fbpx
  • Home
  • /
  • Padel
  • /
  • Wat is het verschil tussen een tennisbal en een padelbal?

Publicatie datum: 17 mei, 2023

Laatste update: 17 november, 2023

Door: Jack

Het kan je bijna niet ontgaan zijn; de nieuwe sportrage padel. Het lijkt op een combinatie van squash en tennis, maar wanneer we naar het materiaal kijken zijn er zeker wel verschillen waarneembaar. Wie zowel tennis speelt als padel zal zichzelf vaak de vraag stellen wat nu precies het verschil is tussen de twee verschillende ballen.

De twee ballen lijken zeer veel op elkaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen.

Zo is een bal voor padel;

  • Kleiner dan een bal die gebruikt wordt bij tennis
  • Gevuld met minder gasdruk 
  • Langzamer en minder stuiter gevoelig 
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over deze nieuwe en razendsnelle sport? Lees dan snel verder om antwoord te krijgen op de vraag: Wat is het verschil tussen een tennisbal en een padelbal?

Beste Padelbal voor beginners

TRETORN SERIE+ PADEL CONTROL 3 ST.
TRETORN SERIE+ PADEL CONTROL 3 ST. 

Beste officiële Padelbal

HEAD PADEL PRO S 3 ST.
HEAD PADEL PRO S 3 ST.

Beste duurzame Padelbal

RENEWABALL PADEL 3 ST.
RENEWABALL PADEL 3 ST.

Afmeting 

Het eerste grote verschil tussen beide ballen is de afmeting. Van afstand is dit verschil niet zo heel duidelijk waarneembaar, maar wanneer je beide ballen naast elkaar legt, zie je dat de bal voor padel kleiner is dan de bal die gebruikt wordt bij tennis. Een bal die geschikt is voor padel is tussen de 6,35 centimeter en 6,77 centimeter groot.

Een bal die gebruikt wordt bij tennis moet tussen de 6,54 centimeter en 6,86 centimeter groot zijn. Een klein verschil, maar wel een verschil dat wel belangrijk is voor beide spelsoorten, aangezien een padelbal veel minder hard stuitert dan een tennisbal. 


Balsnelheid 

Naast dat een bal die geschikt is voor padel kleiner is dan een tennisbal, zit er ook een verschil in de snelheid van de ballen. Dit verschil heeft te maken met de druk die is opgebouwd in de bal. Beide ballen zijn gevuld met gas (of stikstof) maar de druk bij padelballen is iets lager.

Door deze lagere druk zijn de ballen voor padel een stuk zachter, stuiteren ze minder hard en remmen ze sneller af. De bal maakt namelijk langer contact met je racket waardoor je de bal beter kan sturen. Je hebt met deze ballen dus meer controle en daarom zijn ze geschikter om te gebruiken in kleinere ruimtes, zoals op een padelbaan.

Het verschil is duidelijk waarneembaar wanneer je padel probeert te spelen met een tennisbal. Je zal ervaren dat het spel dan veel te snel en te hard gaat. 


Vulling 

Wanneer er wordt gekeken naar het verschil in vulling van beide ballen, dan zijn de ballen voor padel altijd gevuld met gas. Bij tennis zijn de ballen ook wel gevuld met gas, maar daar bestaat ook de mogelijkheid om te spelen met drukloze ballen. De gasgevulde ballen zijn wat zachter en soepeler en daarmee meer geschikt om padel mee te spelen.

Afhankelijk van het niveau van je spel kan je kiezen uit diverse soorten vullingen. In het algemeen geldt wel, hoe harder de bal des te hoger de snelheid van het spel. Gasgevulde ballen gaan wel minder lang mee en hebben dus een kortere levensduur.

Merk je dat de bal zachter begint te worden, minder goed stuitert en dat je harder moet slaan? Dan is het tijd om te gaan spelen met een nieuwe bal. 

Lees tip: Bekijk ook onze review over Beste Padel Racket! Ook hebben we handige stukken geschreven over padelschoenen en padel ballen.


Conclusie over de verschillen tussen tennisballen en padel ballen

Ondanks dat ballen voor tennis en ballen voor padel enorm veel op elkaar lijken, zijn er dus wel degelijk verschillen waarneembaar. Zo is een bal voor padel kleiner, is deze altijd gasgevulde en stuitert de bal veel minder hard. De bal zal hierdoor ook wat trager zijn wat prettig is.

Op een padelbaan sta je immers in een relatief kleine ruimte. Controle over de bal is dan essentieel om goed te kunnen sturen. Padel spelen met een bal die eigenlijk geschikt is voor tennis is dan ook niet zo handig. Een bal die geschikt is voor tennis is veel harder, stuitert meer en kan je veel meer snelheid meegeven.

De controle is wel een stuk minder omdat de bal heel snel van je racket af zal springen. Het is dan ook belangrijk om padel te spelen met de juiste ballen. Uiteraard zijn er diverse soorten ballen verkrijgbaar voor padel die verschillen in hardheid en snelheid.

Ben je een beginner? Kies dan voor een wat tragere bal zodat je het spel goed onder de knie kan krijgen. Ben je meer gevorderd? Dan kan je natuurlijk kiezen voor een bal met meer snelheid om het spel uitdagender en dynamischer te maken. De keuze is reuze, dus kies de juiste bal en geniet van de razendsnelle sport padel.

Over de auteur

Jack

Mijn naam is Jack en sinds een tijdje schrijf ik op frequente basis voor Top-X.nl. Ik heb twee grote passies: Muziek en Sporten. Zo vind ik het heerlijk om naar de beste muziek te luisteren. Daarnaast ben ik een echte sporter. Ik wielren 3x per week, ben vaak in de sportschool te vinden en ben een echte hardloopfanaat.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>

Mis het niet: Black Friday Deals nu al live op Bol.com (tot 70% korting)!