Hoe zit het tegenwoordig eigenlijk met de zonnepanelen subsidie? Het is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen en daarom konden we het niet laten om hier een artikel over te schrijven.
Waar je vroeger verschillende landelijke subsidies op zonnepanelen had is dat tegenwoordig wel anders. Helaas is er geen landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen.
Wel zijn er verschillende subsidies beschikbaar afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Hieronder zetten we alles wat jij moet weten over subsidie op zonnepanelen op een rijtje.
Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen?
Momenteel zijn er geen landelijke subsidies op zonnepanelen. Wel zijn er per gemeente subsidies beschikbaar. Ook zijn er verschillende interessante financiële regelingen die de aanschaf van zonnepanelen interessanter maken.
Lokale subsidies op zonnepanelen
Waar je vroeger landelijke gemeentes op zonnepanelen had is dat tegenwoordig helaas anders. Tegenwoordig kan elke provincie, regio of gemeente zelf bepalen voor welke maatregelen zij subsidies geven. Ook mogen zij zelf bepalen tegen welke voorwaarden deze subsidies gegeven worden.
Zo kan een gemeente bijvoorbeeld subsidies geven op het isoleren van je woning, het aanleg van een groendak, het vergroenen van je tuin of het opwekken van duurzame energie middels zonnepanelen.
We zouden je aanraden om altijd goed te checken bij jouw gemeente welke subsidie er beschikbaar is. Het kan zomaar zo zijn dat jouw gemeente wel een subsidie voor zonnepanelen heeft.
Wat je vaak ziet bij lokale subsidies is dat er gebruik wordt gemaakt van een subsidie potje. Zodra dit potje op is zijn alle subsidies vergeven en kom je dus niet meer in aanmerking van een gunstige subsidie op je zonnepanelen. In jouw gemeente kan het dus zomaar zo zijn dat er een op=op principe geldt. Dit verschilt dus wel per gemeente.
Naast bovenstaande regelingen kan het ook zo zijn dat jouw gemeente een subsidie heeft die niet op de Energiesubsidiewijzer staat. Dit soort regelingen kunnen bijvoorbeeld georganiseerd worden door inwoners. Hierbij moet je denken aan een gezamenlijke inkoop.
Het kan dus zomaar zo zijn dat een subsidie niet geldt voor zonnepanelen zelf maar wel mogelijk is door een gezamenlijke actie.
Teruggave BTW op aanschaf zonnepanelen
Landelijke subsidies op zonnepanelen bestaan helaas niet meer. Wel is het zo dat je in 2021 een zonnepanelen subsidie krijgt in de vorm van btw-teruggave van de belastingdienst.
Wist je bijvoorbeeld dat je tegenwoordig de BTW op zonnepanelen kunt terugvragen op zowel de materialen als de installatie kosten?
Je betaalt op het moment 21% BTW over zonnepanelen waardoor je al snel zo'n 1000 euro terug kunt krijgen van de belastingdienst. Dit maakt de investering in zonnepanelen en de aanschaf een stuk aantrekkelijker.
Subsidie zonnepanelen alternatieven
Het feit dat er geen landelijke subsidie meer is voor de installatie van zonnepanelen wil niet zeggen dat het investeren in zonnepanelen geen slimme keuze is. Er zijn tegenwoordig wel verschillende andere interessante mogelijkheden die het kopen van zonnepanelen interessanter maken. Deze regelingen zijn allemaal gefaciliteerd vanuit de overheid.
Energiebespaarlening
Wil je graag zonnepanelen aanschaffen maar heb je momenteel de financiële middelen niet? Goed nieuws!
Dankzij de energiebespaarlening kun je maximaal 75% van het leen bedrag hiervoor gebruiken. Dankzij de lage rente is het ontzettend interessant om te investeren in zonnepanelen via de energiebespaarlening. Dankzij deze lening en de lage rente wordt het voor iedereen mogelijk om te investeren in zonnepanelen.
Duurzaamheidslening
Naast de energiebespaarlening bieden gemeenten ook duurzaamheidsleningen aan. Dankzij deze leningen kun je tegen een lage rente tot zo'n €25.000 lenen voor isolatie, een zonneboiler, zonnepanelen of andere energiebesparende investeringen.
Het loont om bij je gemeente te informeren naar de mogelijkheden en de subsidie regelingen in jouw buurt. Dit kan je al snel veel geld schelen.
Salderingsregeling
Naast de twee bovenstaande opties kun je ook gebruik maken van de salderingsregeling. Dankzij deze regeling kun je de energie die je te veel opgewekt hebt terugverkopen aan het energie net.
Deze prijzen per KWH zijn redelijk interessant en vormt een passieve bron van inkomsten. In veel gevallen kun je een hoop extra energie opwekken en alle kwh vervolgens verkopen aan het energienet waardoor je een leuk extra spaarpotje hebt.
Geen subsidie zonnepanelen : toch de moeite waard?
Het feit dat er geen landelijke subsidie voor zonnepanelen is wil niet zeggen dat een investering in zonnepanelen niet interessant is. De terugverdientijd op zonnepanelen is op het moment zo'n 7 jaar. Na deze 7 jaar heb je dus eigenlijk gratis stroom.
Bovendien is het zo dat de levensduur van zonnepanelen steeds langer wordt. Gemiddeld gezien gaan zonnepanelen zo'n 25 jaar mee. Ook krijg je vaak een garantie op de aanschaf van zonnepanelen van 25 jaar.
Dit betekent dat je ongeveer 18 jaar lang gratis stroom op kunt wekken. Bovendien kun je nog profiteren van verschillende lokale subsidies, maatregelen en de salderings regeling.
Het investeren in zonnepanelen is dus nog steeds interessant ondanks het feit dat je geen subsidie zonnepanelen meer krijgt op dit moment.
Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor zonnepanelen
Vraag via Top-X snel en eenvoudig tot 4 offertes voor zonnepanelen en bespaar tot 40%.