fbpx

Ontvang Gratis Offertes

Vergelijk 4 zonnepanelen specialisten in jouw regio

Door: Jerry van Es

Zonnepanelen terugverdientijd

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? Het is een vraag die we regelmatig terug zien komen.  Niet zo gek overigens want het kopen van zonnepanelen is een flinke investering.

Echter is het wel een investering die op de lange termijn kan zorgen voor een lagere energierekening waardoor je je investering terug verdient.

Maar hoe lang duurt het nou voordat je geld gaat verdienen op je investering? In dit artikel gaan we je daar alles over vertellen!

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt rond de 10 jaar. Deze terugverdientijd kan nog wel gedrukt worden dankzij verschillende subsidies. Afhankelijk van waar je woont zijn er verschillende interessante subsidies die je kunt claimen. Ook kun je de BTW die je betaalt over de aanschaf van zonnepanelen terugvragen. Door deze twee factoren wordt de terugverdientijd van zonnepanelen teruggedrongen naar zo'n 7 jaar.

terugverdientijd zonnepanelen

Wat bedoelen we met de Zonnepanelen terugverdientijd?

Wanneer we het hebben over de terugverdientijd zonnepanelen dan spreken we over de tijd die nodig is om de investering in zonnepanelen terug te verdienen.

De terugverdientijd van je pv panelen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het aantal panelen, het vermogen van de panelen, de stroomprijs van je energie, de opbrengst en het zonnepanelen rendement.

Er zijn verschillende manieren om de terugverdientijd te berekenen. In de onderstaande sectie geven we je een rekenvoorbeeld waar je gemakkelijk kunt bereken hoelang het duurt voor je je panelen kan terugverdienen. 

Berekening terugverdientijd zonnepanelen

De zonnepanelen terugverdientijd is simpel te berekenen via een berekening. Hieronder een rekenvoorbeeld:

Rekenvoorbeeld

  • Je koopt 10 zonnepanelen van 450 Wp voor € 5000 inclusief installatie
  • In totaal zou dit zo'n 4.500 Wp opleveren, in de praktijk zien we vaak dat dit iets lager ligt waardoor het vermogen op 3500-4000 kilowattuur komt
  • Gemiddeld gezien betaal je € 0,22 per kWh aan je energieleverancier - Deze € 0,22 vermenigvuldig je met het vermogen dat je opwekt (€ 0,22 * 3500 = 770 euro per jaar

Op basis van bovenstaand voorbeeld zou je zo'n 770 euro per jaar besparen op je energie rekening. Dit bedrag deel je vervolgens door eenmalige investering € 5000,-.


Dit zou betekenen dat je zo'n 7 jaar nodig hebt om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. 

zonnepanelen terugverdientijd

Welke factoren hebben invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder beschrijven we de belangrijkste zonnepanelen.

Aanschafprijs van de zonnepanelen en installatie 

De zonnepanelen kosten voor de aanschaf en installatie van je zonnepanelen heeft een grote invloed op de terugverdientijd van je zonnepanelen. Hoe lager deze kosten zijn, des te eerder heb je je zonnepanelen terugverdient.

Het is daarom slim om verschillende zonnepanelen specialisten te vergelijken op prijs van de aanschaf en installatie. Dit kun je snel en gemakkelijk doen via deze pagina, hier krijg je gratis en vrijblijvend 4 offertes van specialisten in jouw regio. Gemiddeld kun je hierdoor maar liefst 40% besparen.

Staar je echter niet alleen blind op de lage aanschafprijs. Wanneer je goedkopere zonnepanelen koopt is de kans dat ze stuk gaan ook een stuk groter. Ook is het belangrijk om rekening te houden met eventuele bijkomende kosten.

Denk hierbij aan de omvormer, installatie, bekabeling en de aanleg van een extra groep in je meterkast. Dit zijn kosten die vaak niet worden vermeld en niet inbegrepen zijn. 

Energieleverancier

Wanneer je meer stroom genereert dan je verbruikt kun je de extra opgewekte stroom verkopen aan het energienet. Dit noemt men de salderingsregeling.

Er zit echter een verschil in het bedrag dat betaalt wordt per kWh stroom per energieleverancier. De ene energieleverancier betaalt een veel hoger bedrag dan de andere. Hierdoor is het interessant om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

Aantal zonuren

Uiteraard speelt het weer bij zonnepanelen een grote rol. Hoe vaker de zon schijnt, des te meer leveren de zonnepanelen op. Dankzij de salderingsregeling kun je de stoom die je teveel hebt opgewekt terugverkopen aan het energienet. Hierdoor kun je de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk verkorten. 

Levensduur van de zonnepanelen

Uiteraard is de levensduur van de zonnepanelen ook een factor die invloed heeft op de terugverdientijd van zonnepanelen. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar.

Deze levensduur kan beïnvloed worden door verschillende factoren. Denk hierbij aan hoe goed je de zonnepanelen onderhoud, of er veel blaadjes op vallen en de weersomstandigheden.

Omvormer

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is dus zo'n 25 jaar. Dit geldt echter niet voor de omvormer.

De omvormer van zonnepanelen gaat gemiddeld zo'n 10 jaar mee. De kosten van een omvormer variëren tussen de 800 en 1200 euro.

Dit zijn dus zonnepanelen kosten die je om de 10 jaar kunt verwachten. Uiteraard heeft dit ook negatieve invloed op terugverdientijd zonnepanelen. De omvormer is een factor die veel mensen vaak vergeten bij het aanschaffen van zonnepanelen. Wees dus niet verrast als je na 10 jaar met een kapotte omvormer zit.

Nieuwe salderingsregeling

Vanaf 2023 zal de salderingsregeling die we nu kennen veranderen. Vanaf dit moment is het niet meer mogelijk om volledig te salderen. Dit gaat uiteraard gevolgen hebben voor je terugverdientijd. De details van de nieuwe regeling zijn nog niet bekend en er ligt momenteel een wetsvoorstel te behandeling door de tweede kamer.

Het salderen van stroom zal waarschijnlijk minder interessant gaan worden. Gelukkig is hier een oplossing voor. Zo zijn er verschillende slimme apparaten en thuis accu's die ervoor kunnen zorgen dat je de opgewekte stroom kunt opslaan. Hierdoor kun je alle stroom die je teveel opwekt opslaan en op een later moment gebruiken.  Dit heeft natuurlijk op de huidige zonnepanelen subsidie

Snellere terugverdientijd dankzij subsidies

Via Top-X kun je vrijblijvend in contact komen met de beste zonnepanelen installateurs in jouw regio. Via onderstaand stappenplan vraag je direct tot 4 verschillende offertes aan. Uiteraard is dit helemaal gratis en vrijblijvend. Door op voorhand zonnepanelen offertes te vergelijken kun je gemiddeld tot 40% besparen. Ook krijg je direct advies over hoe je de zonnepanelen het beste kunt installeren.

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor zonnepanelen

Vraag via Top-X snel en eenvoudig tot 4 offertes voor zonnepanelen en bespaar tot 40%.

Wat bedoelen we met terugverdientijd?

De terugverdienperiode van zonnepanelen geeft aan hoelang het duurt om de investering in zonnepanelen eruit te halen. Klik hier om alles te leren over de terugverdientijd!

Hoe lang duurt het voordat je zonnepanelen terug gaat verdienen?

De gemiddelde terugverdientijd van panelen ligt rond de 10 jaar. Deze terugverdientijd kan nog wel gedrukt worden dankzij verschillende subsidies en BTW teruggave. Door deze twee factoren wordt de terugverdientijd van zonnepanelen teruggedrongen naar zo'n 7 jaar. Bereken hier jouw terugverdientijd!

Welke factoren hebben invloed op de terugverdientijd?

De terugverdientijd van panelen berekenen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de opbrengst van de panelen, de kwaliteit van de panelen, de hoogte van de investering, het rendement en de prijs van de stroom per kwh. Lees verder om precies te weten hoe dat zit.


Jerry van Es

Over de auteur

Mijn naam is Jerry van Es. Ik vind het leuk om mezelf helemaal in te lezen in een onderwerp en daarover te schrijven. Naast mijn productreviews voor Top-X heb ik ook voor vele grote marketing blogs zoals Emerce en Frankwatching geschreven.

Bekijk hier alle artikelen die ik heb geschreven.

>

Mis het niet: Black Friday Deals nu al live op Bol.com (tot 70% korting)!