• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is het verschil tussen multifocale en varifocale brillen?

Laatste update: oktober 2022

Door: Redactie Top-X

Problemen met het zicht zijn tegenwoordig schering en inslag en dat betekent dat steeds meer mensen een bril nodig hebben die specifiek is afgestemd op hun situatie. Het kiezen van de juiste bril is echter niet bepaald een gemakkelijke opdracht, juist omdat er verschillende mogelijkheden bestaan én omdat elke persoon zich in een andere situatie bevindt.

Toch zou de zoektocht naar een passende en stijlvolle bril die zijn werk doet niet moeilijk mogen zijn. Deze zoektocht zou je bijvoorbeeld kunnen vereenvoudigen door te kiezen voor een betrouwbare aanbieder zoals Charlie Temple. Voor we daar wat dieper op ingaan, is het belangrijk om te weten welke soorten brilglazen er bestaan en wat de verschillen zijn!

Welke soorten brilglazen zijn er zoal?

Er kunnen doorgaans drie verschillende categorieën brilglazen onderscheiden worden: bifocale, multifocale en varifocale brillen. Deze laatste twee zijn specifiek bedoeld voor een bepaald soort zichtproblemen, waarover we straks meer vertellen.

Wat zijn dergelijke brilsoorten nu precies en welke meerwaarde kunnen de brillen van Charlie Temple bieden? In dit artikel geven we hier antwoord op.

Wat zijn multifocale en varifocale brillen?

Deze soorten brilglazen zijn eigenlijk brillen die het best mogelijke zicht bieden op elke afstand. Vandaar de namen ‘multi’- of ‘vari’focaal, wat inhoudt dat er meerdere focuspunten zijn.

Dergelijke brillen hebben, net zoals dat bij bifocale modellen het geval is, een deel dat beter geschikt is om ver te kijken én een deel dat zich beter leent voor een goed zicht op korte afstand. Een andere gelijkenis met bifocale brillen is dat het deel met de zogenaamde min-sterkte (voor bijziendheid) bovenaan in de bril zit én dat het plus-gedeelte onderaan de bril zit.

De verschillen tussen multifocale en bifocale brillen zijn onder andere dat er bij de eerste een vloeiende overgang gerealiseerd wordt tussen de beide delen van de bril. Dat wil zeggen dat de sterkte van de glazen geleidelijk aan toeneemt van boven naar beneden.

Het resultaat is dat er geen zogenaamd ‘half maantje’ meer zichtbaar is in de bril, waardoor gebruikers dus beter zicht hebben op middellange afstand. Dat is dan ook meteen het belangrijkste voordeel van multifocale brillen: ze bieden het best mogelijke zicht op eender welke afstand, zonder abrupte overgangen.

Wat is het verschil tussen multifocale en varifocale glazen?

Nu de hamvraag, wat is het verschil eigenlijk tussen multifocale en varifocale brilglazen? Het antwoord: er is géén verschil. Beide termen duiden immers op hetzelfde type bril, dat dus met hetzelfde type glazen is uitgerust. Dit soort bril is wel degelijk interessant voor mensen die met zichtproblemen kampen en eigenlijk weer op een natuurlijke manier willen kunnen zien. 

De combinatie van verschillende focuspunten bij zo’n bril maakt het mogelijk om die plotse afbreking van het éne deel van de bril en de overgang naar het andere deel van de bril vlotter te maken. Het resultaat is dat multifocale brillen écht kunnen helpen om het zicht te verbeteren!

Waar vind je de beste multifocale of varifocale brillen voor jouw situatie?

De zoektocht naar een goede bril is niet gemakkelijk, zoals al aangehaald. Dit heeft natuurlijk voor een groot stuk te maken met de enorme hoeveelheid merken en modellen. Charlie Tempel behoort tot de beste en meest betrouwbare aanbieders van multifocale en varifocale brillen, dankzij een eigen huismerk én een uitstekende kwaliteit.

Het aankopen van een nieuwe multifocale of varifocale bril zou geen vervelende opdracht moeten zijn maar een bezigheid die niet alleen je zicht maar ook je gemoed verbetert. Daarbij is het natuurlijk van belang dat de bril die je koopt van uitstekende kwaliteit is. De beste manier om daarvoor te zorgen? Zélf kwalitatief uitstekende brillen produceren en dat is waar Charlie Temple voor staat!

Over de auteur

Redactie Top-X


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>