Met de overwaarde van je koopwoning kan je diverse dingen doen. In dit artikel geven we daarvan drie voorbeelden. Maar eerst een korte uitleg over de overwaarde.
Wat is de overwaarde van je woning?
Met de overwaarde van een woning wordt de marktwaarde bedoeld, met andere woorden de opbrengst van het huis als je deze verkoopt, verminderd door de resterende schuld in je hypotheek. De WOZ-waarde geeft een indicatie van de marktwaarde. Het kan voor komen dat huiseigenaren de overwaarde van een huis willen opnemen.
Manieren om de overwaarde te gelde te maken
Hieronder ontdek je drie manieren waardoor je de overwaarde huis opnemen.
- Als onderpand gebruiken voor een banklening;
- Om via de gemeente een lening af te sluiten;
- Na je huis te hebben verkocht, dat weer terughuren.
Als onderpand gebruiken voor een banklening
De overwaarde van je woning geeft de bank een onderpand voor een lening. Vaak wordt er ook naar je inkomen gekeken. Soms is het mogelijk, dat de rente van een lening niet uit je inkomen hoeft te komen. De rente wordt dan bij de schuld opgeteld. Op deze manier wordt je schuld steeds hoger en de overwaarde minder. Mocht je inkomen wel voldoen, dan kan een standaard aflossingsvrije hypotheek een goede optie zijn. Bij de bepaling van de hypotheekhoogte passen banken de zogenoemde CHF-norm toe.
Om via de gemeente een lening af te sluiten
Op basis van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kunnen gemeenten twee typen financieringen aanbieden: de verzilverlening en de blijverslening. In het geval van de Verzilverlening wordt er niet naar je inkomen gekeken. Als je dus een gering inkomen en een hoge overwaarde hebt, dan is deze lening een goede optie. Voor de blijverslening vindt er wel een inkomsten toetsing plaats. Welke optie wordt aangeboden, bepaalt de gemeente. Ook kan de gemeente aanvullende eisen stellen. We noemen voor de volledigheid de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), deze wet is in het leven geroepen om huis eigenaren in staat te stellen om zo lang mogelijk in de woning te verblijven. De uitvoering van deze wet is eveneens in handen van de gemeenten.
Na je huis te hebben verkocht, dat weer terughuren
We praten hier over de verkoop van je woning, maar daaraan wordt gekoppeld dat je de woning vervolgens huurt. Doorgaans krijg je dan 70-80% van de waarde van de woning in handen. Normaliter betaal je dan een huurprijs die voor je woning gangbaar is. De huurprijs zal geïndexeerd zijn en gaat daardoor jaarlijks omhoog. Er zijn bedrijven en organisaties die zich daarmee bezighouden. Afhankelijk van je inkomsten kan je de opbrengst van je woning gebruiken voor de aanbetaling van je huur. Schroom bij eventuele vragen over de overwaarde van je woning niet om een specialist te raadplegen. Van Bruggen Adviesgroep vergelijkt de oplossingen voor jouw situatie en geeft hier een bijpassend advies.