fbpx

Ontvang Gratis Offertes

Vergelijk 4 zonnepanelen specialisten in jouw regio

Zonnepanelen: Alles wat je moet weten in 2023!

Nog nooit waren zonnepanelen zo gunstig geprijsd als nu. Als jij al een tijdje overweegt om zonnepanelen te kopen dan is dit waarschijnlijk het beste moment.

Maar wat zijn zonnepanelen eigenlijk precies? Wat zijn de voordelen en hoeveel rendement kun je eigenlijk behalen op je zonnepanelen?

Omdat we merken dat er nog heel veel vragen spelen omtrent zonnepanelen hebben we een complete gids geschreven over zonnepanelen. In dit artikel geven we antwoord op al je vragen. Lees gauw verder om alles te ontdekken over zonnepanelen!

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel wordt ook wel een PV-paneel genoemden wordt gezien als een duurzame manier om bruikbare elektriciteit op te wekken.


Doordat een zonnepaneel zijn eigen elektriciteit opwekt middels de zon ben je dus eigenlijk je eigen energieleverancier.

Zonnecellen zijn vaak gemaakt van silicium dat bestaat uit twee lagen. Wanneer er licht op deze zonnecellen valt wordt er elektrische spanning opgewekt tussen de lagen. Om deze reden worden zonnecellen ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd. Een ander woord voor deze cellen is een PV-systeem.


Zodra de elektrische spanning is opgewekt dient deze te worden omgezet via een omvormer. Wanneer dit proces is gedaan kan de stroom worden gebruikt voor je woning. Zonder een omvormer kan de stroom dus niet worden omgezet.

Een zonnepaneel is echter wat anders dan een zonnecollector. Een zonnecollector is namelijk bedoeld om vloeistof te verwarmen. Met dit water kan een zonneboiler gebruikt worden voor het verwarmen van water in je woning.

Wat zijn de Voordelen van zonnepanelen?

Nu je weet wat zonnepanelen precies zijn is het tijd om over te gaan naar de voordelen van zonnepanelen. Waarom zou je zonnepanelen eigenlijk moeten aanschaffen? Wat levert het je bijvoorbeeld op? Hieronder hebben we een aantal van de belangrijkste voordelen voor het kopen van zonnepanelen.

Geld besparen

De meeste mensen kopen zonnepanelen om geld te besparen. Doordat de zon je gratis energie geeft betekent dit dat de energierekening lager wordt. De investering in zonnepanelen is vaak binnen 10 jaar terugverdiend (dit is natuurlijk wel afhankelijk van de zonuren etc). 

De meeste soorten zonnepanelen gaan maar liefst 25 jaar mee. Dit betekent dus dat je ongeveer 15 jaar profiteert van gratis energie. Dit maakt een investering in zonnepanelen super interessant, helemaal als je van plan bent om de komende 25 jaar niet te verhuizen. Met deze terugverdientijd van zonnepanelen is het dus een interessante investering.

Je huis wordt meer waard

Een andere reden om zonnepanelen te kopen is de waardestijging die het met zich mee brengt. Wanneer jij zonnepanelen op je dak laat installeren betekent dit dat je woning meer waard wordt. Zo is er sprake van een beter energielabel en zorg je ervoor dat de maandlasten lager worden.

Voor nieuwe kopers is dit ontzettend interessant omdat de investering al gedaan is, zij profiteren dus direct van jouw zonnepanelen. Helemaal in de huidige tijd zie je dat een huis met zonnepanelen automatisch beter in de markt ligt dan een huis zonder zonnepanelen.

Zonnepanelen hebben tegenwoordig een lange levensduur waardoor ook nieuwe bewoners profiteren van de investering.

Goed voor het milieu

Vind jij het milieu belangrijk? Dan mogen zonnepanelen eigenlijk niet ontbreken op je huis. Doordat je energie opwekt via de zon is zonne-energie een duurzame vorm van energie. Hiermee is het een goed voor het milieu. Dankzij zonnepanelen wek je gemakkelijk je eigen groene stroom op.

Subsidies

Er zijn verschillende gemeenten in Nederland die subsidies geven op zonnepanelen. Zo kun je vaak de btw over de investering van zonnepanelen terugvragen waardoor je direct al 21% kunt besparen.  Deze BTW teruggave zorgt ervoor dat veel mensen ervoor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen.

Daarnaast zijn er ook landelijke leningen voor energiebesparende investeringen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld profiteren van lage rentes en aantrekkelijke voorwaarden. Ben je benieuwd naar de subsidies van jouw gemeente? Klik hier en vraag direct gratis 4 offertes aan.

Stroom terugleveren aan het stroomnet

Wanneer jij een flinke partij zonnepanelen op je dak hebt liggen dan is de kans groot dat je meer stroom genereert dan dat je verbruikt.

De energie die je teveel opwekt kun je terugleveren of verkopen aan het stroomnetwerk. Hier ontvang je een leuke vergoeding voor. Hierdoor heb je dus een leuk extraatje zonder dat je hier ook maar iets voor hoeft te doen.

Hoeveel zonnepanelen je hebt is hierbij natuurlijk wel van belang. Ook is het rendement van zonnepanelen van belang. Hoe hoger dit rendement is des te meer kun je terug leveren aan het stroomnet.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen?

Nooit eerder waren de zonnepanelen kosten zo gunstig als op dit moment. Zo betaal je gemiddeld voor een pv systeem van 5 zonnepanelen met een vermogen van 1.500 Wattpiek (WP) zo'n €2.350. Bij deze kosten zijn de omvormer en installatie inbegrepen.

Wanneer we kijken naar de kosten van zonnepanelen is het belangrijk om te weten dat je deze afhankelijk zijn van je energieverbruik. Stel dat jij als huishouden van 2 personen zo'n 3.400 kiloWattuur (kWh) aan energie verbruikt per jaar. Dan heb je een zonnepaneel systeem nodig met een vermogen van minimaal 4.000 Wp. Dit zou concreet betekenen dat je zo'n 16 zonnepanelen nodig hebt die allemaal een vermogen van 250 wp hebben.

De prijzen van zonnepanelen zijn dus enorm afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het soort zonnepaneel, het vermogen en de kosten van de installateur.

Prijsopbouw zonnepanelen

We zouden je aanraden om altijd goed onderzoek te doen voor je overgaat tot het aankopen van zonnepanelen. Op dit moment hebben we een mooie aanbieding waarbij je direct 4 gratis offertes ontvangt van zonnepaneel experts uit jouw buurt. Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Wanneer jij meerdere offertes vergelijkt kun je wel tot 40% besparen op je aankoop.

Welke soorten Zonnepanelen zijn er?

De afgelopen jaren zijn er veel verschillende soorten zonnepanelen op de markt verschenen. Tegenwoordig zijn er echter 4 soorten fotovoltaïsche zonnepanelen die bij uitstek het meest populair zijn. Hieronder vind je een kort overzicht van de verschillende soorten zonnepanelen en de kenmerken.

Soorten

Kosten

Rendement

Pluspunt

1. Monokristallijn

Hoge aanschafprijs

Zeer hoog

Ideaal voor kleine daken

2. Polykristallijn

Goedkoper dan monokristallijn

Goed

Perfect voor grote oppervlaktes

3. Amorf (dunne film)

Goedkoper dan monokristallijn

Laag

Ideaal voor voertuigen, zonwering en carports

4. Glas-glas

Duurste zonnepanelen

Zeer hoog

Lange levensduur

1.Monokristallijn

De meest voorkomende zonnepanelen zijn Monokristallijn panelen. De reden dat deze zonnepanelen zo populair zijn? Het rendement! Geen enkele zonnepaneel soort geeft zo'n hoog rendement als monokristallijn panelen.

Deze zonnepanelen zijn te herkennen aan hun egaal zwart/donker blauwe uiterlijk.Door dit uiterlijk hebben de panelen een luxe uitstraling en vallen ze minder op dan andere panelen. Deze panelen zijn overigens wel wat duurder dan andere panelen zoals polykristallijne.

Als jij een klein dak hebt dan is het slim om te kiezen voor een monokristallijn zonnepaneel. De aanschafwaarde mag dan wat hoger zijn, het rendement is ook veruit het hoogste.  Hoeveel zonnepanelen jij koopt bepaalt bepaald dus welke soort het beste is.

2. Polykristallijn

Heb je in jouw wijk wel eens blauwe zonnepanelen zien liggen? Dan zijn dit vaak polykristallijn zonnepanelen. Het grote voordeel van polykristallijn zonnepanelen is de prijs.

Dit type paneel is namelijk een stuk gunstiger geprijsd dan monokristallijn panelen. Het rendement van een polykristallijn zonnepaneel is iets minder dan een monokristallijn zonnepaneel.

Als jij een enorm groot dak hebt dan is een polykristallijn zonnepaneel waarschijnlijk de beste zonnepanelen voor jouw situatie. Doordat de aanschaf een stuk goedkoper is ga je hier uiteindelijk meer rendement op behalen dan wanneer je voor een duurder type zonnepaneel kiest.

3. Amorf of Dunnefilm

Amorfe zonnepanelen zie je vooral op voor-en vaartuigen zoals bussen, boten en pondjes. Dit type zonnepaneel wordt gemaakt op basis van amorf silicium.

Amorf zonnepanelen bevatten geen kristallen waardoor ze enorm buigzaam zijn. Wanneer we kijken naar het rendement van de panelen dan is dit een stuk lager dan bij andere zonnepaneel soorten. Wel is de prijs een stuk lager. Dit zie je echter ook terug in de opbrengst.

Amorf zonnepanelen worden over het algemeen niet echt gebruikt voor huizen maar meer voor voertuigen. Dit komt door het feit dat niet elk dak geschikt is voor amorf panelen.

4.Glas-Glas paneel

We sluiten dit lijstje af met de Glas-glas zonnepanelen. Dit type zonnepaneel is relatief nieuw op de Nederlandse markt. Glas-glas zonnepanelen onderscheiden zich doordat ze de langste levensduur hebben van alle zonnepanelen.

Ook degraderen deze zonnepanelen minder snel waardoor je langer kunt profiteren van een hoge opbrengst. Doordat de glas-glas zonnepanelen redelijk nieuw zijn is de prijs wel een stuk hoger dan andere zonnepanelen.

De lange levensduur van de panelen zorgen ervoor dat ze een goed rendement bieden. Let er echter wel op dat de prijs een stuk hoger is.

Zijn er subsidiemogelijkheden op zonnepanelen?

Tegenwoordig zijn er verschillende interessante subsidiemogelijkheden op het gebied van zonnepanelen. Waar je vroeger een landelijke subsidieregeling voor het zonnepanelen kopen had, is dit tegenwoordig helaas wel iets verandert.

De subsidieregelingen gelden niet meer landelijk maar meer op gemeente niveau. Naast de gemeentelijke subsidies zijn er ook landelijke en gemeentelijke leningen voor energiebesparende maatregelen.

Voor zowel particulieren als zakelijke consumenten zijn er verschillende interessante mogelijkheden. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie? Via deze pagina kun je geheel gratis en vrijblijvend 4 offertes aanvragen. Bij deze offertes wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden op het gebied van subsidies voor jou.

Vergelijk gratis vrijblijvende offertes voor zonnepanelen

Vraag via Top-X snel en eenvoudig tot 4 offertes voor zonnepanelen en bespaar tot 40%.

Wat is het rendement op zonnepanelen in Nederland?

Een investering in zonnepanelen kan dus enorm interessant zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met het rendement op zonnepanelen?

Doordat zonnepanelen op het moment gunstiger geprijsd zijn dan ooit is een investering in zonnepanelen momenteel enorm aantrekkelijk. Over het algemeen bieden zonnepanelen een rendement van zo'n 6%.

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van de volgende factoren:

Soort zonnepaneel

Elke zonnepaneel soort heeft een ander rendement. Monokristallijn zonnepanelen bieden over het algemeen het hoogste rendement. Daarnaast heb je polykristallijn panelen die ook een prima rendement hebben. Dunne film zonnepanelen hebben op het moment het laagste rendement maar zijn ook het goedkoopste. Overweeg altijd verschillende zonnepaneel soorten bij het kopen van zonnepanelen, hiermee weet je zeker dat je het maximale rendement weet te halen.

Weersomstandigheden

Zonne energie wordt natuurlijk opgewekt door de zon. Dit is natuurlijk super goed voor het milieu en een duurzame manier om energie te genereren. Echter zorgt het er ook voor dat je afhankelijk bent van weersomstandigheden. Hoe minder de zon schijnt des te lager is je rendement.

Naast het aantal zonuren en de intensiteit van het zonlicht is de temperatuur ook van belang. Over het algemeen presteren zonnepanelen het best bij een temperatuur van 25 graden. Wanneer de temperatuur hoger dan dat wordt dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor je rendement. Door de zonnepanelen iets verder uit elkaar te plaatsen voorkom je dat de panelen te warm worden, de wind kan hier namelijk tussenkomen om de panelen af te koelen.

Plaatsing

De plaatsing van de zonnepanelen kan ook invloed hebben op het rendement. Wanneer je een plat dak hebt kun je zelf bepalen hoe de hellingshoek moet komen te staan. Bij een schuin dak heb je deze optie niet. Vaak weet de monteur precies wat de meest gunstige positie is voor jouw situatie. Zonnepanelen renderen het best wanneer deze geplaatst zijn op het zuiden met een hellingshoek van 35 graden.

Hoeveel zonnepanelen je hebt speelt hier natuurlijk ook een rol bij. Kortom: jouw dak bepaald deels het rendement en het aantal kwh dat opgewekt kan worden.  Bij voorkeur staan je zonnepanelen op een schuin dak met een hellingshoek van 35 graden.

Vuil

Het is belangrijk dat je zonnepanelen goed schoon blijven. Wanneer er veel vuil op de zonnepanelen ligt kan dit het rendement negatief beïnvloeden. Vaak worden zonnepanelen wel aardig gereinigd door een regenbui echter zie je toch dat er vaak resten blijven liggen.

Om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen zouden we je adviseren om minimaal 1 tot 2 keer per jaar je zonnepanelen te controleren op vuil. Door regelmatig het aantal zonnepanelen dat je hebt te reinigen zorg je voor een hoger rendement.  Niet ieder dak is hier overigens geschikt voor. Een schuin dak is bijvoorbeeld moeilijker schoon te houden.

Wij hebben al heel veel content geschreven over zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan dit artikel over de kosten van 8 zonnepanelen inclusief montage. Of aan ons artikel over de zonnepanelen van Coolblue.

Zonnepanelen keurmerken

Door de toenemende populariteit van zonnepanelen zijn er heel veel nieuwe technologie. Hierdoor is het voor een consument soms lastig om te beoordelen of een installateur wel over de juiste kennis beschikt. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende zonnepanelen keurmerken.

Door de keurmerken te checken weet je zeker dat je bij een goed zonnepanelenbedrijf zit. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste zonne energie keurmerken:

  • Zonnekeur: dit Nederlandse keurmerk is vrij nieuw en is speciaal voor bedrijven die werken met zonnepanelen. Denk hierbij aan leveranciers, fabrikanten, installateurs, reparateurs en onderhoudsmonteurs. Wanneer iemand dit keurmerk heeft dan weet je zeker dat het bedrijf vakkundig te werk gaat.
  • RoHS: Zonnepanelen kunnen gevaarlijke stoffen bevatten. Wanneer een zonnepaneel over het RoHS keurmerk beschikt dan weet je zeker dat dit paneel voldoet aan alle wettelijke richtlijnen en dat hij veilig is.
  • Sterkin: Dit keurmerk is speciaal voor elektriciens die de extra groep je in meterkast aanbrengen.Wanneer een monteur aangesloten is bij Sterkin dan zijn ze erkend en mogen ze hoofdschakelaar doorbreken om hun werk te doen.
  • TüV-ID-certificaat: Het Duitse bedrijf Tüv is koplopers op het gebied van zonne-energie. Ze hebben verschillende keurmerken ontwikkeld op het gebied van het vermogen en de veiligheid van zonnepanelen.

Zonnepanelen vergelijken

Inmiddels weet je alles wat jij moet weten over zonnepanelen. Zonnepanelen kopen kan een interessante investering zijn die je op de lange termijn veel geld gaat opleveren.

De levensduur van zo'n 25 jaar en de terugverdientijd van zo'n 7 jaar zorgen ervoor dat je flink wat jaren profiteer van 'gratis' stroom. Door zonnepanelen bespaar je dus flink op je energie rekening.

Bovendien zijn er tegenwoordig verschillende interessante regelingen die het kopen van zonnepanelen interessanter maken. Zo is er sprake van een BTW teruggave in sommige gemeenten. Dankzij de BTW teruggave bespaar je al gauw 21%.

Ook is er vaak een salderingsregeling. Met deze salderingsregeling kun je stroom die je te veel hebt opgewekt terugverkopen aan het stroomnet of energieleverancier. Je energieleverancier betaalt vervolgens per KWH waardoor jij een leuk extraatje kunt verdienen.

Als jij overweegt om zonnepanelen aan te schaffen dan zouden we je aanraden om op voorhand gedegen onderzoek te doen. Door zonnepanelen te vergelijken kun je al snel veel geld besparen.

Het aanvragen van een offerte is altijd gratis en vrijblijvend waardoor er geen risico's zijn. Bij het aanvragen van een offerte wordt er ook altijd advies gegeven over welke zonnepanelen het beste bij zijn voor jouw persoonlijke situatie passen (denk aan welke soort panelen het beste bij jouw dak passen).

Heb je geen zin om zelf op zoek te gaan naar zonnepaneel bedrijven? Via het formulier hieronder kun je 4 gratis offertes aanvragen. Hier krijg je antwoord op al je vragen over zonnepanelen.

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

>