fbpx

Publicatie datum: 15 februari, 2023

Door: Sam

De wereld is enorm veranderd sinds de introductie van het internet, en mesh wifi is één van die termen waar je misschien van in de war raakt. Sowieso is draadloos internet enorm ingewikkeld: termen als dual band wifi, access points, repeaters en versterkers lijken allemaal op elkaar.

Daarom gaan we het voor je ophelderen. In dit artikel lees je alles over een mesh netwerk, de voordelen en verschillen met andere wifi versterker apparatuur.

Wat is Mesh wifi?

Mesh wifi is een netwerksysteem die bestaat uit een mesh router die is verbonden met meerdere hubs, ook wel nodes genoemd. Samen functioneren deze apparaten als één netwerk, zodat je niet naar een ander wifi signaal hoeft te zoeken bij verplaatsing.

Wat is Mesh wifi

Wat doet Mesh wifi?

Een mesh wifi netwerk zorgt dat je overal in huis goed internet hebt. Het mesh wifi systeem bestaat uit meerdere apparaten, zoals powerline adapters, mesh routers en access points. Het functioneert samen als één netwerk, zodat je niet naar een ander wifi signaal hoeft te zoeken als je bijvoorbeeld van de keuken naar je kamer loopt.

Voor grotere huizen, maar ook scholen en kantoren is een mesh wifi netwerk onmisbaar geworden voor een stabielere verbinding. Sinds de normalisering van thuiswerken en online lessen zijn mesh systemen steeds populairder geworden.

Wat zijn de voordelen van een mesh netwerk thuis?

  • Makkelijk aan een volledig draadloos mesh netwerk is ten eerste dat je geen netwerkkabels door je huis nodig hebt. Minder struikelen, meer internet!
  • De installatie en configuratie van een wifi mesh router is vaak veel makkelijker dan een wifi repeater of een traditionele wifi versterker.
  • Je bent constant in verbinding met hetzelfde netwerk; je hebt dus geen 'Wifi versterker boven' of 'Wifi versterker keuken' meer in je netwerklijst staan. Dit is niet alleen voor jou minder verwarrend; ook je apparaten hoeven niet meer te wisselen tussen de repeater en de router. Dit zorgt voor snel internet zonder onderbrekingen.
  • Ieder wifi signaal wordt verdeeld over verschillende mesh systeem punten, waardoor je stabiel internet overal in huis hebt. Ook als één van de punten wegvalt kan het andere wifi punt het overnemen.

Hoe werkt Mesh wifi?

Een mesh wifi systeem zorgt ervoor dat je Wifi router alle kamers van je huis bereikt. Dankzij mesh wifi systemen heb je dus nooit meer lag tijdens het gamen, een haperende videocall net terwijl je moet presenteren, of een Netflix-serie in aardappelkwaliteit. Maar hoe werkt het?

Bij een mesh netwerk staan meerdere wifi punten constant met elkaar in verbinding. De stations hebben altijd verbinding met elkaar. De belasting van je netwerk wordt hierdoor verdeeld over meerdere 'verspreiders' van het netwerk. Bij repeaters of versterkers gaat alle data nog steeds door dezelfde router, wat kan leiden tot vertragingen en haperingen. Zeker als meerdere mensen tegelijkertijd aan het gamen of Netflixen zijn.

Deze punten kunnen verschillen van routers, multiroom mesh systemen, powerline adapters en access points. Ze werken allemaal net een beetje anders - zo maakt een powerline adapter verbinding via het stroomnetwerk, en een access point doet het via een draadloos netwerk.

Hoe werkt Mesh Wifi

WiFi Mesh vs WiFi versterkers - wat is het verschil?

Een Wifi mesh netwerk is dus één netwerk, verdeeld over verschillende wifi punten. Je apparaat switcht automatisch naar het dichtstbijzijnde punt. Veel mesh systemen maken gebruik van tri band wifi: dit is een netwerk met drie frequenties. Je apparaten worden automatisch naar het meest rustige en beste netwerk verbonden. Hiervoor hoef je zelf niets te doen.

Een wifi versterker is een apart netwerk, dat het signaal van jouw modem doorspeelt naar je apparaten. Maar als je apparaat gebruik wil maken van het netwerk van de versterker, moet hij dus zelf wisselen. Dit werkt niet altijd evengoed en vaak moet je hiervoor zelf je wifi-instellingen op je apparaat aanpassen.

Verschil tussen Mesh Wifi en Wifi versterkers

Is mesh wifi beter?

Een wifi mesh systeem is dus veel makkelijker en stabieler dan een traditionele wifi versterker of wifi repeater. Een wifi versterker verlengt het signaal van de originele router. Hierdoor komt het volledige signaal alsnog door de modem heen, wat leidt tot capaciteitsproblemen. De snelheid van wifi versterkers ligt vaak ook lager dan de maximaal haalbare snelheid van je abonnement.

Naast de signaalsterkte en wifi snelheid heeft mesh wifi meer voordelen. Een groter bereik bijvoorbeeld; je kan een mesh wifi netwerk naar wens uitbreiden totdat je overal een goede verbinding hebt. Vooral dat je maar één netwerknaam hebt door je hele huis is een groot voordeel. Het mesh systeem is slim genoeg om je te verbinden met het beste en snelste punt voor waar je je bevindt, zonder dat je zelf een ander netwerk hoeft aan te klikken.

Het mesh systeem is slim genoeg om je te verbinden met het beste en snelste punt voor waar je je bevindt, zonder dat je zelf een ander netwerk hoeft aan te klikken.

Hoeveel stations heb je nodig?

Hoeveel stations je nodig hebt in je mesh wifi netwerk om snel draadloos internet te krijgen, dat hangt af van de grootte van je huis. Een gemiddeld woonhuis in Nederland van 100m³ heeft vaak genoeg aan drie stations.

Is het een nieuwbouwhuis? Door de dikke, betonnen muren kan het signaal van je wifi netwerk verder afzwakken. In dit geval is een extra station slim om erbij te kopen. Je kan natuurlijk altijd later nog meerdere mesh wifi punten kopen. Let er dan wel op dat ze met elkaar samenwerken (dus van hetzelfde merk zijn).

Routers met WiFi Mesh

Ervaar je veel haperingen in je wifi signaal? Een wifi mesh systeem is dan aan te raden. Maar welke routers zijn eigenlijk geschikt voor mesh?

Niet iedere router of modem is geschikt voor gebruik met mesh wifi systemen. Echter zijn de meeste moderne routers van Nederlandse draadloos internet providers hier inmiddels wel voor geschikt.

Om erachter te komen of jouw router geschikt is kun je achterop de router het modelnummer opzoeken, en online kijken of je gebruik kunt maken van een mesh netwerk. Voor je mesh producten koopt is het goed te weten dat mesh apparaten niet samenwerken met apparaten van andere merken. Een TP Link Deco en een Linksys Velop wifi punt kun je dus niet samen gebruiken, ook al ondersteunen ze beiden mesh.

Hoe installeer je een mesh netwerk?

Een mesh wifi apparaat installeren is normaal gesproken extreem eenvoudig.

Na het installeren veranderd er voor je apparaten nu niets. Je verbindt namelijk met hetzelfde netwerk en hoeft dus niet opnieuw een wachtwoord in te vullen voor het mesh netwerk.

Stap

01

Stop het mesh wifi apparaat in het stopcontact.

Stap 1 - Stop de stekker in het stopcontact

Stap

02

Druk op de WPS-knop op je mesh router.Stap 2 - Druk op de WPS knop van de Mesh router

Stap

03

Druk op de WPS-knop op je nieuwe mesh wifi apparaat.


Stap 3 - Druk op de WPS knop van de Mesh node

Stap

03

Wacht een minuutje, en normaal gesproken zijn je apparaten nu al met elkaar verbonden.

Stap 4 - Wacht 2 minuten tot de verbinding werkt

Over de auteur

Sam

Mijn naam is Sam en ik ben binnen Top-X verantwoordelijk voor de elektronica categorieën. Na meerdere jaren bij winkelketens gespecialiseerd is in consumentenelektronica gewerkt te hebben deel ik mijn kennis tegenwoordig via het internet. Daarnaast schrijf ik ook graag over software gerelateerde producten.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>