fbpx

Publicatie datum: 17 februari, 2023

Door: Sam

Wat is NFC precies, en hoe werkt NFC? NFC staat voor Near Field Communication, oftewel communicatie van dichtbij. Digitale apparaten, zoals je Android telefoon, kunnen via deze slimme technologie communiceren met andere apparaten.

Een NFC chip is tegenwoordig een ingebouwde functie in de meeste telefoons, en je gebruikt het waarschijnlijk al voor bijvoorbeeld Apple pay, Samsung pay of met je Ov-chipkaart. Maar hoe zit die NFC-technologie nu eigenlijk in elkaar en wat is NFC nu precies?

Al je vragen over contactloos betalen, NFC-tags en hoe je met jouw telefoon NFC gebruikt beantwoorden we in dit artikel.

Wat is NFC?

NFC is de bekende term voor Near Field Communication. Met deze technologie kun je veilig en snel gegevens uitwisselen tussen twee elektronische apparaten die binnen een korte afstand, van 10 centimeter, van elkaar zijn.

Hoe NFC werkt

Een NFC chip is een kleine chip die tegenwoordig in de meeste telefoons zit ingebouwd. De technologie zelf is vergelijkbaar met Bluetooth. Het enige verschil is dat je met een NFC chip alleen op korte afstand met andere apparaten kunt communiceren, ongeveer 10 centimeter. Vandaar ook de naam: Near Field Communication.

Door die korte afstand zijn je gegevens veilig. Je merkt het immers wel als iemand zo dichtbij je telefoon komt. Daarnaast is er voor de meeste NFC-verbindingen nadrukkelijk toestemming van jou nodig. Bij contactloos betalen met Apple Pay moet je bijvoorbeeld je Face ID of vingerafdruk gebruiken, en het overzetten van bestanden gebeurt alleen met wederzijdse toestemming.

Hoe NFC werkt

Hoe kan ik NFC gebruiken?

Een NFC chip zit in vrijwel alle smartphones. Een apart apparaat aanschaffen is dus niet nodig. NFC maakt het dankzij de lage leestijd mogelijk om gegevens in een flits aan andere apparaten door te geven. Zo kunnen bepaalde registraties snel en makkelijk gemaakt worden.

Je gebruikt NFC voor een hoop verschillende dingen - de meeste mensen gebruiken het iedere dag wel eens. Stel dat je naar je werk gaat met het openbaar vervoer, en incheckt met je Ov-chipkaart. Dit kan tegenwoordig zelfs al met je telefoon, via Apple Wallet bijvoorbeeld.

Bij de tramhalte zie je een QR-code op het reclamebord - ook hier zit een NFC tag in, die de link van de reclame naar je telefoon stuurt als je die er tegenaan houdt.

 En op je werk kun je inklokken met een druppel, die je tegen een scanner aanhoudt - je baas weet meteen dat je op tijd op je werk bent. Dit is hoeveel NFC vandaag dus al wordt gebruikt!

Tickets of klantenpassen in je telefoon

Met apps als Google Wallet of Apple Wallet laad je al je klantenpassen, tickets en creditcards in je telefoon. Je vergeet hierdoor nooit meer een belangrijk pasje mee te nemen. Deze slimme technologie scant vaak automatisch je tickets en pasjes uit je mailbox en zorgt er zo voor dat je ze altijd bij de hand hebt. Met het openbaar vervoer reizen of afrekenen in een winkel wordt zo veel makkelijker.

Contactloos betalen met NFC

Wel eens contactloos betaald op een terras of in een winkel? Dit werkt altijd met NFC, net als de NFC-chip in bankpassen. Op je iPhone X kun je dit doen via Apple Pay. Op Android telefoons hebben contactloze betalingen een eigen naam, zoals Samsung Pay of Google Pay. 

In principe werkt het allemaal als digitale pinpas, met als grootste voordeel dat je altijd en overal kunt betalen zonder je portemonnee tevoorschijn te halen.

Contactloos betalen

Dataoverdracht naar andere telefoons met NFC

Je kan via NFC ook data overzetten naar andere telefoons. Dit wordt bijvoorbeeld al gebruikt om je contactenlijst veilig met anderen te delen. Ook voor foto's en bestanden kun je NFC gebruiken - vaak klik je in je galerij-app op het knopje 'delen' en dan 'Android Beam'. Op je iPhone ken je dit als AirDrop - hoewel AirDrop iets ingenieuzer werkt en meer technologieën gebruikt dan alleen NFC.

Slimme sloten openen met een NFC tag

Slimme sloten die je bijvoorbeeld gebruikt met Google Home, kunnen soms worden geopend met de NFC tag van je telefoon. Ook zijn er speciale NFC tags die bedrijven bijvoorbeeld uitdelen aan hun medewerkers (zo'n ronde druppel aan je sleutelbos), waarmee ze het bedrijfspand in kunnen en kunnen inklokken. Dit soort technologie werkt ook allemaal met dank aan NFC.

Wel eens contactloos betaald op een terras of in een winkel? Dit werkt altijd met NFC, net als de NFC-chip in bankpassen. Met apps als Google Wallet of Apple Wallet laad je al je klantenpassen, tickets en creditcards in je telefoon. 

Bluetooth-apparaten koppelen

Bluetooth is een relatief oude technologie, die toch nog veel wordt gebruikt. Alleen het verbinden met andere apparaten is altijd zo'n gedoe. Met NFC kun je een Bluetooth-verbinding met twee apparaten maken zonder ingewikkelde koppelcodes - gewoon tegen elkaar aan tikken, en klaar.

Andere NFC-apparaten aansturen

Er zijn tegenwoordig allerlei apparaten die gebruik maken van NFC tags. Printers bijvoorbeeld. Heb je een bestand dat je uit moet printen? Tik, en klaar. Bestand ingescand, en deze naar je telefoon verplaatsen? Tik hem tegen de printer aan, en klaar.

Met Apple Carkey kun je bij moderne auto's zelfs als autosleutel gebruiken; zo gauw je iPhone in de buurt is, kun je je autodeur open doen. Op een Android telefoon werkt dit met sommige auto's ook.

Welke apparaten hebben NFC?

Benieuwd of jouw apparaat een NFC chip heeft? Vrijwel alle moderne mobiele telefoons, zowel iPhone als een Android telefoon, beschikken over een NFC chip. Als contactloos betalen werkt op jouw telefoon, heb je sowieso NFC. Een aantal andere apparaten die vaak NFC hebben zie je in de afbeelding hieronder.

Welke apparaten hebben NFC?

Veelgestelde vragen over NFC

Heb je voor NFC internet nodig?

Nee, NFC heeft in principe geen internet nodig. Wel moet je soms je identiteit verifiëren bij contactloos betalen.

Is het slecht om je smartphone bij je bankpas te houden?

De NFC chip in je bankpassen kan beschadigd raken door de sterke magneten in je iPhone of Android smartphone. Het is dus aan te raden deze niet constant dicht bij elkaar te houden.

Is NFC betalen veilig?

Om te betalen met NFC moet je bij hoge bedragen een pincode invullen. Als je telefoon of smartwatch wordt gestolen moet je direct contact opnemen met je bank, want onder een bepaald bedrag kan alsnog met een gestolen telefoon worden betaald.

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>