts een maximaal aantal PV panelen op deze manier aansluiten, zonder dat deze een eigen groep nodig hebben.

Voordelen en Nadelen zonnepanelen met stekker

Voor we verder ingaan op hoe het precies werkt en wat de kosten zijn geven we je de belangrijkste voordelen van zonnepanelen met stekker. Uiteraard benoemen we ook de nadelen.

Voordelen zonnepanelen met stekker

 • omvormers zitten in de panelen
 • direct aan te sluiten op het stopcontact (geen elektricien nodig)
 • zelf installeren in de meeste gevallen mogelijk (i.t.t. reguliere zonnepanelen)
 • perfect voor zonnepanelen in de tuin of op een dakkapel
 • direct je eigen stroom opwekken

Nadelen zonnepanelen met stekker

 • vooral geschikt voor een kleine installatie (middelgroot systeem heeft een eigen elektra groep nodig)
 • plug in zonnepanelen zijn vooral geschikt als bijstroom, niet om volledig onafhankelijk te worden
 • je moet je panelen aanmelden bij je elektriciteitsnet

De ideale zonnepanelen installatie voor jouw situatie?

 • Vergelijk prijzen van 4 zonnepanelen specialisten
 • Bespaar tot 40%
 • Offerte aanvragen zijn gratis en geheel vrijblijvend
 • Lokale specialisten uit jouw eigen regio

Hoe werken zonnepanelen met stekker?

Plug and play zonnepanelen komen over het algemeen in een set met 2 panelen. Meegeleverd zitten micro-omvormers, een stekker en een AC connecter. Hiermee heb je een maximaal vermogen van 600Wp. Dit is lang niet genoeg om in al je energievoorziening te voldoen. Wanneer je er meer wil aansluiten heb je specialisten nodig die een aparte groep op de meterkast kunnen aanmaken. Op deze manier kun je meerdere panelen aan elkaar koppelen.

Wanneer je echter de hulp van zonnepanelen specialisten nodig hebt valt het grootste voordeel van zonnepanelen met stekker wel weg. Je kunt dan beter kiezen voor reguliere zonnepanelen.

Voorbeelden:

Zonnepanelen aanmelden

Let op: je moet je zonnepanelen met stekker verplicht aanmelden bij je stroomleverancier.

Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar de website (energieleveren.nl)
 2. Voer je adres- en contactgegevens in
 3. Je ontvangt een e-mail waarin gevraagd wordt om je e-mailadres te verifiëren
 4. Beantwoord de vragen die ze hebben over je installatie (merk panelen, soort omvormer, etc)

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen op stopcontact

Op top-X doen we er alles aan om jou te helpen met het vinden van de perfecte zonnepanelen op stopcontact of een goede, prijs vriendelijke zonnepanelen installateur. We vinden het dan ook handig om de kosten en opbrengsten in kaart te brengen. Zo weet je precies waar je aan toe bent wanneer je begint met eigen stroom opwekken.

Houdt er rekening mee dat het hier gaat om inschattingen. De exacte opbrengst en kosten zijn afhankelijk van jouw keuze voor een merk en hoeveel zonuren je op jouw locatie hebt.

Hoeveel panelen?

Opbrengst in Wp

Opbrengst in €

Kosten aanschaf (incl. BTW) *

2

+- 575 Wp

€ 110,-

€ 700,-

4

+- 1150 Wp

€ 220,-

€ 1.400,-

6

+- 1725 Wp

€ 330,-

€ 2.100,-

8

+- 2300 Wp

€ 440,-

€ 2.800,-

* Wanneer je kiest voor meer dan 2 panelen komen er nog kosten bij omdat je hier zonnepanelen specialisten voor nodig hebt. 

Kosten

De kosten zijn over het algemeen ongeveer 700 euro per 2 panelen. Je kunt deze kopen bij bijvoorbeeld Bol.com maar ook andere webwinkels in Nederland. houdt er rekening mee dat je de BTW kunt terugvragen. De daadwerkelijke aanschafprijs ligt in werkelijkheid dus wat lager dan de retail prijzen die je op de websites ziet.

Opbrengsten

Een set levert in gemiddelde omstandigheden jaarlijks ruim 100 euro op. De precieze opbrengst hangt af van het aantal zon uren-, schaduwuren en merk en model zonnepaneel.

BTW terugvragen

Wist jij dat je de BTW van de zonnepanelen terug kunt krijgen? Dit doe je bij de aangifte van je belastingaangifte. Voor het kopen van zonnepanelen kun je dan ook het best kijken naar de prijs exclusief BTW.

De ideale zonnepanelen installatie voor jouw situatie?

 • Vergelijk prijzen van 4 zonnepanelen specialisten
 • Bespaar tot 40%
 • Offerte aanvragen zijn gratis en geheel vrijblijvend
 • Lokale specialisten uit jouw eigen regio

Waar kun je zonnepanelen met stekker kopen?

De meeste zonnepanelen specialisten die leveren alleen de standaard panelen die een aparte omvormer nodig hebben. Wanneer je een zonnepanelen met stekker set wil kopen voor het stroom opwekken kun je terecht bij 2 verschillende webshops.

> Bekijk zonnepanelen op stopcontact bij bol.com
> Bekijk deze zonnepanelen bij Off Grid centrum (tijdelijk uitverkocht)

Terugverdientijd

De terugverdientijd ligt tussen de 5 tot 8 jaar. Wanneer je in één keer meerdere panelen aanschaft dan betaal je vaak een lagere prijs per paneel, waardoor de terugverdientijd vaak iets korter is.

Het is wel zo dat de prijs van sommige grondstoffen zijn gestegen de afgelopen maanden. Het kan zijn dat de prijzen op korte termijn iets gaan toenemen waardoor de terugverdientijd ook licht kan teruglopen.

Goed om te weten

Er zijn een paar punten die goed zijn om te weten. Zo heb je om een paneel aan te sluiten op je stopcontact in sommige gevallen een verlengkabel nodig. Deze is makkelijk online te verkrijgen en kost maximaal een paar euro.


Overweeg je zonnepanelen te verzekeren. Je kunt informatie over de tarieven opvragen bij je verzekeraar. Vooral bij grotere installaties is dit de moeite waard omdat de aanschafkosten hoger zijn.


Dit type paneel is over het algemeen wat groter qua afmeting. Ga van te voren goed na of deze grote zonnepanelen op jouw dak passen.


Zonnepanelen met stekker ervaringen

Wanneer je zoekt op het internet zie je al gauw dat er mensen zijn die goede en slechte ervaringen hebben. We delen een drietal ervaringen met je om een goed beeld te geven. 

Super simpel
"Ik gebruik ze al ruim 11 maanden voor de stroomvoorziening in mijn tuinhuisje. Werkt perfect en tot nu toe nog nergens tegenaan gelopen. Installeren was een piece of cake."

Joop Celo

Niet wat ik verwacht had
"Leuke gadget maar niet meer dan dat. Wist waar ik van tevoren aan toe was maar heb mij er toch een beetje op verkeken."

Peter

Lekker duurzaam
"Goedkoop in aanschaf en heerlijk duurzaam. Makkelijk stroom opwekken zonder installateur. Een vrouw kan de was doen in dit geval!"

Monique (off-grid)

De ideale zonnepanelen installatie voor jouw situatie?

 • Vergelijk prijzen van 4 zonnepanelen specialisten
 • Bespaar tot 40%
 • Offerte aanvragen zijn gratis en geheel vrijblijvend
 • Lokale specialisten uit jouw eigen regio

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen kun je maximaal op een stopcontact aansluiten?

Wanneer je ze wil aansluiten op een groep waar ook andere apparaten op staan aangesloten kun je maximaal 2 zonnepanelen op een geaard stopcontact aansluiten. Als je een aparte groep laat maken dan kun je vaak wel tot 8 panelen tegelijk aansluiten op één stopcontact.

Kunnen zonnepanelen werken zonder omvormer?

Ja en nee. Bij zonnepanelen met stekker zitten de omvormers al in de panelen zelf gebouwd. Je hebt dus geen aparte omvormer nodig. Echter heb je deze dus wel altijd nodig. Het verschil zit hem in het feit dat je een aparte omvormer nodig hebt of niet. 

Wat als ik ga verhuizen?

Een zet van plug in panelen zijn makkelijk op te bouwen en ook af te bouwen. Verhuizen is dan ook geen probleem. Bij een verhuizing is de installatie binnen no-time weer af- en aangesloten!

Jerry van Es

Over de auteur

Mijn naam is Jerry van Es. Naast mijn werk als SEO-specialist vind ik het heerlijk om bezig te zijn in en rond het huis. Ik vind het heerlijk om te klussen in het huis of in de tuin. Ook heb ik een enorme interesse in alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Ik vind het daarom super leuk om mijn kennis te delen via Top-X.nl.

Bekijk hier alle artikelen die ik heb geschreven.

>