Over de afgelopen jaren kiezen steeds meer Nederlanders voor duurzame energie. De meest voor de hand liggende keuze hierin is het plaatsen van zonnepanelen. Hierin spelen de kosten, opbrengst en terugverdientijd een grote rol. Iets waar echter minder aandacht voor is, is de garantie op zonnepanelen.
Het is voor veel consumenten niet duidelijk hoe zonnepanelen garantie werkt, daarom gaan we er in dit artikel dieper op in. We zullen hierbij een aantal vragen beantwoorden;
- Wat dekt de garantie en wat niet?
- Hoe maak je gebruik van je garantie?
- Wat is het verschil tussen productgarantie en vermogensgarantie?
Even tussendoor: Wil je niet teveel betalen voor zonnepanelen? Heb je nog geen keuze gemaakt en wil je makkelijk kunnen zien hoe de prijzen, service en garantievoorwaarden van verschillende specialisten zich tot elkaar verhouden? Dan zit je op Top-x.nl op het juiste adres.
Vul je wensen en gegevens in en ontvang vrijblijvend tot 4 verschillende offertes van zonnepanelen installateurs
Welke zonnepanelen garantie heb je?
Als je besloten hebt om zonnepanelen te laten plaatsen heb je te maken met drie soorten garanties. We spreken van productgarantie, vermogensgarantie en installatie garantie.Vermogensgarantie
Bij vermogensgarantie op zonnepanelen garandeert de leverancier dat de panelen over de gehele levensduur een minimaal percentage van het vermogen blijft kunnen genereren.
De meeste zonnepanelen merken geven een vermogensgarantie van 80%*. Dit houdt in: aan het einde van de levensduur (25 jaar) moeten de zonnepanelen minimaal 80% van het vermogen opleveren dat gegarandeerd werd bij aanschaf.
Voorbeeld:
Zonnepaneel merk X verkoopt zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp en wekt daarmee gemiddeld 264 kWh op per jaar. Aan het einde van de levensduur zou het vermogen nog minimaal 80% moeten zijn. In dit geval dus 211 kWH. Wanneer dit niet het geval is heb je recht op vermogensgarantie op de zonnepanelen.
Wat is lineaire vermogensgarantie?
Bij lineaire vermogensgarantie heb je al recht op garantie wanneer het vermogen tijdens de levensduur al sneller afneemt dan je zou mogen verwachten. In de afbeelding hieronder is het verschil tussen normale vermogensgarantie en lineaire vermogensgarantie te zien.


Productgarantie
Productgarantie op zonnepanelen is van toepassing op het product zelf en de werking daarvan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een defecte omvormer of aan een paneel dat geen stroom meer genereert. Schade of defecten kunnen ontstaan wegens een fout in het product of door (extreme) weersomstandigheden.
Wat de oorzaak ook is, jouw zonnepanelen installatie behoort uiteraard goed te werken en daarom geven de producenten hier dan ook een garantie op. Meestal is dit 10 - 15 jaar. Vaak is de zonnepanelen garantie op de omvormer wat minder lang, hier zit vaak tussen de 5 en 10 jaar garantie op. Zowel erkende zonnepanelen leveranciers en betrouwbare partijen als Ikea, Coolblue en Essent zonnepanelen geven altijd een minimumgarantie op de panelen zelf.
Installatiegarantie
Vaak heb je ook nog recht op installatiegarantie. Deze garantie wordt niet gegeven door het merk zelf, maar door de specialist die de zonnepanelen installeert. Je wordt gedekt voor alle problemen die zich voordoen die veroorzaakt zijn door fouten die gemaakt zijn tijdens de installatie. Denk hierbij aan een verkeerde aansluiting of een loskomende bevestiging.
Een betrouwbare specialist geeft installatiegarantie van minimaal 2 jaar, waarbij langere periodes steeds gangbaarder worden.
Heb je problemen met je installatie en ben je van mening dat dit onder de garantievoorwaarden valt? Neem dan contact op met het bedrijf dat deze heeft geïnstalleerd. Zij kunnen het probleem voor je oplossen of contact opnemen met het merk.
Systeemgarantie
Iets wat we steeds vaker terugzien is systeemgarantie. Als je zonnepanelen systeem niet werkt kun je aanspraak maken op je systeemgarantie. Hierbij komt de installateur naar jou toe om het probleem in kaart te brengen en op te lossen, zonder dat jij eerst moet aantonen waarom het systeem niet werkt en of de fout bij jou ligt.
Hoe lang zit er garantie op zonnepanelen?
Zoals eerder al aangegeven hangt dat af van het soort garantie. We zetten alle garantietermijnen overzichtelijk onder elkaar:
Soort garantie | Aantal jaar |
---|---|
Productgarantie | Minimaal 10 jaar, soms 15 jaar |
Omvormer | Tussen de 5 - 10 jaar |
Vermogensgarantie | Minimaal 80% vermogen na de volledige levensduur, soms lineair |
Installatie | Minimaal 2 jaar, soms wel 8 tot 10 jaar |
Zonnepanelen garantiefonds of verzekering
Naast de garantievoorwaarden die door de leverancier wordt geboden zijn er nog twee manieren om jezelf te beschermen als consument. Namelijk door middel van een garantiefonds of een verzekering.
Wanneer jij kiest voor een installateur die is aangesloten bij een garantiefonds (vb: Stichting Garantiefonds Zonzeker) ben je altijd zeker van een goede oplossing, zelfs als het bedrijf failliet gaat. Een garantiefonds verzekert het volgende:
- Faillissement - Het garantiefonds neemt de verplichtingen van het bedrijf dat failliet is gegaan over.
- Rendement - Alleen bedrijven die bepaalde zonnepanelen rendementen leveren kunnen zich aansluiten bij het fonds, om de kwaliteit te waarborgen.
- Vakbekwaamheid - Specialisten in het fonds worden uitgebreid gescreend op basis van betrouwbaarheid en vakkennis.
- Conflicten - Kom je er toch niet uit met de specialist? Het fonds zorgt voor een professionele bemiddeling zodat je toch tevreden wordt gesteld.
Naast het kiezen van een zonnepanelen installateur die is aangesloten bij het garantiefonds, zijn er ook zijn er speciale verzekeringen voor zonnepanelen waar je terecht kunt.