fbpx

Ontvang Gratis Offertes

Vergelijk 4 zonnepanelen specialisten in jouw regio

Door: Jerry van Es

Zonnepanelen met 500 Wp: kosten, opbrengst en advies

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen aanschaffen om op een duurzame manier in hun energiebehoefte te voorzien. Maar wat zijn de kosten en opbrengsten van zonnepanelen met 500 Wp? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste zaken waar je op moet letten als je overweegt om zonnepanelen met een vermogen van 500 Wp aan te schaffen.

Geen zin om het hele artikel te lezen? 

  • Zonnepanelen met 500 Wp kosten tussen de €600 en €875 per paneel
  • 500 Wp zonnepanelen leveren gemiddeld tussen de 420 kWh en 460 kWh op per jaar
  • Je hebt ze tussen de 6 en 10 jaar terugverdiend, afhankelijk van o.a. de hoeveelheid panelen
  • Merken die goed presteren in ons land zijn: Sunpower zonnepanelen, Trina Solar en REC.

Precies weten welke 500 Wp zonnepanelen jij nodig hebt, hoeveel ze opleveren en wanneer je ze hebt terugverdiend? Vul VRIJBLIJVEND ons formulier in en ontvang maximaal 3 offertes van erkende installateurs.

Wat kosten 500 Wp zonnepanelen?

Gemiddeld kost een zonnepaneel tussen de €1,2 en €1,8 per Wp. Voor panelen met een capaciteit van 500 Wp komt dit neer op een gemiddelde prijs van €600 tot €900 per paneel. De kosten van pv panelen met een capaciteit van 500 kunnen echter wel sterk variëren per merk en type paneel.

Naast merk en type spelen ook andere factoren zoals installatiekosten, onderhoudskosten en eventuele subsidie- of belastingvoordelen een rol bij het bepalen van de totale kosten van de zonnepanelen. Het is daarom aan te raden om meerdere gratis offertes aan te vragen en deze te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!


Aantal zonnepanelen met 500 Wp per huishouden

De hoeveelheid benodigde panelen hangt af van jouw jaarlijkse stroomverbruik. Hoe hoger het vermogen van de panelen, des te minder panelen er nodig zijn om aan jouw stroombehoefte te voldoen. In een perfecte situatie is het aantal panelen dat je plaatst precies genoeg om jouw gehele stroombehoefte op te wekken.

Voorbeeld: Als je jaarlijks 2.800 kWh aan elektriciteit gebruikt en je besluit om 500 Wattpiek zonnepanelen te kopen, dan heb je slechts 6 panelen nodig. Indien je echter kiest voor panelen met een lager piekvermogen van 400 Wp, dan zal je er 8 nodig hebben. 500 Wp zonnepanelen zijn grotere panelen waardoor je er gemiddeld ook minder van op je dak past.

In onderstaande tabel vind je het aantal benodigde 500 Wp panelen per huishouden:

Aantal personen huishouden

Gemiddeld stroomverbruik op jaarbasis

Aantal benodigde zonnepanelen 500 Wp

1 persoon

+/- 1.810 kWh

4 stuks (+/-)

2 personen

+/- 2.800 kWh

6 stuks (+/-)

3 personen

+/- 3.330 kWh

8 stuks (+/-)

4 personen

+/- 4.010 kWh

9 stuks (+/-)

5 personen

+/- 4.610 kWh

10 stuks (+/-)

Precies weten welke 500 Wp zonnepanelen jij nodig hebt, hoeveel ze opleveren en wanneer je ze hebt terugverdiend? Vul VRIJBLIJVEND ons formulier in en ontvang maximaal 3 offertes van erkende installateurs.


Terugverdientijd zonnepanelen 500 Wp

De terugverdientijd van zonnepanelen met 500 Wp ligt gemiddeld tussen de 6 en 10 jaar. Om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen dien je de totale kosten te delen door de jaarlijkse besparing. Onder ideale omstandigheden bedraagt de jaarlijkse besparing van 500 Wp zonnepaneel ongeveer €95 per paneel op jaarbasis.

Omdat je minder per zonnepaneel betaalt, hoe meer je er afneemt, verschilt de terugverdientijd ook op basis van het aantal panelen dat je koopt.

LET OP! Het is belangrijk om te houden dat deze berekeningen slechts ter illustratie zijn en dat de werkelijke terugverdientijd kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

In onderstaande tabel zetten we de gemiddelde terugverdientijd per het aantal benodigde zonnepanelen voor je op een rijtje!

Aantal 500 Wattpiek panelen

Geschatte kosten in €

Gem. jaarlijkse besparing

Terugverdientijd

4 zonnepanelen

3.000 euro

€ 380,-

7.8 jaar

6 zonnepanelen

4.400 euro

€ 570,-

7.7 jaar

8 zonnepanelen

5.600 euro

€ 760,-

7.3 jaar

9 zonnepanelen

6.050 euro

€ 855,-

7 jaar

Let op! Dit slechts een schatting, de werkelijke terugverdientijd kan verschillen per huishouden.


Gratis zonnepanelen vergelijken? Vraag vrijblijvende offertes op!

  • Wil jij de beste prijs voor je zonnepanelen?
  • Wil je panelen met het hoogste vermogen?
  • Wil je jouw investering zo snel mogelijk terugverdiend hebben?
  • Wil je de beste prijs / kwaliteit zonnepanelen?

Vul je wensen en gegevens in en ontvang gratis en vrijblijvend tot 4 verschillende offertes van zonnepanelen installateurs.


Belangrijke informatie

Welke soorten zonnepanelen zijn er met 500 Wp?

Er zijn meerdere typen zonnepanelen, zoals: dunne film-, polykristal-, en monokristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen beschikken over een zeer hoog rendement en zijn het duurste soort zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen hebben een laag rendement, een stuk goedkoper en geschikt voor op kleine daken zoals op auto's of boten. Polykristallijne zonnepanelen zitten als het gaat om prijs en rendement tussen deze twee in.

Hoeveel leveren 500 Wp zonnepanelen op?

Over het algemeen kan een 500 Wp zonnepaneel jaarlijks tussen de 420 en 460 kWh aan elektriciteit opleveren. De opbrengst van zonnepanelen hangt echter af van verschillende factoren, zoals: de oriëntatie van het dak, hoeveel zonnepanelen en de dosis zonlicht die jaarlijks op de panelen valt.

Welk merken zijn er op de markt?

Er zijn verschillende merken zonnepanelen op de markt. Enkele bekende merken zijn bijvoorbeeld Sunpower, Trina Solar en REC. Elk merk heeft zijn eigen eigenschappen, denk aan: het soort paneel, de efficiëntie van de panelen, de garanties en de richtprijzen.

Jerry van Es

Over de auteur

Mijn naam is Jerry van Es. Naast mijn werk als SEO-specialist vind ik het heerlijk om bezig te zijn in en rond het huis. Ik vind het heerlijk om te klussen in het huis of in de tuin. Ook heb ik een enorme interesse in alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Ik vind het daarom super leuk om mijn kennis te delen via Top-X.nl.

Bekijk hier alle artikelen die ik heb geschreven.

>