fbpx
 • Home
 • /
 • Software
 • /
 • Voorbeeld offerte + Uitgebreide toelichting

Publicatie datum: 13 april, 2023

Door: Puck

Een offerte is een belangrijk onderdeel van het verkoopproces en kan het verschil maken tussen wel of geen opdracht binnenhalen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw offerte eruit springt en een goede indruk achterlaat bij de klant? In dit artikel lees je welke gegevens je op je offerte moet vermelden, vind je een uitgebreid offerte voorbeeld en geven we tips voor een opvallende en effectieve offerte!


Geen zin om verder te lezen?

Met Rompslomp maak je simpel GRATIS een offerte. Alles spreekt voor zich , probeer het ook eens vrijblijvend uit!


 • Rompslomp ➡️ Gratis offertes maken voor iedereen!

Wat is een offerte?

Een offerte is een belangrijk onderdeel van het binnenhalen van nieuwe opdrachten en klanten. Een offerte is een voorstel aan een potentiële klant waarin je gedetailleerd beschrijft welke diensten of producten je gaat leveren, wat de planning is en welke prijs je hiervoor vraagt. Door een goed doordachte offerte te maken, maak je niet alleen duidelijk wat je te bieden hebt, maar laat je ook zien dat je professioneel en betrouwbaar bent. Het is van groot belang dat de offerte goed aansluit op de vraag van de klant.


Voorbeeld offerte

Een goede offerte kan het verschil maken tussen wel of geen opdracht binnenhalen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een professionele offerte opstelt. Bovenstaand las je al over de gewenste gegevens, maar hoe verwerk je deze gegevens dan tot een overzichtelijke inhoud? Aan de hand van een voorbeeld offerte laten we je zien hoe een duidelijke offerte eruit ziet. Zo weet je zeker dat jouw offerte je potentiële klanten overtuigt om met jou in zee te gaan.


Het voorbeeld hieronder is in slechts 3 minuten te creëeren met het programma Rompslomp (gratis te gebruiken!.

offerte voorbeeld

Welke gegevens zet je op een offerte?

Om een duidelijk en overzichtelijk voorstel aan je klant te kunnen presenteren, zijn er enkele basisgegevens die je op je offerte kan vermelden. Voor offertes gelden er geen wettelijke eisen (zoals bij een factuur), de juiste gegevens op je offerte benoemen kan je echter wel helpen nieuwe projecten binnen te slepen. Onderstaand zetten we de gegevens voor offertes voor je op een rijtje!

 • Naam en adres klant: Vermeld bovenaan de offerte de naam en adresgegevens van de klant aan wie de offerte gericht is.
 • Offertetitel: Maak duidelijk dat het document een offerte betreft, dit kun je doen door een offertetitel toe te voegen aan je document.
 • Offertedatum en vervaldatum: Vermeld de datum waarop de offerte verstuurd is en de uiterste datum waarop de offerte geaccepteerd of ondertekend moet zijn.
 • Offertenummer: Het is gebruikelijk dat aan elke offerte een uniek nummer toegekend wordt. Zo kunnen de klant en jijzelf de offerte gemakkelijk terugvinden.
 • Inleidende tekst: Schrijf een korte introductie van de offerte, verwijs hierin bijvoorbeeld naar eerder contact met de klant. Zo kun je de offerte verduidelijken en persoonlijk maken.
 • Aangeboden producten en/of diensten: Vermeld de product specificaties en/of diensten die jij te bieden hebt voor de vraag van de klant. Vermeld onder dit kopje ook de aantallen en/of planning van werkzaamheden. Zoals je kunt zien staat er op elk offerte voorbeeld de werkzaamheden duidelijk vermeld. 
 • Begroting van de prijs: Stel een simpele prijsopgave op waarin de totale prijs van het aanbod, inclusief btw-bedragen en eventuele kortingen die je wilt geven aan bod komen.
 • Ondertekening klant: Laat je klanten bij akkoord altijd de offerte ondertekenen. Hiervoor dien je ook ruimte te maken op je offerte.
 • Verwijzing naar de voorwaarden in de bijlage: Voeg in een bijlage jouw algemene-, en betalingsvoorwaarden toe aan je offerte. Dit is verstandig te vermelden in je offerte.
 • Eigen bedrijfsgegevens: Sluit af met je eigen adres, contactgegevens (telefoonnummer, website en e-mailadres), KvK-nummer, BTW-nummer en bankgegevens.

Tips voor een effectieve offerte

Klanten vragen vaak meerdere offertes op, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw offerte eruit springt. Onderstaand geven we je een aantal tips voor een opvallende offerte!

 1. Gebruik afbeeldingen, laat bijvoorbeeld met behulp van productfoto's in je offerte zien wat de klant kan verwachten.

 2. Vermeld een interessante aanbieding, vermeld bijvoorbeeld in de begroting een speciale korting die doorberekend is.

 3. Maak gebruik van het woord 'prijs' in plaats van 'kosten', het woord prijs geeft een positiever effect op de klant.

 4. Maak gebruik van kleuren, bijvoorbeeld in je logo of afbeeldingen. Op deze manier blijft jouw offerte makkelijker hangen in het hoofd van de koper.

 5. Wees persoonlijk, laat zien dat je hebt nagedacht over de vraag van de klant. Schrijf een persoonlijke inleiding en pas het aanbod en de prijsopgave specifiek toe op de vraag van de klant.

Geen zin om verder te lezen?

Met Rompslomp maak je simpel GRATIS een offerte. Alles spreekt voor zich , probeer het ook eens vrijblijvend uit! Ook is het goed om eens te kijken naar onze top 5 facturatie programma's.


 • Rompslomp ➡️ Gratis offertes maken voor iedereen!

Veelgestelde vragen

Welke gegevens zijn verplicht op een offerte?

Er gelden geen wettelijke eisen wat betreft de gegevens op een offerte. Wel is het aan te raden tenminste de naam en adresgegevens van de aanbieder en de afnemer, een duidelijke beschrijving van de aangeboden producten of diensten, de prijs en de geldigheidsduur van de offerte te benoemen.

Hoe kun je een offerte maken?

Een offerte opstellen kan op verschillende manieren, denk aan standaard programma's als Word of Excel of met gebruik van specifieke offerte software. Aanbieders van offerteprogramma's zijn onder andere E-boekhouden, Rompslomp en Fiscus. Met sommige hiervan kun je een gratis offerte maken. Op deze pagina zelf delen we een uitgebreid offerte voorbeeld.

Wat is een begeleidende brief?

Een begeleidende brief bij een offerte is een brief die wordt gebruikt om de offerte te introduceren en uit te leggen. Het biedt de mogelijkheid om belangrijke details extra toe te lichten en de lezer te overtuigen om de offerte te accepteren.

Over de auteur

Puck

Mijn naam is Puck en naast mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen schrijf ik regelmatig voor Top-X en andere websites. Ik vind het erg leuk om mezelf vast te bijten in een onderwerp en de informatie zo duidelijk mogelijk aan de lezers te communiceren. Mocht je vragen hebben voor mij, aarzel dan niet om contact op te nemen.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>