Wil je alles weten over padel? Dan hebben we goed nieuws voor je. In dit artikel leggen we alles uit over wat padel nu eigenlijk is. Zo geven we onder andere antwoord op de volgende vragen:
- Wat is de geschiedenis van padel?
- Hoe wordt Padel gespeld?
- Waar wordt padel gespeeld?
- Met wat speel je padel?
Kortom, lees snel verder om alles te weten te komen over padel.
Wat is Padel?
Padel is een racket- en balsport die snel aan populariteit wint in Nederland. Overgewaaid uit Mexico, het land van oorsprong werd in 2010 de eerste padelbaan in Nederland aangelegd en padelclub opgericht.
De sport lijkt op een kruising tussen tennis en squash. Je speelt het in een omsloten veld, dat ook wel 'kooi' wordt genoemd. Meestal staan er vier spelers op het veld, maar ook een op een kan het prima gespeeld worden. Het is de bedoeling dat je met een houten racket de bal over het net naar de andere partij slaat.
Omdat het speelveld ongeveer een kwart kleiner is dan een tennisveld, is het een behoorlijk intensieve sport en gaat de bal snel heen en weer tussen beide partijen. Het doel van de ene partij is de bal zo te slaan dat de andere partij hem niet terug kan slaan. In tegenstelling tot bij tennis blijft de bal in het spel als deze eerst de grond raakt en vervolgens tegen een van de wanden komt.
Rally's zijn over het algemeen langer dan bij tennis, en het gaat meer om tactiek dan om kracht. Zeker omdat de bal zachter is dan een tennisbal, en deze dus op soms onvoorspelbare manieren terug kan komen. Padel wordt zowel recreatief als in competitieverband gespeeld.
Geschiedenis van padel
De sport bestaat sinds 1969, toen de rijke zakenman Enrique Corcuera een tennisterrein bij zijn huis in Mexico wilde laten aanleggen, maar er niet voldoende plaats voor bleek. Daarom bedacht hij een op tennis lijkende sport voor het terrein dat hij wel beschikbaar had. Hij liet een veld van tien bij twintig meter afbakenen met drie tot vier meter hoge muren. Een net scheidde de ene helft van de andere. Ter vergelijking: voor een speelveld voor tennis heb je minstens zestien bij dertig meter nodig.
Omdat het veld kleiner was en Corcuera dus een andere sport had bedacht, besloot hij geen gebruik te maken van een tennisracket, en koos hij voor kleinere houten rackets. Hij gaf het spel geen naam. Een vriend kwam met de naam 'rebotenis', dat afgeleid is van rebound-tennis. Later werd het spel 'paddle' genoemd in Argentinië, een naam die vervolgens veranderde in 'padel'.
In het begin had de sport nog niet echt een grote groep spelers, alleen de Mexicaanse elite speelde het spel. Via Alfonso de Hohenlohe, een vriend van Corcuera, belandde de sport ook in Spanje. In 1974 werd in het Spaanse Marbella de eerste Europese padelclub opgericht, die voornamelijk bestond uit rijke vrienden van De Hohenlohe. Dankzij promotie door koning Juan Carlos en voormalig Wimbeldon-winnaar Manolo Santana werd de sport snel populair onder een breder publiek en konden al snel veel mensen de vraag ' Wat is padel ' beantwoorden. Momenteel is padel in Spanje met vijf miljoen beoefenaars na voetbal de populairste sport.
Pas in 2010 werd de eerste padelbaan in Nederland aangelegd. Daarna won de sport snel aan populariteit en begin 2023 waren er al rond de 230.000 padelspelers in ons land.
Hoe wordt padel gespeeld?
Padel wordt over het algemeen twee tegen twee gespeeld. De opslag wordt onderhands gespeeld nadat de bal een maal achter de servicelijn gestuiterd heeft. De serveerder mag de voet niet over de servicelijn zetten en minimaal een voet moet op de grond blijven staan bij het opslaan. De bal moet rechtstreeks in het servicevak van de tegenpartij landen. De bal mag niet de metalen structuur raken, maar wel het glas of de muur.
De serveerder krijgt twee pogingen. Raakt de bal het net en daarna het servicevak van de tegenpartij zonder de metalen structuur te raken voor de tweede bots, dan geldt dit niet als poging en mag de serveerder nog een poging doen. De tegenpartij mag kiezen: of de bal in een keer terug spelen, of terug spelen nadat de bal de zij- of achterwand heeft geraakt.
Tijdens het spel is het de bedoeling dat de bal over het net naar de tegenpartij gespeeld wordt. De bal moet eerst op de grond botsen voordat hij een van de wanden raakt. Elke partij heeft als doel de bal zo te spelen dat de tegenpartij deze niet terug kan spelen. Iedere speler mag de bal dadelijk met een volley terug slaan, of na een bots spelen. Ook mag een speler de bal via een wand (maar niet via de metalen structuur) naar de tegenpartij terug spelen.
Speel je bij een club of op een overdekte baan, dan moet je rekening houden met eventuele kledingvoorschriften. Daarbij horen onder andere sportkleding en specifieke padel schoenen. . Deze zijn vaak verplicht omdat gewone schoenen de baan kunnen beschadigen.
In dit artikel lees je meer over de spelregels van padel.
Padelbaan
De padelbaan, of het 'speelveld' heeft een lengte van twintig meter en een breedte van tien meter. De twee helften worden van elkaar gescheiden door een net dat in het midden van de baan hangt. De baan wordt ook wel een 'kooi' genoemd, omdat hij omzoomd wordt door wanden. De zijwanden hebben een hoogte van drie meter, de achterwanden zijn vier meter hoog. Deze banen zijn bedoeld voor vier spelers. Er zijn ook banen voor twee spelers. Deze zijn zes meter breed en twintig meter in lengte. Sommige kooien hebben een metalen roostering en gehard veiligheidsglas, andere hebben een metalen roostering en een betonnen wand.
De baan is dus verdeeld in twee helften. Iedere helft bestaat uit drie vlakken zoals je ook ziet bij een tennisbaan: twee vlakken om de helft in tweeën te verdelen, daarachter de servicelijn die de twee vlakken scheidt van het service veld.
Banen hebben vaak een ondergrond van gras, kunstgras of kunststof. Is er gebruik gemaakt van kunstgras dan wordt hier vaak zand tussen gestrooid om wrijving te verminderen en snelle bewegingen beter gemaakt kunnen worden. Want wat is padel? Intensief en beweeglijk, een sport waarbij vaak snelle bewegingen gemaakt moeten worden om op tijd bij de soms onvoorspelbaar stuiterende bal te zijn.
Padel racket
Een padel racket heeft, in tegenstelling tot een tennisracket, geen snaren, maar is helemaal gemaakt van kunststof. De buitenkant is meestal van carbon, fiber of grafiet, daartussen zit vaak samengeperste EVA-foam. Het racketblad is rond in plaats van ovaal. In het blad is een groot aantal gaten geboord. Een padel racket kan verschillende afmetingen hebben, maar mag maximaal 45,5 bij 24 centimeter zijn.
Ook zijn er verschillen in gewicht, balans, materiaalsamenstelling en hardheid van de samengeperste foam. Ieder niveau en elke speelstijl vraagt om een racket met andere eigenschappen. Wel hebben alle padel rackets dezelfde gripmaat. Omdat de grip relatief klein is, wordt het niet nodig gevonden meerdere gripmaten te maken. Wel kan je met een overgrip de maat een beetje aanpassen zodat het racket beter in je hand ligt.
Ieder racket is voorzien van een koord dat je om je pols bindt. Dit koord voorkomt dat het racket uit je hand schiet en een andere speler verwondingen kan toebrengen. Het koord is verplicht en je moet het tijdens het spelen gebruiken in verband met de veiligheid. Het hindert je niet tijdens het spelen.
Naast special padel rackets maak je ook gebruik van speciale padel ballen. Deze hebben een lagere interne druk dan een tennisbal en een lagere stuit. Dit is beter voor het spel omdat de spelers dichter bij elkaar staan op het veld dan bij tennis. Een tennisbal stuitert dus meer dan een padel bal.
Een padel bal is ook iets kleiner dan een tennisbal, namelijk tussen de 6,35 en 6,77 centimeter in diameter, waar een tennisbal een diameter tussen de 6,54 en 6,68 heeft. Een padel bal is gevuld met gas of stikstof. Er worden ook wel ballen gebruikt die niet onder druk staan, maar gemaakt zijn van dikker rubber. Nadeel is dat ze wat minder goed stuiteren en dus wat trager zijn dan ballen die onder druk staan. Bovendien vervormen ze wat sneller tijden het spelen.
Maak kennis met padel
We kunnen hele pagina's vol schrijven over padel, maar de vraag wat is padel krijgt een beter antwoord als je padelspelers in actie ziet. In dit filmpje krijg je een goede indruk van het spel, de spelregels, de baan en de rackets en ballen waarmee gespeeld wordt.