fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wietzaden kopen: waar moet je op letten?

Publicatie datum: 16 mei, 2020

Door: Redactie Top-X

Het kopen van wietzaden is best een klus. Er zijn tegenwoordig namelijk ontzettend veel verschillende soorten wietzaden op de markt.

Dit is aan de ene kant natuurlijk goed maar aan de andere kant zorgt dit er misschien voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Waar moet je nu op letten bij het uitzoeken van wietzaden en welke verschillende soorten bestaan er? Je ontdekt het in dit artikel!

Verschillende soorten wietzaden

Laten we beginnen bij het begin: wat zijn wietzaden eigenlijk precies? Allereerst is het goed om te weten dat een wietplant tweeslachtig is. Dit betekent dat er een mannelijke en een vrouwelijke variant is. Hierbij is het zo dat alleen de vrouwelijke plant gebruikt kan worden voor het kweken van wiet.

De mannelijke plant kan alleen gebruikt worden om de vrouwelijke plant te bevruchten. Je hebt dus een mannelijke wietplant nodig om nieuwe wietzaadjes te maken. De meeste wietzaadjes die je in een wietshop kan kopen zijn vrouwelijk. Deze wietzaden worden ook wel gefeminiseerd genoemd.

Over het algemeen worden de volgende 3 wietzaden het meest verkocht:

  • Reguliere wietzaden
  • Gefeminiseerde wietzaden
  • Autoflowers

Hieronder lichten we de meest populaire wietzaden uitgebreid toe, bespreken we de voor- en nadelen en ontdek je meer over de wietzaden. Lees gauw verder!

Reguliere wietzaden

Allereerst de reguliere wietzaden. Wanneer deze zaadjes ontkiemen zijn er eigenlijk twee mogelijkheden: of het zaadje groeit uit tot een mannelijke cannabisplant of het zaadje groeit uit tot vrouwelijke cannabisplant. Je kan dit eigenlijk vergelijken met de voortplanting van mensen. Of het wordt een jongetje of een meisje.

Zoals je in het stukje hierboven al hebt kunnen lezen draait het bij wiet alleen om de bloemtoppen van de vrouwelijke plant. Alleen deze toppen zijn medicinaal bruikbaar. Wanneer we naar de mannelijke plant kijken heeft deze voor zowel recreatief als medicinaal gebruik van cannabis nul waarde.

Een probleem waar veel kwekers van wiet mee te maken krijgen is dat je bij het kopen van een zaadje dus niet ziet wat voor geslacht het wordt.

Bij het kopen van wietzaden weet je dus nooit of je zaadjes uitbloeien tot mannelijke of vrouwelijke planten. Het geslacht van deze plant wordt pas duidelijk tijdens de bloeifase, voor je deze fase bereikt ben je vaak al een aantal weken verder. Met een beetje pech kan het dus zo zijn dat je van de 10 planten uiteindelijk slechts 2 vrouwelijke planten overhoudt. Dit betekent dus dat je enorm veel werk voor niks hebt gedaan.

Ook is het van belang dat je de mannelijke planten zo snel mogelijk verwijdert. Wanneer je dit namelijk niet doet is er een kans dat ze je vrouwelijke planten bestuiven. Het gevolg hiervan is dat het vrouwtje zaden gaat maken. Hierdoor gaat er minder energie naar het ontwikkelen van de wiet toppen toe.

Gefeminiseerde wietzaden

Goed, je weet nu dus dat het kopen van reguliere wietzaden risico’s met zich mee brengt. Van te voren weet je nooit wat voor geslacht er uit het zaadje uitbloeit. Gelukkig is er nog een alternatief: Gefeminiseerde wietzaden. Dit zijn wietzaden die met een zekerheid van 99,9% uitgroeien tot vrouwelijke planten. Nu denk je misschien: “Huh, hoe werkt dat dan? Wietzaden zijn toch altijd tweeslachtig?”.

Dat klopt alleen hebben veredelaars een slimme truc uitgehaald. Het is namelijk zo dat de cannabisplant in sommige gevallen tweeslachtig kan zijn. In dit geval heeft de plant zowel meeldraden als stampers. Dit noemt men een Hermafrodiet. Deze eigenschappen beschikt de plant om te overleven. Dit betekent dus dat een onbevruchte vrouwelijke plant tweeslachtig kan worden en zichzelf kan bevruchten. Als dat het geval is zal het nageslacht altijd vrouwelijk zijn.

Als jij dus geen zin hebt om het risico te lopen op een oogst met veel mannelijke planten is het slim om te kiezen voor gefeminiseerde wietzaadjes.

Autoflowers

Nu dacht je misschien dat gefeminiseerde wietplanten wonderlijk waren maar autoflowers zijn hier dan weer de overtreffende trap van. Bij ‘autoflowers’ zijn namelijk wat aanpassingen gedaan waardoor de plant na een paar weken al automatisch gaat bloeien.

Bij reguliere en gefeminiseerde zaden is dit niet het geval. Deze zaden groeien tot de langste dag van het jaar, vervolgens zal de groei stoppen omdat de planten niet gewoon stimulus krijgen om te groeien.

De automatisch bloeiende wietplanten zijn hier ongevoelig voor gemaakt. Deze zaden groeien ongeveer vier weken lang en gaan daarna automatisch over naar de zogenaamde bloeifase. Hoe kan dit dan? Goede vraag!

Om ervoor te zorgen dat de plant ongevoelig is voor dit moment hebben veredelaars genetische eigenschappen van cannabisplanten uit het noorden van Rusland. In deze regio’s wordt het bijna niet donker waardoor de wietplanten ervoor zorgen dat de planten vanzelf overschakelen naar de bloeifase.

Het grootste voordeel van deze zogenaamde “autoflowers” is dat je ondanks de korte en slechte zomers in Nederland toch buiten je wietplanten kan kweken. Binnen 3 maanden kan je namelijk al profiteren van je oogst!

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>