fbpx

Publicatie datum: 23 februari, 2022

Door: Thea

De mens ontwikkelt zich continu, evenals de technologie. Zo hebben we tegenwoordig voor ieder (simpel) probleem al wel een oplossing bedacht. Zo ook voor kalkaanslag. En je raadt het al, hiervoor is de waterontharder met zout uitgevonden.

Met behulp van je water ontharder met zout kan je gedag zeggen tegen die vervelende kalkaanslag die je overal in huis tegenkomt. In dit artikel gaan wij je dan ook alles vertellen wat je moet weten over de waterontharder met zout. 

Zo gaan we in op de werking van water ontharden met zout, welke kosten je kan verwachten bij deze soort waterontharder en hoe je hier op een slimme manier toch nog op kan besparen. Dan weet jij precies of dit wellicht wat voor jou is!


Wat is een waterontharder met zout?

Een waterontharder met zout is een apparaat dat ervoor zorgt dat deeltjes kalk en magnesium uit het water worden gefilterd.


De kalkdeeltjes in je water gaan vastkleven aan speciale harsbolletjes die in je waterontharder gevestigd zitten. Wanneer deze bolletjes vol kalk zitten moet je de ontharder reinigen met zout water. En op deze manier heb jij zacht water in huis!

Voordelen van water ontharden met zout

Water ontharden met zout kan ervoor zorgen dat jij voor eens en altijd af bent van kalkaanslag. Misschien klinkt dat je wel als muziek in de oren. Om je te overtuigen van de voordelen van een waterontharder met zout hebben wij hieronder de verschillende voordelen op een rijtje gezet. En geloof ons, een waterontharder is het geld zeker waard!

Voordelen
  • Zachter water wat lekkerder smaakt. Hard water heeft namelijk een erg andere smaak dan zacht water, en over het algemeen wordt zacht water als lekkerder ervaren.
  • Het zachte water zorgt voor minder uitslag bij mensen met eczeem. Dit komt omdat zacht water geen kalk bevat, en juist dat kan zorgen voor meer huiduitslag (ook bij bijvoorbeeld psoriasis) 
  • Je kan meer besparen op je waterverbruik. Deze besparing kan zelfs oplopen tot tientallen euro’s per jaar, afhankelijk van je gebruik 
  • Geen last meer van kalkaanslag op je apparaten (zoals pannen), in de badkamer, keuken of op je leidingen. Hierdoor ben je verzekerd van een stralende badkamer en keuken!

Waarom de prijs van waterontharders vergelijken?

  • Vergelijk prijzen van 4 specialisten
  • Bespaar tot 40%
  • Offerte aanvragen zijn gratis en geheel vrijblijvend
  • Ontvang deskundig advies op maat

werking waterontharder zout

Hoe werkt een waterontharder met zout?

Wij vinden het ook belangrijk om je wat te vertellen over de werking van een waterontharder. Het is wel belangrijk dat je weet hoe dit proces verloopt, zeker wanneer je overweegt zelf eentje aan te schaffen. Dit heeft immers effect op jouw water!

Je hebt twee verschillende soorten waterontharders: een elektrische waterontharder en een mechanische waterontharder. Deze werken beide op een andere manier. Daarom hebben wij besloten onderstaand beide soorten kort toe te lichten.

Elektrische waterontharder met zout

Allereerst gaan we in op de elektrische waterontharder met zout. Deze waterontharder heeft een besturing die werkt op basis van, je raadt het al, stroom. De besturing kan je watergebruik simpel registreren en activeert ook de regeneratie (vervangen) van de harsbolletjes die in de cilinder zitten, wanneer nodig.

Je kan tevens ook zelf instellen wanneer deze vervanging van de harsbolletjes plaatsvindt met behulp van een ingebouwde timer. Dit kan namelijk wel wat lawaai veroorzaken, en op die manier heb je er dan minder last van (je kan dit bijvoorbeeld instellen wanneer je zelf op werk bent). De elektrische waterontharder geeft ook aan wanneer het zout op is.

Echter is de elektrische waterontharder wel duurder dan de mechanische. Dit door alle handige extra’s die aan het apparaat verbonden zitten zoals dus de timer. De waterontharder sluit je aan op het elektriciteitsnetwerk.

Mechanische waterontharder met zout

Naast de elektrische waterontharder heb je dus ook een andere waterontharder met zout: de mechanische variant! Deze werkt ook weer net iets anders. De besturing van een mechanische waterontharder gaat namelijk op basis van de waterdruk.

Hierbij wordt de ontharder op vaste tijden gereinigd. Deze soort ontharders zijn erg makkelijk in gebruik zonder dat je last hebt van ingewikkelde, geavanceerde extra mogelijkheden. Er wordt ook geen stroom gebruikt bij deze waterontharder. Dit zorgt ervoor dat deze soort ook beter is voor het milieu én je bent niet afhankelijk van elektra wanneer de ontharder geplaatst wordt.

De energie die de waterontharder nodig heeft wordt gewonnen uit de waterdruk in de leidingen. Na een paar uur gaat de mechanische waterontharder over op de regeneratie van de harsbolletjes. Dit kan je helaas niet zelf instellen met een timer. Doordat er tijdens de regeneratie niet wordt gelet op het waterverbruik kan er soms iets teveel gebruikt worden.


Waterontharder met of zonder zout?

Goed, we horen je al denken: is een waterontharder met zout nou echt zoveel beter? Je hebt natuurlijk ook een magnetische waterontharder, deze is een stuk goedkoper. Echter is hiervan niet wetenschappelijk bewezen dat deze werkt.

Bij een waterontharder met zout is dit wel het geval. Er is hier veel onderzoek naar gedaan en wetenschappers hebben de werking van deze soort ontharder ook vastgesteld. Je bent dan misschien wel iets duurder uit, maar dan heb je wel een waterontharder in huis die écht werkt.


Waterontharder met zout - Kosten

Waarschijnlijk ben je ook wel benieuwd naar de prijs van zo’n waterontharder met zout. Hierbij gaan we uit van gemiddelden. Gemiddeld kost een waterontharder met zout tussen de 800 en 1600 euro.

Wij kunnen geen exacte bedragen geven omdat dit heel erg afhankelijk is van verschillende externe factoren. Zo kan dezelfde waterontharder bij de ene aanbieder een stuk goedkoper zijn dan bij de ander.

Daarnaast worden de kosten voor installatie vaak niet meegenomen in de prijs. Dit betaal je apart, en ook dat verschilt per aanbieder/bedrijf. En tot slot moet je het zout ook eens in de zoveel tijd bijvullen, dat kost je ook nog een paar tientjes per jaar. 

Wij kunnen ons voorstellen dat het hierdoor misschien nog niet helemaal duidelijk is hoeveel geld je nou kwijt bent aan een waterontharder. Daarom hebben wij hieronder nog even een tabel uiteen gezet met daarin een duidelijk overzicht van alle kosten (dus voor installatie, het zout en de ontharder zelf).

Kostenpost

Prijs

Waterontharder

800 - 1600 euro

Installatiekosten

200 - 250 euro

Kosten voor zout (op jaarbasis)

40 - 60 per jaar, afhankelijk van gezinsgrootte

In totaal kost een waterontharder met zout (inclusief installatie) dus tussen de 1000 en 1850 euro. Afhankelijk van de aanbieder en het model. Jaarlijks ben je tussen de 40 en 60 euro kwijt aan zout. Hoe meer mensen er in je huishouden zitten, hoe meer zout je nodig hebt.


Besparen?

Wij begrijpen dat je de prijs van zo’n waterontharder misschien wat aan de hoge kant vindt. Je wil hier dan waarschijnlijk zoveel mogelijk op kunnen besparen. En wij kunnen je daarbij helpen!

Je kan dan ook zeer makkelijk besparen op de kosten voor een waterontharder met zout door te vergelijken. En dit vergelijken doe je makkelijk en geheel vrijblijvend via onze website. Je kan dan gratis een offerte aanvragen voor verschillende waterontharders, afhankelijk van jouw wensen.

Wij zullen deze aanvraag vervolgens delen met een aantal specialisten. Deze gaan in overleg en zullen jou dan binnen no-time een offerte toe mailen met daarin de beste waterontharder deals. Je kan dan vervolgens makkelijk de verschillende opties vergelijken en zelf bepalen of je hier op in wil gaan.


Lees tip: Bekijk ook het zoutverbruik van een waterontharder.
Meer weten over waterontharders bij RTL4?

Over de auteur

Thea

Mijn naam is Thea en sinds een aantal jaar ben ik vaste schrijver voor Top-X.nl. Ik heb twee grote passies: Klussen & Verzorging! Ik zou mijzelf beschrijven als een echte klus freak! Dagelijks ben ik aan het klussen in huis en ik vind het heerlijk om lekker in huis te rommelen. Uiteraard hecht ik ook veel waarde aan persoonlijke verzorging en verzorg ik het huishouden voor mijn gezin.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>