fbpx
  • Home
  • /
  • Internet
  • /
  • Wat is Webhosting? Dit is alles wat je moet weten!

Publicatie datum: 10 februari, 2023

Door: Sam

Wil je binnenkort beginnen met een website of webshop? Dan zul je hoe dan ook webhosting nodig hebben. Webhosting is simpel gezegd de server waarop je website bestanden staan opgeslagen. Bezoekers van je site kunnen dus meteen met die server verbinden, zodat ze 24/7 je site kunnen bereiken. Zonder dat je je eigen computer aan moet laten staan.

In de praktijk verwijst webhosting over het algemeen naar de dienst die je bij een hostingbedrijf afneemt. Een hostingbedrijf heeft gigantisch veel serverruimte, en verhuurt een stukje van die ruimte aan jou. Zo kan jouw website online staan zonder dat je voor duizenden euro's aan serverapparatuur nodig hebt.

Wat is webhosting?

Webhosting is simpel gezegd een online server waarop al je website bestanden staan opgeslagen. Voor een bepaald bedrag per maand kan je zo'n server huren zodat je website 24/7 live te bereiken is.

Hoe werkt Webhosting?

Hoe werkt webhosting nu eigenlijk? Het is een vraag die we vaak voorbij zien komen. Om dit zo duidelijk mogelijk uit te leggen hebben we hieronder een kleine infographic voor je gemaakt. Hierin leggen we je precies uit hoe webhosting werkt. 

Hoe werkt Webhosting?

Wanneer heb ik webhosting nodig?

Wil je je eigen website met je eigen domeinnaam? Dan heb je altijd een webhosting server nodig. Ook voor e mail vanaf je eigen domeinnaam (bijvoorbeeld Peter@top-x.nl) is hosting nodig - daarop worden je mails namelijk opgeslagen.

Er zijn diensten zoals Squarespace die deze online ruimte bij hun website builder pakket inbegrepen hebben. Hier koop je een domeinnaam en toegang tot de website builder software, en de webhosting wordt voor je geregeld. Maar achter iedere website zit altijd een fysieke server locatie waar de bestanden staan opgeslagen.

Welke soorten hosting zijn beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten webhosting te vinden, en niet alle varianten zijn het beste voor jouw website. Hieronder lees je welke soorten hosting er zijn:

Shared Hosting

Shared hosting: de beste optie voor een budget website

Een shared server is een type webhosting geoptimaliseerd om zo goedkoop mogelijk te zijn. Dit kan doordat één server wordt gedeeld onder vele websites. Voor sites met weinig data en bezoekers is shared hosting verreweg de beste optie, omdat je weinig kosten hebt en nog steeds een snelle website krijgt.

Ook als je wilt e mailen vanaf je eigen e mail -adres kan dit via de meeste providers. Shared hosting is voor 90% van de beginnende ondernemers de beste optie - goedkoop, betrouwbaar en eenvoudig.

VPS (Virtual private server) webhosting: makkelijker groeien

Denk je snel te gaan groeien en veel bezoekers op je site te krijgen, dan heb je wellicht een virtual private server (VPS) nodig. Dat is een type hosting met een virtuele server speciaal voor jouw website. Zie dit als tussenweg tussen dedicated hosting en shared hosting - makkelijker om op te schalen als je website groter wordt, maar dan zonder de enorme kosten en vereiste technische kennis.

VPS Hosting
Cloud Hosting

Cloud hosting: betrouwbaar en flexibel

In plaats van je volledige website op één server laten draaien, kun je met cloud hosting voor meer betrouwbaarheid en veiligheid kiezen. Je bestanden wordt hierbij gehost op meerdere serverlocaties. Als één server down gaat, kan de site alsnog via een andere server worden geladen.

Meer ruimte nodig? Dat is zo gedaan, zonder dat je van tevoren al voor die ruimte betaalt. Cloud hosting biedt hiernaast nog veiligheidsopties zoals automatische back ups.

WordPress hosting: ideaal voor simpele websites

Met je eigen WordPress hosting kun je makkelijk en snel een simpele website in elkaar zetten. Dit doe je met plugins zoals Elementor Pro, om pagina's mee te maken, of bijvoorbeeld WooCommerce voor een webshop.

WordPress kun je normaal gesproken bij alle hosting providers installeren, en zorgt ervoor dat je geen ervaring met programmeren nodig hebt. Het systeem werkt toegankelijk en alle belangrijke informatie vind je makkelijk terug. Ook is het ideaal voor blogwebsites.

Wordpress Hosting
Dedicated Hosting

Dedicated hosting: voor grote websites

Voor hele grote en serieuze websites, zoals een mega-webshop als Bol.com, is een eigen server de beste keuze. Een dedicated server betekent dat je als bedrijf een hele fysieke hosting server huurt van een dedicated hosting provider. Hierdoor laadt een site optimaal snel en krijg je als bedrijf meer controle over je site. Ook is je site dedicated hosten veiliger.

Als je net begint met een website online zetten, is deze optie echter nog niet interessant; het kost duizenden euro's per jaar om dedicated hosting servers te huren en vereist veel technische kennis.

Wat kost webhosting per jaar?

De kosten van hosting - je raadt het al - verschillen aan de hand van hoeveel je ervan nodig hebt. Wil je een site met duizenden foto's, video's en tekst onderhouden, dan moet je denken aan honderden euro's per jaar. Maar simpele websites zoals die van een kapperszaak of een blog zijn al voor een paar euro per maand te onderhouden.

De kosten van webhosting verschillen aan de hand van hoeveel serverruimte je nodig hebt. Met een grote website en veel content ben je vaak honderden euro's per jaar kwijt, maar een simpele website voor je zaak is vaak een paar euro per maand.

Wat is het verschil tussen een domeinnaam en webhosting?

Koop je een domeinnaam, dan reserveer je alleen de URL (bijvoorbeeld Top-X.nl) zodat niemand anders deze meer kan gebruiken. Hiermee heb je dus nog geen website. Dit is vergelijkbaar met het kopen van een stuk land - niemand anders mag daar meer een huis op bouwen, maar je moet eerst zelf een huis neerzetten voor je er kunt wonen.

Webhosting zorgt dat je met dit URL een werkende website kunt maken. Je betaalt een hostingprovider een vast bedrag per maand zodat je hun servers kunt gebruiken om je website op te slaan.

Een website bouwen doe je bijvoorbeeld via WordPress, of als je echt slim bent programmeer je hem helemaal zelf. Een WordPress installatie in combinatie met page builder plugins, zoals Elementor Pro, maken een website bouwen toegankelijk voor iedereen. Ga je voor een blog, simpele webshop of een informatieve site over je bedrijf? Dan raden we WordPress enorm aan.

Direct benieuwd naar goede webhosting providers? Bekijk onze top 5 van de beste webhosting providers.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>